Până de curând, pe piața SSDurilor ultrarapide pe interfață PCI Express 3.0 x4 M.2 2280, Samsung nu a avut concurență reală cu câteva mici scăpări de la o generație la alta de la Intel. Recent, Corsair a lansat însă propria linie de SSD-uri m2 numită MP500, iar specificațiile îl recomandă ca fiind cel mai puternic competitor pe piață pentru Samsung la ora actuală. Am pus mâna pe cele două SSD-uri recent și le-am pus în teste față în față.

Modele și specificații

În testele propriu-zise avem câte un model din fiecare serie, pentru Corsair, modelul de mijloc MP500 240GB, iar pentru Samsung modelul cu cea mai mică capacitate, 960 PRO 512GB. Specificațiile tehnice le prezintă foarte aproape unul de altul:

Corsair MP500 240GB
lei770
PCI Express 3.0 x4 M.2 2280
Tip SSD Intern
Form factor M.2
Interfata PCI Express x4
Suport NVMe Da
Capacitate 240 GB
Citire max. 3000 MB/s
Scriere max. 2400 MB/s
Random 4KB citire 250K IOPS max.
Random 4KB scriere 210K IOPS max.
Temperatura operare 0 - 65 grade C
(TBW) Total Bytes Written 349 TB
Pret/GB: 3.20

După cum vedeți, vitezele de citire și scriere sunt apropiate, durata de viață la fel și constul / Gb este destul de apropiat. Referitor la costul / Gb, la Corsair, dacă aveam modelul de 480 Gb (topul de gamă), prețul era ceva mai bun ca la Samsung de 2.96 lei / Gb, însă și la Samsung dacă alegeam Modelul de 1 Tb sau 2 Tb lucrurile stăteau altfel. Am ales să testăm cele două modele pentru că pentru ele am avut cerere. Ambele SSD-uri sunt de tip NVMe și sunt drive-uri M.2 2280 ce necesita o conexiune PCI-Express 3.0 4x pentru a functiona la vitezele maxime.

Sistemele de test și mediul de testare

Majoritatea testelor făcute pe componente hardware se realizează într-un mediu cât de cât steril și în relativă izolație, dar astfel de teste îți generează rezultate sintetice, care nu reflectă întotdeauna realitatea. Noi ne-am hotărât să nu le testăm ermetic, ci în mediu de lucru, iar astfel am instalat Windows 10 x64 pe ambele SSD-uri, am pus câte un HDD normal, SATA, de rezervă lângă și am instalat programe folosite în mod uzual de orice gamer. Ba mai mult, testele sunt realizate după o lună de utilizare a fiecărui SSD, pe PCuri de gaming.

Configurația sistemelor

PC 1 (Samsung 960 Pro)
CPU Intel Core i5-7600K
Palcă de bază Gigabyte GA-Z270X Gaming 7
Chipset Intel Z270
Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2133MHz CL13 Dual Channel Kit
Placă Video Gigabyte GeForce GTX970 G1-Gaming 4GB GDDR5 256-bit
Desktop Resolution 1920 x 1200
OS Windows 10 x64

 

PC 2 (Corsair MP500)
CPU Intel Core i5-7600K
Palcă de bază Gigabyte GA-Z270X Gaming 7
Chipset Intel Z270
Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2133MHz CL13 Dual Channel Kit
Placă Video Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 9Gbps 6GB GDDR5 192-bit
Desktop Resolution 1920 x 1200
OS Windows 10 x64

În timpul testelor ambele sisteme au rulat Windows în Desktop, cu toate utilitarele driverelor pornite (Geforce Experience, Gigabyte Utilities), Steam, Google Chrome pornite. În timpul testelor efective nu am făcut nimic pe PCuri, iar între teste am descărcat și rulat următorul program de testare.

Teste sintetice

Primul software de test este ATTO Disk Benchmark, iar rezultatele sunt:

Primul este Samsung 960 Pro, iar rezultatele sunt destul de 1925 Mb/s la scriere și 2790 Mb/s la citire, destul de mult sub specificațiile oficiale.

Mai sus avem rezultatele pentru Corsair MP500, care indica 2375 Mb/s la scriere și 2960 Mb/s la citire, rezultate foarte apropiate de specificațiile oficiale.

Al doilea test a fost realizat cu CrystalDiskMark, iar rezultatul pentru Samsung este:

De data aceasta, rezultatele au fost mult mai apropiate de specificații, mai ales pe partea de citire. Vitezele secvențiale sunt destul de bune, neașteptat de mari după părerea mea, iar cele de citire aleatorie a fisierelor mici (4K) sunt în limitele normale.

Testul de la Corsair arată în felul următor:

CrystalDiskMark a cam dat cu SSD-ul de pământ, acesta clasându-se la toate categopriile destul de mult sub 960 Pro, cu valori destul de mari și în urma 960 Evo, iar acest lucru (am aflat mai târziu) se datorează încălzirii. Vedem acest lucru în testul următor, pe care l-am făcut cu Anvil, soft care a forțat destul de tare ambele harduri. În cazul Samsung lucrurile arată normal:

Corsair, a trecut de 60 grade în acest punct, moment în care a clacat la scriere, lucru care se vede din rezultate:

Sincer, nu mă așteptam la așa ceva și chiar dacă a pornit foarte bine SSDul, după ceva stres acesta și-a atins limitele. Cel de-al patrulea și ultimul test pe care l-am efectuat a fost AS SSD Benchmark. Rezultatele Samsung:

Cele Corsair:

Din păcate rezultatele la Corsair sunt cam la fel ca în testul precedent. Când SSD-ul a fost forțat la scriere secvențială și aleatorie de fișiere mici, acesta a trecut de 60 grade și a clacat. Nu a cedat fizic echipamentul, însă vitezele sunt incredibil de mici și acest lucru mă sperie.

Alte testări

După cum am spus la început, am testat în utilizare normală aceste SSD-uri timp de o lună. În acest timp am urmărit conținut media 1080p și 4K, am făcut procesare foto (Abobe Photoshop și Lightroom), lucru office și gaming. Samsung 960 Pro nu a întâmpinat nici un fel de probleme în nici unul din scenarii, s-a comportat mai mult decât decent și nu au fost creșteri de temperatură ciudate și nici freeze-uri sau blocări. Vedeți mai jos valorile de temperatură în decurs de o oră în care am jucat CS:GO, am făcut web browsing și puțin lucru Office.

Același scenariu pentru Corsair:

Având în vedere că sistemele sunt aproape identice, singura diferență fiind la placa video și al doilea HDD, iar mediul de lucru este același, temperatura de funcționare a SSD-urilor diferă cu aproape 20 de grade. Presupun că aceasta este și cauza din care MP500 a cedat în timpul testelor sintetice și este destul de ciudat, dat fiind faptul că temperatura înscrisă în specificațiile tehnice oficiale ar trebui să fie mai bună decât cea a lui Samsung. Pe forumul Corsair am mai văzut oameni care s-au plâns de temperatura ridicată de funcționare a produsului, dar se spunea că nu este afectată funcționalitatea decât dacă temperatura trece de 80. La noi temperatura maximă înregistrată a fost de 69 de grade. Pe la noi nici nu prea sunt soluții de răcire pentru m2, deci este destul de nasoală treaba.

Concluzie

Chiar dacă prețurile seriei Pro de la Samsung par mari, acestea justifică performanțele net superioare competitorilor. Chiar dacă a pornit cu stângul în testele noastre, Samsung 960 PRO a rămas constant pe întreaga durată a acestora, funcționând în parametrii indiferent de ce l-am pus să facă. Modelul a fost și este în continuare liderul de piață pe segmentul PCI Express 3.0 x4 M.2 2280, iar Corsair chiar dacă a intrat tare pe piață s-a plafonat rapid. MP500 arată foarte bine pe hârtie și merge impecabil în lucru uzual, dar din păcate se încălzește și în acest moment se plafonează.

Lasa un comentariu
Enermax Squa RGB
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte