Enermax Starryfort SF30

anomaly

11 Bit Studios ne-a prezentat in 2011 un nou concept de joc cand au lansat Anomaly: Warzone Earth. Ei l-au denumit “Tower Offense”, practic o inversiune a popularului Tower Defense. Ceea ce trebuie sa faci in primul titlu al seriei este sa treci cu un convoi armat pe un drum impanzit de turnuri de atac inamice si sa ajungi la destinatie cu masinile intacte. Aveai de ales intre o serie de masinarii, fiecare cu dotari specifice si anumite arme. Convoiul era condus de un lider care are la dispozitie 4 abilitati: de reparare a vehiculelor, de ascundere a acestora, de plasare a unei tinte false (decoy) pentru atragerea inamicilor si de a comanda atacuri aeriene intr-o anumita zona. Conceptul a prins repede la public si a captivat pe multi cu stilul unic al jocului.

Anomaly 2 Press Preview Gameplay HDDupa PREVIEW-ul pe care vi l-am prezentat luna trecuta a venit timpul sa vorbim despre varianta finala a jocului. Anomaly 2 ne prezinta o poveste interesanta, care porneste de la ideea unui Pamant invadat de forte extraterestre denumite sub numele simplu de  The Machines. Rolul tau este sa conduci un convoi armat, echipat cu arme moderne, sofisticate si puternice, in speranta ca vei putea reporni proiectul Shockwave, care ar putea distruge extraterestrii pentru totdeauna si restabili ordinea naturala pe Pamant.

Pana acum totul seamana cu Anomaly: Warzone Earth, dar odata ce 209890_screenshots_2013-04-20_00004incepi sa te joci simti diferentele. Si inca ce diferente… In loc sa te arunce intr-u tutorial plictisitor, 11 Bit Studios te arunca direct in actiune cu o serie de misiuni „virtuale”, in cursul carora intelegi toate aspectele jocului si te familiarizezi cu unitatile de lupta. Stilul de joc pare neschimbat, incepi prin a-ti alege un traseu pentru a inainta cu convoiul pe care il ai la dispozitie. Din nou, ca in Anomaly: Warzone Earth ai libertatea de a alege cum vrei sa joci nivelul: sa treci cat mai repede, pe cel mai scurt drum, sa optezi pentru calea cea mai usoara, pentru a te asigura ca nu vei suferi prea mari pierderi, sau sa incerci sa salvezi omenirea prin a distruge cat mai multe turnuri ale extraterestrilor. Ce m-a atras inca din primul nivel a fost prezentarea nivelului. In primul joc o voce, putin expresiva, iti explica care iti sunt obiectivele si la ce ar trebui sa fi atent. In Anomaly 2 prezentarea este mult mai interactiva, sonorul este extraordinar combinat cu grafica jocului si progresul e evident.

209890_screenshots_2013-04-20_00003Dupa primele momente in joc te lasi captivat de usurinta prin care iti controlezi armata. Totul functioneaza la perfectie si este foarte intuitiv. Exista o optiune in joc sa-ti modifici tastele, dar nu e nevoie, sau cel putin eu n-am avut. Controlul din mouse iti permite sa faci totul, si, in acelasi timp, poti folosi combinatia WASD sa-ti controlezi capitanul. Este atat de simplu incat nici nu ne miram ca au scos si o varianta pentru dispozitive mobile (telefoane si tablete) a primului joc, intitulat Anomaly: Warzone Korea. O versiune pentru PC a acestui joc a fost disponibila in perioada de pre-purchase pentru Anomaly 2.

209890_screenshots_2013-04-20_00002In functie de modul in care vrei sa abordezi misiune vei primi si medaliile la finalul acesteia. Din nou, la fel ca in Anomaly: Warzone Earth, daca vrei sa ai maxim la toate capitolele (pentru realizari STEAM), va trebui sa joci de 2 ori acelasi nivel, insa jocul nu devine plictisitor si repetitiv, la fiecare rejucare ai noi provocari. In  plus, ai 4 nivele de dificultate si scorul tau e comparat cu a altora care au jucat pe STEAM, ceea ce te motiveaza suplimentar si te face sa rejoci misiunile, sa-ti intreci prietenii. Aceasta este o atractie inventata de producatorii jocurilor pe Facebook sau alte retele de socializare, si care a prins bine acolo, iar eu ma bucur enorm ca cei de la 11 Bit Studios au reusit s-o implementeze asa de bine.

209890_screenshots_2013-04-20_00001O functie noua care m-a atras in timpul misiunii este posibilitatea de a metamorfoza unitatile. Prima unitate mobila care o primesti(APC), care beneficiaza, ca in primul titlu, de o rata de tragere decenta si armura mare, se poate transforma intr-un robot biped cu rata de tragere mare (si in 2 directi isimultan), dar cu armura scazuta. Un nou element este puterea de distrugere a trupelor, care depinde direct de cat de implicate sunt ele in lupta. Cu cat reusesti sa le tii mai mult in actiune, cu atat vei distruge mai usor turnurile inamice. Un nou update la grafica m-a impresionat au fost prezentarile unitatilor prorpii sau inamice. Daca in Anomaly: Warzone Earth aveai o prezentare scurta si succinta a masinilor sau turnurilor, in Anomaly 2 beneficiezi de o scurta, dar detaliata, prezentare video, audio si text a posibilitatilor oferite de fiecare unitate.

236730_screenshots_2013-05-15_00001Abilitatile de care beneficiaza liderul, par sa fie identice cu cele din primul titlu la seriei, dar prezentarea grafica le face mai usor de administrat si folosit.

Unii utilizatori neinitiati se sperie cand vad un titlu de strategie si se asteapta sa se plictiseasca incercand un astfel de joc, nu este insa cazul cu Anomaly 2. Trupele sunt prezentate intr-un mod usor de inteles, iar jucatorul are suficient timp sa invete sa le foloseasca, caci noile unitati devin disponibile treptat, pe parcursul jocului si, odata cu ele, apar si inamicii diversificati. De ceallata parte sunt veteranii jocurilor strategice, pentru care jocul nu va parea plictisitor, chiar daca pare asa. Posibilitatile de modificare si folosirea a unitatilor se pot dovedi extrem de antrenante, iar jucatorul isi alege propriul stil de joc, agresiv sau pasiv, cu multe unitati cu puteri de baza, sau putine unitati upgradate pentru damage mai mare. Oricum optezi sa joci, Anomaly 2 va fi o experienta extraordinara, asta v-o garantam!

236730_screenshots_2013-05-19_00001Sa vorbim putin si despre grafica… la jocuri indie, toata lumea se asteapta sa gaseasca o compozitie multimedia saracacioasa si o interfata de baza. Exact asta nu gasim in Anomaly 2. Prezentarea este mult mai interactiva decat in cazul Anomaly: Warzone Earth, sonorul este extraordinar combinat cu grafica jocului si progresul e evident. De la meniu si pana in misiuni, diferentele sunt evidente, iar detaliile grafice din timpul misiunilor (jungla, ehipamentele, terenul) arata mai bine ca in cazul multor jocuri scumpe si care vor sa emita pretentii.

236730_screenshots_2013-05-25_00001Sonorul este extraordinar in timpul prezentarilor video a misiunilor si unitatilor, fiecare unitate are sunete specifice (lucru pe care nu s-a insistat in primul titlu al seriei), iar, per total efectele sunt bune. Ceea ce lipseste este un soundtrack atractiv, dar nu stiu cati dintre voi se joaca ceva pentru muzica de fundal.

Am trecut la modul multiplayer, unde am gasit un nou concept unic: Tower Offense vs Tower Defense. Practic, modul multiplayer se disputa 1vs1, iar jucatorul poate alege intre a juca de partea omenirii si a avansa ca in modul single-player (offense), sau a trece de partea extraterestra si a folosi turnuri236730_screenshots_2013-05-19_00003 de aparare (modul defense). Jocul se incheie cand suficiente puncte de „harvest” sunt adunate sau cand toti inamicii sunt ucisi. Puntele acelea pot fi culese prin folosirea anumitor unitati, care le aduna, sau prin uciderea de turnuri/masini inamice. Meciurile se desfasoara intr-un ritm alert, asa ca jucatorul neinitiat nu are prea multe sanse, dar odata acomodat cu unitatile, acest mod de joc te va tine in priza si te va captiva. Daca campania single-player este extraordinara, multiplayerul pune cireasa pe tortul Anomaly 2. Fiind un joc nou gasesti si o multitudine de jucatori pe STEAM, asa ca timpul de asteptare pentru un meci, daca nu ai prieteni pe care sa-i provoci direct, este scurt.

236730_screenshots_2013-05-23_00002Ca sa concluzionez, acest „joculet” are toate elementele de care ar avea nevoie un joc cu pretentii, si pe care multe dintre aceste titluri anuntate cu surle si trambite nu le indeplinesc. Din acest motiv, nota mea pentru Anomaly 2 este 10/10. Acest titlu este unul din preferatele mele din ultima vreme si doresc sa le multumesc celor de la 11 Bit Studios pentru ca ne-au surprins prin felul in care au „reinventat roata”, pentru felul in care discuta cu clientii, pentru calitatea pe care o ofera in produsele lor, lucru rar intalnit in ziua de azi.

11 Bit Studios ne-a pus la dispozitie 2 copii STEAM ale jocului. Asa ca, SteamGames.Ro te invita la un nou concurs pe facebook pentru a intra in posesia uneia din cele 2 licente Anomaly 2.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte