Astăzi am încercat un joculeț nou de strategie lansat pe Steam numit Automata Empire. Jocul este creat de Nonadecimal Creative și are un gameplay unic, care te prinde repede. Jocul este micuț și merge pe orice sistem, are un sistem care îți permite să-l joci într-o pauză de lucru sau din plictiseală și te prinde foarte repede, așa că m-am decis să-i fac o recenzie ș isă vi-l prezint și vouă.
Poveste
Inspirat din conceptul matematic creat de John Horton Conway numit Game of Life, Automata Empire ne cere să încercăm să controlăm o ceată formată din sute sau chiar mii de monstruleți denumiți „automata” și să învingeți monstruleții inamicilor. Problema e că monstruleții nu pot fi controlați și ei vor face ce vor, dar vor respecta o serie de comenzi și vor răspunde corespunzător obiectelor pe care le întâlnesc în mișcarea lor continuă. Deci sunteți gata de luptă? Construiți catapulte pentru a vă arunca monstruleții în mijlocul luptei, drumuri pe care aceștia să le urmezi și taverne unde se vor aduna din ce în ce mai mulți monstruleți și dominați câmpul de luptă.
Gameplay
Prezentarea și descrierea pare ciudată, principiul matematic care stă la baza acestui joc este greu, dar, cu toate acestea, jocul îl veți înțelege din primele 3 minute de gameplay. Am să încerc să vă explic cât de bine pot principiul pe care funcționează jocul, dar cea mai bună variantă de a-l înțelege este să-l jucați. Monstruleții numiți automata nu au o minte proprie ș ise mișcă pe tabla de joc așa cum vor ei. Fiecare monstruleț are pe el un număr ca și cele de pe zaruri. Dacă doi monstruleți de ai tăi se ciocnesc unul de altul, vor fuziona într-un monstruleț mai mare care are pe el numerele combinate prin adunarea celorlalți doi. Spre exemplu, dacă se întâlnesc doi, unul cu numărul 1 și unul cu 4, din cei doi va ieși unul cu numărul 5. Dacă numărul este prea mare, dintr-o ciocnire a doi monstruleți vor rezulta trei. Dacă unul din ei întâlnește pe tablă un monstruleț inamic, aceștia vor lupta. Dacă numărul de pe monstrulețul tău e mai mare, acesta va învinge, dar numărul va scădea cu cât a avut inamicul. De exemplu, tu ai unul de 5, iar inamicul unul de 2, după ciocnire va rămâne unul de-al tău cu numărul 3. Scorul e determinat de suma numerelor de pe monstruleți.
Acești automata se mișcă cum vor ei pe tablă, dar tu poți plasa anumite clădiri pentru a influența cumva mișcarea lor. Ai clădiri precum Taverna, care generează monstruleți noi, catapulte, care aruncă într-o parte monstruleții, drumuri, care forțează monstruleții să se miște într-o anumită parte sau ziduri care blochează drumul acestora. Nu ai resurse în joc, singura resursă este numărul de automata pe care îi ai. Fiecare construcție necesită un astfel de număr, iar numărul lor decide cine este în avantaj și cine va câștiga jocul în unele moduri de joc.
Automata Empire nu are un gameplay de tip campanie, care să-ți impună să joci un nivel după altul, ci este structurat pe meciuri. De aceea, jocul este simplu de jucat de oriunde și în orice pauză, pentru că un meci durează între 5 și 20 de minute. Poți juca singur sau cu până la 3 adversari în multiplayer în unul din cele 5 moduri de joc disponibile. Primul mod care l-am jucat a fost WAAAAAR!!, care mi se pare și cel mai simplu de înțeles. Aici trebuie să-ți copleșești numeric adversarii pentru a câștiga și este cel mai simplu mod de a învăța jocul. Apoi este modul Siegecraft în care trebuie să cucerești castelul inamic și în același timp să-l protejezi pe al tău, Migration un mod care este un fel de survival în care trebuie să ocupi și să protejezi o zonă din tabla de joc în timp ce din toate colțurile vin inamici care vor ataca toți jucătorii, Capture the Banner, care este un mod de genul capture the flag, în care trebuie să ajungi cu un monstruleț în baza inamică, să iei steagul și să-l duci înapoi în baza ta (acesta este cel mai greu mod pe care l-am jucat) și King of the Plateau care presupune împărțirea terenului cu alți jucători și câștigător este desemnat cel care reușește să păstreze cei mai mulți automata într-o zonă.
Orice mod ai juca, jocul este ușor de învățat și crează repede dependență. Mai mult decât atât, jocul nu este de loc repetitiv, fiindcă nici un meci nu este identic cu altul, iar multiplayerul contribuie mult la distracție, pentru că îți permite să faci alianțe „pe sub masă” și să câștigi prin mijloace mai puțin ortodoxe.
Grafică și sunet
Grafica din Automata Empire este eficientă, fără pretenții dar suficient de simplă pentru a nu necesita resurse mari. Monstruleți isunt toți desenați la fel, fiecare jucător își alege o culoare, iar tabla de joc este de fapt o grilă mare de pătrățele, ca o foaie de matematică. Clădirile sunt micuțe, tot jocul e 2D dar îți permite să faci zoom și să te miști î nce parte vrei. După câteva minute de joc tabla se aglomerează, dar jocul nu-ți mănâncă resurse și animațile nu au de suferit. Pe partea de sunet, jocul vine cu o muzică de fundal repetitivă și simplă, dar are și efecte sonore care se aud în mod aleator și seamănă mult cu sunetele din Worms, ceea ce mi-a plăcut mult.
Concluzie
Automata Empire este un joculeț greu de prezentat și explicat dar ușor de înțeles, mic și care nu consumă multe resurse, cu un concept unic care crează rapid dependență. Este genul de joc care îl poți ține deoparte într-un colț pe desktop și pe care să-l joci când te plictisești sau când ai nevoie de puțină relaxare la muncă sau acasă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.