Assassin's Creed Origins Review
Poveste9.5
Gameplay9
Grafică și sunet10
9.5Scor
Reader Rating: (13 Votes)
8.8

Data de 27.10 este probabil cea mai importantă din acest an pentru jocuri fiindcă este marcată de 3 lansări majore: Assassin’s Creed Origins, Super Mario Odyssey și Wolfenstein II: The New Colossus. Prima dată vom vorbi despre jocul lansat de Ubisoft, numit de aceștia cel mai important joc al lor al anuluiAssassin’s Creed Origins. Noi am avut ocazia să testăm jocul cu câteva zile înainte de lansare și am apucat să adunăm deja multe ore și suntem pregătiți să vă prezentăm recenzia acestuia.

Povestea

Assassin’s Creed Origins este plasat în Egiptul Antic, cronologic vorbind fiind cel mai vechi joc al seriei și ne prezintă povestea unui om care va forma un grup dedicat protecției libertăților omului de rând și care va purta numele de Assassin’s Brotherhood. Egiptul Antic este cea mai cunoscută civilizație antică pentru că a rezistat mii de ani, a reprezentat o lume bogată economic, cultural și artistic și reprezintă piatra de temelie a lumii moderne. Egiptenii au fost atât de avansați din punct de vedere tehnologic și spiritual încât au devenit puncte de referință pentru multe națiuni. Rămășițele vechi de 3000 de ani sunt și acum prezente și încă fascinează cercetătorii. Această lume a fost recreată de Ubisoft cu ajutorul profesorilor universitari. De la vastul deșert și până la camerele din interiorul Piramidelor, totul a fost redesenat cu precizie istorică, iar producătorii spun că reflectă realitatea, iar dacă ai putea să exploreze rămășițele ai găsi aceleași lucruri ca în joc. Vei zbura cu un vultur și vei privi prin ochii lui, te vei scufunda cu crocodilii în Nil, vei lupta în arenă cu gladiatorii și te vei întrece pe hiprodom. Vei întâlni o varietate de animale sălbatice precum lei sau hipopotami, vei explora și interacționa cu toate elementele jocului și te vei lupta cu soldați în purul stil Assassin’s Creed, modernizat însă de această dată.

 

Gameplay

Assassin’s Creed Origins s-a lăsat cam mult așteptat, dar a venit în forță și a luat tot ce era bun din titlurile precedente, dar mai ales din jocurile recente Ubisoft. Experiența mie mi s-a părut ca un amalgam între Assassin’s Creed 4, Ghost Recon Wildlands și Far Cry 4 și am să vă explic de ce în articolul de astăzi. Jocul ne prezintă povestea lui Bayek, un tânăr de origine Medjay (actualul Sudan) care caută să se răzbune pe faraonul corupt Ptolemy XIII, iar aventura sa te va purta într-o lume plină de intrigi politice și conflicte între superputerile lumii antice: Egipt și Roma. Vom întâlni nume cunoscute din cărțile de istorie în joc, cele mai celebre personaje fiind Caesar și Cleopatra, dar povestea vă va dezvălui și altele pe care nu vreau să vi le spun pentru a nu vă strica experiența jocului.

Campania inițială a jocului durează cam 30-35 de ore, timp suficient de lung să nu te plictisești de joc. Asta dacă nu faci și misiunile secundare în totalitate. În acest interval vei explora o hartă imensă, în stilul celei din Wildlands, cu regiuni care par goale, deșertice și orașe construite în jurul oazelor, iar fiecare din aceste orașe are cultură proprie, ceea ce se transpune în design, culori, zei și oameni. Povestea jocului este una din cele mai bune pe care le-am văzut recent și te ține conectat la lumea jocului, iar spre deosebire de titlurile anterioare ale seriei, nu mai trebuie să te cațeri pe cel mai înalt punct al orașului pentru a descoperi împrejurimile. în schimb ai ca și companion un vultur numit Senu, prin ochii căruia poți privi și explora lumea, marca inamicii și obiectivele jocului. Acesta funcționează ca și drona introdusă în Ghost Recon Wildlands. Dacă totuși te hotărăști să sincronizezi o zonă în stilul clasic Assassin’s Creed, percepția lui Senu și distanța de detectare se va mări și tot cu ajutorul lui poți activa funcția de fast travel. De asemenea ai și altă funcție introdusă în Wildlands când vine vorba despre Senu și anume marcarea inamicului și uciderea lui printr-un atac sincronizat.

Insistăm pe elementele preluate din Ghost Recon și când vine vorba despre upgradarea personajului. Assassin’s Creed Origins ne introduce un stil de upgrade similar jocurilor de tip RPG, în care acumulezi nivele. În funcție de nivel îți cresc abilitățile, iar misiunile sunt adaptate în funcție de nivel. Jocul îți permite să accesezi toate misiunile pe care le descoperi indiferent de nivel, însă dificultatea jocului te pune în încurcătură pentru că dacă accesezi o misiune la care ai nevoie de un nivel și cu 2 puncte peste nivelul tău actual îți va fi aproape imposibil să o finalizezi. Urcând în nivel îți deblochezi abilitățile speciale în joc și ai o mulțime de opțiuni pentru a-ți personaliza personajul așa cum dorești. Unele abilități sunt pentru luptă, altele îți deblochează arme și altele îți permit să interacționezi cu lumea din jur. Spre exemplu, există o abilitate numită „Animal Taming” care îți permite să domesticești animale sălbatice sau altă abilitate care îți permite să controlezi și să dirijezi săgeata în zbor.

Am vorbit despre animale și de aici încep lucrurile care sunt similare cu Far Cry. Mai mult ca în oricare alt joc al seriei, Assassin’s Creed Origins te trimite la vânătoare de animale pentru a aduna resurse utile în crafting. Animalele sunt omniprezente în joc și fac deseori uz de instinctele lor primare. Dacă nu ești atent vei fi atacat în sălbăticie de hipopotami, lei sau crocodili. Scapi totuși repede de ei în astfel de situații dacă nu ești cumva implicat într-o luptă. De asemenea, poți folosi animalele în avantajul tău, la fel ca în Far Cry 4. În zone inamice vei găsi animale sălbatice închise în cuști. Dacă tragi cu arcul în încuietoare vei deschide ușa, iar sălbăticiunea va năvăli peste inamici și, practic, peste tot ce găsește în zonă, așa că trebuie să fii atent să-ți păstrezi distanța pentru că și tu ești în pericol.

Un lucru extrem de interesant în joc sunt armele. Acestea sunt destul de diverse, de la săbii, la lăncii și arcuri, specific realizate pentru a reflecta realitatea istorică din Egiptul Antic. Acestea au o groază de opțiuni și pot fi și modificate și îmbunătățite la fierari. Fiecare armă are anumite proprietăți și ca în jocurile de tip RPG și poți echipa 2 arme de luptă corp la corp și 2 arcuri în același timp, iar jocul îți permite să schimbi relativ repede între ele. Sistemul de luptă este per total destul de bine gândit, dar, în opinia mea este și elementul care face dificil progresul pentru că are momente când te împiedică să faci ce vrei și dacă nu te miști destul de repede vei fi ucis. Ai două atacuri, ușor și critic/greu, opțiunea de a para și o opțiune care îți permite să te ferești de atacurile inamice. Execuția lor este însă destul de lentă și lupta pare mai tactică decât în titlurile vechi, dar, în același timp, mai limitată. Din aceste motive, jocul te obligă parcă să joci în stil stealth, să folosești obstacole și să îți surprinzi adversarii, iar dacă cumva vin întăriri ai cam încurcat-o. Armele pot fi îmbunătățite prin diverse acțiuni de crafting sau folosind focul de la torță, spre exemplu, pentru a aprinde săgețile.

Assassin’s Creed Origins strălucește în partea de explorare și descoperire de secrete. Găsești peste tot cutii și obiecte speciale, fie în misiuni, fie prin explorarea simplă a teritoriului. Găsești obiecte în apă, dar trebuie să ai grijă la crocodili, în fortificații, dar trebuie să te ferești de soldați sau în deșert, dar trebuie să ai grijă pentru că dacă stai prea mult poți experimenta halucinații. Jocul care mi-a plăcut totuși cel mai mult este încărcarea progresivă a terenului și astfel lipsa ecranelor de încărcare, care sunt prezente doar în fast travel sau în poveștile dintre misiuni.

Grafică și sunet

Cei de la Ubisoft au creat jocuri uimitoare din punct de vedere al calității video în ultimul timp, iar  Assassin’s Creed Origins nu se dezice de la acest trend. Estetic vorbind, jocul este PERFECT, raportându-ne la cerințele actuale. Egiptul Antic este ilustrat impecabil, în culori vii, specifice regiunii, iar hieroglifele și desenele de pe clădiri se îmbină elegant cu arhitectura Orientului Mijlociu, identificând elemente arhitecturale specifice națiunilor istorice din zonă și păstrând influențele majore ale vremii. Fiind vorba despre un joc în care parkour-ul este elementul principal, trebuie să ne uităm  cu multă atenție și la animații și interacțiunea jucătorului cu elementele din jur, în special cu clădirile. Mecanica mișcării pare la fel ca în jocurile precedente, însă sistemul a fost rafinat și executat la perfecție de această dată. Cățărarea pare naturală pentru Bayek și acesta se agață de orice se vede ieșit puțin în afară. Nu mai există obstacole invizibile ca în vechiile versiuni ale jocului și zonele imposibile de escaladat rămân imposibile, dar cele teoretic accesibile sunt escaladate cu ușurință.

Sunetul este și el magistral, fie că vorbim de coloana sonoră sau de interpretarea vocală. Muzica din joc nu iese în evidență dar se îmbină impecabil cu atmosfera jocului. Vocile actorilor în dialogurile de la misiuni sunt interpretate la nivel de producție cinematografică și sunt un deliciu de urmărit. Ce mi-a plăcut totuși cel mai mult la partea vocală a fost să ascult vocile de prin orașe. Nu am înțeles ceea ce vorbeau și am căutat pe net să văd despre ce e vorba. Oamenii cu care nu interpretezi vorbesc de fapt limba egipteană veche, sau o variantă a ei, pentru că aceasta nu se cunoaște cu exactitate, iar pentru crearea limbajului Ubisoft a apelat la experți lingvistici universitari care au recreat vechiul limbaj.

Concluzie

Assassin’s Creed Origins este cel mai bun joc al seriei! Pot spune lucrul acesta cu mâna pe inimă. Jocul excelează din punct de vedere grafic, sonor și la poveste. Gameplayul este antrenant, dar cam greu pe alocuri și, chiar dacă îți permite să faci multe lucruri, nu poți face chair ceea ce vrei pentru că te vei trezi mort. Nu pot decât să recomand însă jocul. Imersiunea jucătorului înm lumea Egiptului Antic este superbă, plină de culoare și atmosfera jocului te face să nu-l lași din mână.

Lasa un comentariu

One Response

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte