În 2014, clasicul AoM a primit o versiunea reeditată, modernizată și lansată pe Steam într-un mod similar cu Age of Empires II HD, denumită Age of Mythology: Extended Edition. Această nouă versiunea venea cu grafică modernizată, control adaptat tehnologiilor moderne și, foarte important, integrare completă cu motorul Steam, mai ales pe partea de multiplayer și Atelier, ceea ce a permis jucătorilor să se întoarcă la jocul pe care l-au iubit în trecut. La fel ca și AoE, AoM: EX a avut parte de păreri pro și contra, dar majoritatea jucătorilor l-au apreciat. Acum, la un an și jumătate de la relansare, Microsoft Studios ne-au adus pe Steam și primul update oficial al jocului, denumit Age of Mythology: Tale of the Dragon. Addonul este livrat pe Steam sub formă de DLC și este disponibil pentru cumpărare la prețul de 9,99€, dar fiind DLC are nevoie de jocul original pentru a rula. Noi l-am testat și vă vom spune în rândurile ce urmează părerea noastră referitoare la el.
Conținut
Age of Mythology: Tale of the Dragon duce povestea mitologică în China! Noul DLC aduce conținut nou jocului original, iar cel mai important aduce o civilizație nouă, chinezii, care beneficiază de o campanie proprie, zei proprii și hărți noi. pe lângă acestea, sunt aduse și unele modificări la gameplay, iar în ceea ce privește hărțile, avem acum opțiunea să alegem „Giant Map” pentru orice hartă am juca-o împotriva calculatorului sau multiplayer pe Steam.
Gameplay
După cum am spus mai devreme, avem o nouă campanie în Age of Mythology: Tale of the Dragon, ce are în centru civilizația chineză. Chinezii ne sunt prezentați ca și maeștri tacticieni, iar odată cu ei apare și un nou tip de unitate, preotul din AoE. Campania din Tale of the Dragon are în centru pe Generalul Jiao-Long care se luptă pentru a restabili echilibrul Yin – Yang și a aduce pacea în imperiu.
Cum e normal în orice joc din seria AoE sau AoM, am început și eu cu campania. Primul lucru pe care l-am observat a fost asemănarea mare a misiunilor și terenului cu AoE. Diferența este dată de existența puterilor și a zeilor, dar, după părerea mea aceștia sunt puțin cam prea puternici, ceea ce fac din joc unul destul de ușor și fără prea multă strategie. Lucrurile care mi-au pus probleme nu au fost inamicii, ci mai degrabă elemente ale naturii sau ale construcției naturii din joc. De exemplu, la prima misiune din campanie am fost nevoit să îmi mut trupele într-o zonă unde erau crocodili. Ca și în celelalte jocuri AoE sau AoM, aceștia atacă trupele, oamenii care vin în jur. Totuși, la jocurile vechi, doar țăranii aveau probleme cu animalele de pradă, fiindu-le greu să le învingă, iar ca să scapi de ele trebuia să trimiți trupele. Pierdeai una-două unități, dar curățai zona. Ei, în acest caz, mi-am pierdut aproape toate trupele pe care le adunasem până în punctul acela până să ucid un amărât de crocodil.
Această pățanie, să-i zic așa, m-a făcut să fiu atent la elementele de echilibru în joc și am observat câteva probleme majore. În primul rând, trupele mitice de care dispui sunt foarte puternice. lucru bun și interesant, mai ales când lupți cu inamici de aceeași natură. Însă de unde să iei acești inamici? Nici măcar eroi inamici nu am găsit până la ultima misiune a campaniei, aceasta fiind singura care mi-a pus cu adevărat probleme. De obicei, jocurile din această serie sunt destul de intense și te forțează să găsești modalități ingenioase de a supraviețui sau a îndeplini sarcinile misiunii. Ei, în Tale of the Dragon poți păcăli sistemul. Dacă îți faci suficiente trupe de apărare cât să reziști până aduni 100 favoruri, poți transforma Grădina în principala ta sursă de resurse, de la mâncare la aur. Din acest punct, aduni trupe și te duci pe adversari, care nu prea mai au șanse.
Campania în sine nu este foarte lungă. Ea are 12 misiuni în total, marea majoritate fiind misiuni clasice, ca și scenariile pe care le poți genera, iar câteva sunt pe timp. Dacă știi ce să faci poți termina campania în 8-9 ore, un timp destul de scurt în opinia mea pentru un joc de strategie. Totuși, sunt și lucruri bune la joc, mai ales pe partea de multiplayer și pe cea de scenarii. Noile hărți și, mai ales, noi zei sunt elemente adiționale care fac jocul mai interesant și mai palpitant. Per total, eu sunt mulțumit de acest DLC, dar doar pentru conținutul adus misiunilor singure sau multiplayer. Dacă vreți să-l luați doar pentru campanie, nu cred că merită investiția, dar dacă vă place să îl jucați online, acesta este o opțiune destul de bună.
Grafică și sunet
Tale of the Dragon nu aduce nicio noutate în materie de grafică în gameplay față de Age of Mythology: Extended Edition. Mulți jucători se plâng de probleme legate de funcționalitate și performanță. Eu nu am avut astfel de probleme și am testat jocul pe Windows 10. Singurele probleme pe care le-am întâmpinat au fost legate de umbre, care câteodată nu se randează corespunzător, iar atunci când filmam jocul pentru stream, dacă modificam setări grafice, se bloca streamul pe fereastra de setări, dar jocul mergea normal.
La capitolul sunet singurele lucruri noi despre care putem discuta sunt efectele sonore aduse civilizației chineze, care sunt lucrate decent și partea de poveste, între misiunile campaniei, care este lucrată, sau mai bine zis randată destul de prost, într-un fel de slow-motion.
Concluzie
Age of Mythology: Tale of the Dragon are plusuri și minusuri, iar acestea se reflectă asupra modului în care este privit acest DLC. Dacă îl cumperi pentru campanie vei fi profund dezamăgit, aceasta fiind foarte scurtă. Dacă vrei însă să-l joci cu prietenii sau preponderent în modul multiplayer, atunci investiția se merită. Cred că producătorii s-au grăbit puțin cu lansarea produsului și nu l-au testat suficient, dar eu sunt încrezător că vor apărea niște patch-uri care vor rezolva majoritatea problemelor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.