Cum ar fi sa conduci regatul piticilor? Asta e intrebarea cu care te atrage acest joc. Cand incepi sa muncesti iti dai seama ca esti nevoit sa depui destul efort sa conduci aceste mici, dar nervoase creaturi, a caror activitate preferata este sa-si sape drumul prin lume. Incercand sa urmeze traditia clasicului Dungeon Keeper, A Game of Dwarves iti cere sa conduci regatul, sa ai grija de locuitori, sa le construiesti case, sa-i tii fericiti si sa-i conduci spre victorii in luptele cu inamicii, toate acestea in timp ce sapi sa gasesti comori si materiale atat de necesare piticilor.
Si daca vorbim de sapat, ai sa te saturi de el. Jocul vine cu o harta tridimensionala, asa ca vei putea sapa in sus, in jos sau in lateral. Daca vrei sa iesi din pamant o poti face, e simplu! Sapi un tunel in sus si dai de razele calde ale soarelui. Poate pui si o recolta ceva. Desigur exista si limite… vei gasi zone prin care nu poti sapa, sau, daca esti sadic, poti sa-ti pui in pericol poporul, trimitandu-l la lucru in zone nu tocmai sigure. Cam cum fac patronii romani acum cu majoritatea personalului necalificat 🙂 Vei vedea ca nu sapi doar pentru a-ti extinde teritoriul si a construi case mai multe si mai mare. Materialele disponibile sunt destule… de la platina, aur sau argint, la titan sau fier, sau chiar si minerale exotice (de care eu n-am auzit). Dar ai nevoie de toate, pentru ca piticii sunt pretentiosi din fire. Cum sa nu aiba fiecare paturi in piatra frumos lucrata, cufare impodobite cu diferite cristale sau papusi de antrenat cu stil? 🙂 Si cum aceste materiale pretioase se gasesc mult sub pamantul plin de fier, trebuie sa controlezi lacomia locuitorilor(sau a ta), sa nu cumva sa sapi prea adanc, prea repede.
Totusi, nu totul este in pamant. Mai ai nevoie si de lemn sau mancare, si de aici nevoie de a-ti dezvolta si un alt tip de economie. Va trebui sa gasesti bucati fertile de pamant unde sa plantezi copaci sau plante. Chestia e ca la pitici nu le place sa planteze, asa ca va trebui sa scoti ceva aur si argint din buzunare…de aici si nevoie, ca la fiecare misiune, sa menti un echilibru intre numarul populatiei si posibilitatea lor sa adune materiale. Piticii pot, si vor muri de foame, asa ca cea mai buna strategie e sa-ti pastrezi 20% din popultie axata pe agricultura. Piticii neavand capacitati intelectuale foarte dezvoltate ( 😀 ) nu pot invata sa faca 2 lucruri odata. Un agricultor va ramane agricultor pana la moarte, un miner la fel, ca si un luptator de altfel.
I-am pomenit pe luptatori, asa ca sa vorbim putin si de sistemul de lupta. Piticii invadeaza spatiile private ale altor vietuitoare de sub pamant cand isi cauta iubitele materiale, asa ca multi se vor supara. Unii sunt usor de pus la punct, dar cu cat te duci mai adanc vei gasi rase mai agresive. Vrajitorii si samanii (ce cauta totusi astia sub pamant???) au o placere sadica sa macelareasca pitici. Soldatii tai vor trebui sa aiba o pregatire temeinica. Tu, ca si jucator, nu poti controla trupele, doar sa-i instruiesti si ei isi fac treaba pentru care sunt platiti. Bine inteles ca au nevoie de minerale sclipitoare care le gasesti greu ca sa se deplaseze la lupta, in loc sa doarma cand restul lucreaza.
Jocul propune 2 tipuri de abordare: custom game, unde tu iti faci harti si faci ce vrei cu regatul tau sau Campaign, unde primesti misiuni si urmezi ordine. Jocul este destul de liniar, si, dat fiind faptul ca zonele populagte de inamici sunt clar marcate pe harta, dificultatea jocului nu e mare. Acesta este un joc unde poti opta pentru o finalitate rapida, sa-ti indeplinesti obiectivele in timp scurt si sa te speli pe maini, sau poti intarzia si sa-ti construiesti un regat ca in Stapanul Inelelor. Mi-a placut aspectul asta al jocului, dar dupa 2-3 regate astfel construite iti vine sa te scapi rapid de ce ai de facut si sa mergi la nivelul urmator.
Cat despre modul de constructie a jocului, eu am gasit 2 mari probleme. Prima este legata de engine. Daca vrei sa te misti rapid si dai comenzi minerilor sa scoata rapid materiale de pe o suprafata mare, jocul incepe sa sacadeze (si nu am calculator slab). Nici Crysis 3 n-a facut asa, si singura solutie e sa te misti incet dar sigur si sa stai cu ochii pe muncitori. Cea de-a doua problemuta implica un element pe care creatorii jocului l-au ignorat total. Daca un pitic duce lipsa de resurse necesare vietii nu vei primi nici un avertisment decat atunci cand locuitorul este pe moarte si nu mai ai ce sa-i faci. Asa ca eu am facut ca si Hitler… l-am lasat sa munceasca pana si-a dat sufletul :)) Ce sa-i faca daca nu urla dupa ajutor?
In concluzie, daca vrei sa-ti aduci aminte de Dungeon Keeper jucand acest joc, vei ramane doar cu farame de amintiri, legate de elementele similare de gameplay. Tutusi, A Game of Dwarves nu poate ridica pretentii pentru inlocuirea clasicului. Bugetul pentru A Game of Dwarves si pretul din magazine este totusi mult mai mic decat in cazul seriei Dungeon Keeper, deci nu ar fi corect sa le comparam si sa ne asteptam sa vedem clasicul detronat. Daca ma vorbit de pret, eu cred ca jocul isi face banii (cei aproape 10 euro cat costa), lasand la o parte erorile. Este un joc simplu, care, daca esti fanul genului, te va tine ocupat cu orele. Nu este un joc menit sa revolutioneze industria gamingului, dar nici nu-si propune asta. Mie unul mi-a facut placere sa-l joc si sper sa apara o continuare mai buna la el.
SteamGames.Ro te provoaca la concurs! Intra pe Facebook, devin-o fan steamgames.ro si poti castiga o licenta STEAM pentru jocul A Game Of Dwarves.
Concursul il gasiti AICI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.