Începem noul proiect SteamGames.Ro numit „Calculatorul lui Andrei” în parteneriat cu AsrockNoctua și Enermax. Astăzi vă prezentăm placa de bază care dă viață sistemului, noua Asrock Z390 Phantom Gaming 7 care face parte din noua generație de plăci pe chipset Z390, despre care v-am vorbit săptămâna trecută.

Cutia în care vine ambalată Asrock Z390 Phantom Gaming 7 este mare, frumoasă, cu un design elegant care denotă un nivel ridicat de calitate. Cutia are un design specific seriei Phantom Gaming, cu logo-ul mare în partea din față, iar în spate sunt ilustrate principalele caracteristici, cu accent pe placa de rețea de 2.5 GHz, elementele Polychrome RGB Sync, design cu elemente metalice și durabilitate.

Placa de bază este împachetată și protejată bine în cutie, iar în partea de jos se găsesc accesoriile. Acestea includ un manual, un ghid de setup, un CD cu drivere, patru cabluri SATA 6Gb/s și un SLI bridge.

Asrock Z390 Phantom Gaming 7 impresionează prin design și construcție. Imediat îți sar în ochi elementele ,metalice și RGB. Dacă ne uităm cu atenție asupra elementelor prezente pe placă observăm 3 porturi PCI-E în următoarea configurație: simplă, X16 (pe primul port, cu contacte aurite), duală, x8 + x8 (pe primul și cel de-al doilea slot) și triplă x8 (primul slot), x8 (al doilea slot) și x4 (al treilea slot). Pe partea de video, placa suportă AMD Quad CrossFireX, 3-Way CrossFireX și CrossFireX pentru plăcile video AMD și NVIDIA Quad SLI și SLI, dar și NVIDIA NVLinkTM, dacă vrei să pui două plăci video RTX.

Asrock Z390 Phantom Gaming 7 are 2 sloturi M.2 pentru stocare, ambele protejate cu un scut termic, care sunt înșurubate pe placa de bază. Ambele sloturi suportă SSD-uri de tip M.2 pe dimensiuni variate: 2230/2242/2260/2280 SATA3 6.0 Gb/s sau M.2 PCI Express. Pentru a îndepărta protecțiile de pe cele două sloturi trebuie să desfacem 4 șuruburi de pe partea de sus a plăcii și 2 din spate. De asemenea există și un al treilea slot M.2, care este vizibil pe placă fără a fi nevoie să desfaci vreun șurub, însă acesta este de tip Key E, care suportă o placă M.2 WiFi/BT sau Intel CNVi, la dimensiunea standard 2230.

În partea de jos avem o mufă HD Audio, care vine cu un amplificator NE5532 pentru ieșirea frontală și suportă căști de până la 600 Ohm. Imediat lângă avem un port Addressable LED cu 4 pini, la care se poate conecta o bandă de până la 15W cu un consum maxim de 5V/3A. Imediat lângă sunt doi conectori RGB LED cu 4 pini, la care se pot conecta benzi de până la 36W cu un consum maxim de 12V/3A. Apoi urmează un conector Thunderbolt GPIO, un conector pentru ventilator sau pompă de apă, doi conectori USB 2.0, grupul de conectori pentru butoanele de pornire și reset, plus ledurile adiacente și un nou conector pentru ventilator sau pompă de apă.

În partea dreaptă a plăcii găsim porturile SATA, 6 de tip SATA3 6.0 Gb/s cu tehnologie Intel Rapid Storage și 2 porturi de tip SATA3 6.0 Gb/s pe un chipset ASMedia ASM1061 cu suport NCQ, AHCI și Hot Plug. Imediat deasupra avem 2 porturi USB 3.2, pe un hub ASMedia ASM1074 și o mufă USB 3.2 pentru panelul din față de tip C. Avem apoi clasicul conector ATX cu 24 de pini și apoi avem integrate pe placă două butoane, unul de Power și altul de Reset.

Asrock Z390 Phantom Gaming 7 are patru sloturi de RAM, care suportă memorii Dual Channel până la 128 GB, la frecvențe de a 2133 până la 4300+. Contactele de la memorii sunt placate în aur. Slotul pentru procesor este de tip 1151 și suportă procesoare Intel de generația a 8-a și a 9-a. Lângă acesta sunt radiatoarele plăcii de bază, care, spre deosebire de alte plăci, pot fi date cu ușurință jos fiind prinse în șuruburi clasice. Sub acestea se găsește un modul DrMOS de 50A, iar placa are un Power Choke de 60A. Capacitorii sunt de înaltă calitate, polimeri, construiți în Japonia.

Ajungem acum la partea din spate, cu mufele. Aceasta include un port PS/2 pentru mouse și tastatură, un port USB 3.2 Gen2 Type-A de 10 Gb/s, un port USB 3.2 Gen2 Type-C de 10 Gb/s și 4 porturi USB 3.2 Gen1. Avem 2 plăci de rețea, una roșie care este o placă de rețea Phantom Gaming de 2.5Gbps, care funcționează pe un chipset Realtek RTL8125 și una standard de 1 Gbps pe chipset Intel. Avem 2 locașuri unde se pot monta antele Wireless dacă optați să instalați o placă wireless pe sistem și mufele audio de la placa Realtek ALC1220. Pentru placa audio integrată au fost folosiți capacitori și conectori auriți. Placa de sunet este una de tip 7.1 ș iare un amplificator de 120dB.

În curând vom face montarea sistemului și vom pune procesorul Intel Core i9-9900k pe această placă împreună cu coolerul Noctua NH-D15 pe care vi l-am prezentat anterior.

 

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte