Asrock

Bastard Bonds Review
Poveste6
Gameplay9
Grafică6
Sunet10
7.8Scor
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

Bastard Bonds este un joc nou lansat pe Steam, care mi-a trezit interesul când am văzut că are o avertizare legată de rating când vrei să-i accesezi pagina. Jocul este destinat exclusiv adulților, iar din imaginile oficiale ale jocului nu am văzut nimic care să-mi trezescă suspiciuni legate de motivul pentru care a primit ratingul M. De obicei jocurile primesc astfel de ratinguri din motive legate de violență excesivă, nuditate și așa mai departe. Astfel de lucruri am văzut în jocuri precum GTA, Mortal Kombat sau The Witcher, dar nici unul dintre acestea nu se aseamănă cu Bastard Bonds. Acesta este un joc RPG tactic, cu acțiune rapidă, multe opțiuni de personalizare și un univers vast în joc cu peste 200 de locații și care promite peste 20 de ore de gameplay.

Bastard-Bonds-Pic-1

Poveste

Sistemul de justiție nu mai este eficient și astfel, criminalii, nebunii, oamenii violenți, în general, sunt lăsați liberi pe insula Lukatt. Fie că ești vinovat sau inocent te aflii între acești proscriși și în sfârșit ai posibilitatea să-ți creezi propriul destin. Adună-ți o echipă de criminali, iartă-le păcatele sau pedepsește-i, folosește-i ca forță de muncă sau cheamă-i alături de tine în luptă, iar inamicii măcelărește-i sau cruță-i, fă practic ce vrei. Caută o cale de scăpare sau fă-ți un nume printre proscriși.

Gameplay

Bastard Bonds este un joc tactic de tip RPG, care tratează subiecte sensibile, mai ales pe partea de caractere umane, iar din acest motiv a primit ratingul M. Când intri în joc primești opțiunea de a personaliza caracterul principal, alegând în primul rând pedeapsa pentru care a fost încarcerat, fie că a fost pe bună dreptate sau a fost o mușamalizare sau  acuzație pe nedrept. Opțiunile includ crimă, furturi, violuri, tentative de omor sau răpiri, dar și subiecte hilare, precum erezie, blasfemie sau sclavie sau pur și simplu alegi să spui că nu știi motivul. Îți poți personaliza caracterul cum dorești. Poți alege un personaj feminim sau masculin, îl poți personaliza cum vrei și primești niște puncte de experiență pentru a atribui personajului caracteristicile pe care le dorești. Din acest punct de vedere, sistemul este destul de complex, iar împătimiții de jocuri RPG vor pierde ceva timp cu personalizarea, eu am trecut însă destul de repede peste ea.

Dungeon_04

Pe partea de gameplay, Bastard Bonds se împarte în două etape, specifice oricărui joc RPG: explorare și luptă. Sistemul de mișcare și control este clasic pentru titlurile RPG și totul se poate controla cu mouse-ul sau îți poți creea scurtături pe tastatură. Jocul presupune să-ți faci o echipă și fiecare nivel permite folosirea a 4 personaje, care pot fi folosite pentru a explora mediul și a găsi obiecte, personaje suplimentare și pentru a rezolva puzzleuri sau misiuni specifice. Poți să alegi ca cele 4 personaje să exploreze împreună sau pot fi despărțite pentru a acoperi mai mult spațiu într-un timp mai scurt. Mișcarea se face pe sectoare prestabilite, fiecare personaj putându-se mișca un anumit număr de spații. Similar cu jocurile RPG clasice, găsești semne pe care le poți citi, poți interacționa cu diferite personaje purtând conversații sau lupți în momentul în care întâlnești adversari.

Dungeon_01

În momentul în care întâlnești un adversar, jocul se schimbă, trecând de la o explorare cu mouse-ul la un sistem de luptă specific jocurilor de strategie. Fiecare personaj are abilități proprii, care variază între atacuri corp la corp, la folosirea magiei sau a poțiunilor. Sistemul de luptă se bazează pe o abilitate numită „Risc”. Fiecare personaj poate executa o acțiune pe tură, iar fiecare acțiune executată îți umple o coloană de experiență, iar dacă îl umpli vei primi un bonus de apărare și experiență. Dacă cumva mori, ai 2 opțiuni, să accepți un game over sau să reîncepi nivelul de la 0. Dacă un membru al echipei moare, acesta este trecut ca accidentat, iar echipamentul cu care era echipat se împrăștie pe jos, ca în primul Diablo, de exemplu. Când termini nivelul, ai o placă cu căsuțe și trebuie să apeși pe una dintre ele. Dacă prinzi o cruce personajul este readus la viață, dacă prinzi un cap de mort nu-l vei putea folosi nivelul următor, iar la următoarea placă va trebbui să încerci din nou să găsești crucea.

CharCreation_02

Jocul este practic un RPG cu nivele, în care ai personaje fantastice, dar care pleacă de la povestea cu criminalii prezentată la început. Adică mie mi se părea mai potrivit dacă tot au ales povestea respectivă să folosească personaje umane sau mai realiste măcar. În plus, jocul este presărat de momente erotice, simulări de sex și nuditate, care pot fi dezactivate din meniu, iar dacă alegi acest lucru vezi totul cenzurat. La enginul grafic ales nu mi se par prea potrivite nici aceste scene, adică dacă vroiau să facă jocul unul cu tentă erotică puteau măcar folosi un engine mai bun, mai clar, așa este acolo pus doar pentru a zice că îl ai. Per total gameplayul nu este rău, jocul este destul de bine conceput, dar mie mie se pare că nu se prea leagă multe lucruri și că lipsește un concept adevărat pentru joc.

Dungeon_03

Grafică și sunet

Cum spuneam puțin mai devreme, engine-ul grafic este unul clasic, pixelat, asemănător cu cele prezente în anii 90. Este greu să creezi de unul singur un joc cu grafică de ultimă oră așa cum fac studiourile mari, dar este o adevărată adunătură de jocuri cu grafică de genul acesta pe Steam, marea majoritate destul de slabe. Bastard Bonds se diferențează însă prin complexitatea și logica din spatele nivelurilor. Se vede ca fiecare nivel este conceput individual prin diversitatea obiectelor din ele. Adică nu vei găsi un nivel cu o anumită temă care să aibă aceleași elemente grafice cu cele de altă temă. Fiecare nivel este unic în felul său și asta e un lucru bun. Dacă enginul era unul mai nou, atunci puteam vorbi de o capodoperă.

Worldmap_01

Pe partea de sunet lucrurile stau mai bine. Fondul muzical a fost achiziționat de către producător și este format din piese instrumentale lucrate foarte bine de un compozitor numit Peter Olson. Le puteți asculta aici: https://hammerspace.bandcamp.com/album/bastard-bonds-ost dar nu au nici un efect fără joc. În joc însă, acompaniate de efectele sonore, acestea crează o atmosferă încărcată foarte bună.

Concluzie

Bastard Bonds este un RPG destul de bine lucrat, solid, unic aș putea spune. Mie mi s-a părut că povestea nu se prea leagă de acțiunea presărat ăde scene erotice, dar violența este la locul ei în joc. Coloana sonoră este excepțională, dar mi-ar fi plăcut să văd un engine grafic mai modern. Nu mă deranjează de obicei motoarele clasice, dar dată fiind complexitatea jocului și acțiunea, eu cred că s-ar fi potrivit mai bine o grafică mai complexă. Luând în considerare toate aspectele, prețul de 19,99€ este corect, iar jocul va fi apreciat de fanii genului.

Lasa un comentariu
Enermax Starryfort SF30
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte