Fall Damage Studio, un studio format din patru foști programatori și designeri de la DICE au lansat jocul de strategie BATALJ pe 21 februarie pe Steam. După ce a extins Beta cu o lună, echipa de dezvoltare a folosit timpul necesar pentru a procesa feedback-ul crucial al jucătorilor despre unități, combinații de echipe și diferite hărți. BATALJ este un joc de acțiune strategie online de tip turn-based în care jucătorii se înfruntă unu vs unu în lupte cu trupe futuriste. Deciziile pe care le iei influențează puternic jocul și decid cine va ieși victorios. V-am oferit și noi 100 chei beta în urmă cu o lună în perioada de teste, iar acum a venit momentul să testăm jocul final.

BATALJ permite jucătorilor să își construiască propriile echipe din una din cele trei facțiuni disponibile în joc, Rusters, Re-Linked sau Splicers, toate oferind un set unic de abilități și puteri diferite. Jucătorii BATALJ creează echipe cu unul dintre nouă eroi diferiți și o selecție din 54 de unități diferite pentru a explora o mulțime de opțiuni tactice, permițându-le să se angajeze în strategii diferite împotriva adversarului lor. Jocul se desfășoară într-o manieră de unu la unu și câștigătorul este fie cel care ajunge primul la cinci puncte, fie cel care elimină complet echipa adversarului. Meciurile se desfășoară fie într-un sistem de matchmaking random, fie împotriva unuia din prietenii de pe Steam care au la rândul lor jocul.

Fiecare din cele trei facțiuni sunt diferite. Pe de-oparte ai echipa oamenilor, denumită  Re-Linked, care au arme și unități mecanizate, sunt ,mobili, dar nu foarte rezistenți, ca în Starcraft, de exemplu. Rusters sunt o rasă extraterestră, asemănătoare protoss-urilor, care folosesc tehnologia, au niște mecanizate modificate și sunt puternici pe apărare, având armură puternică și sunt destul de rezistenți. Ultima rasă este una extraterestră, denumită Splicers, un fel de zergi, care sunt practic umanoizi modificați genetic și sunt foarte puternici pe atac. Jocul este astfel echilibrat, având o rasă de mijloc, una de atac și una de apărare. Fiecare echipă are 3 tipuri de unități, eroi, unități puternice și unități normale. Fiecare rasă are 3 eroi și tu îți poți alege unul din aceștia, iar apoi ai 10 punte pe care le poți distribui cum vrei când îți faci echipa. Unitățile puternice costă 2 puncte fiecare, iar cele normale 1 punct. Aici intervine puternic aspectul de strategie încât trebuie să îți alegi cu atenție unitățile și să te gândești bine ce vrei să faci pentru că nu știi ce abordare va avea adversarul tău.

Pentru a învăța jocul ai un tutorial care este însă cam scurt și un mod sandbox care îți permite să pui o groază de trupe și să le aranjezi cum vrei pe hartă, cu rolul clar de a învăța abilitățile fiecăruia și de a știi cam care stil de joc, rasă și trupe ți se potrivesc ție. Cu toate acestea, BATALJ este destul de dificil pentru că adevăratul test nu stă în aceste două moduri ci în jocul online propriu-zis. Jocul se desfășoară în stilul clasic al jocurilor de strategie, jucătorii fiind plasați în părți opuse ale hărții, iar pe traseu între cele două baze sunt anumite puncte de control. La începutul jocului ambii jucători se joacă simultam pentru plasarea inițială a trupelor și strategia de debut, iar apoi este un sistem de tip „aruncarea banului” care determină cine are prima tură. Turele sunt împărțite în puncte de acțiune. În fiecare tură ai o fază de planificare și una de acțiune, unitățiile fiind împărțite pe o bară care indică ordinea lor. Unitățile mai slabe sunt primele, iar cele mai puternice ultimele, cam ca în Heroes of Might and Magic. Sistemul de mișcare este hexagonal și fiecare unitate are un set unic de abilități și opțiuni. Detaliile sunt destul de multe și trebuie gândite. Chiar dacă pare un joc de strategie lent, BATALJ nu este de loc așa, fiind destul de alert și meciurile nu durează prea mult, ceea ce e bine pentru jucătorii noi care vor să încerce jocul.

Din punct de vedere al strategiei, jocul îți permite ceva libertate. Poți opta pentru capturarea acelor puncte de control de care am zis mai devreme sau poți aștepta să-ți faci o armată puternică și să-ți distrugi adversarul. Fiind un joc pe ture, deciziile adversarului îți vor influența mișcările și vice-versa. la fiecare tură aduni un punct de acțiune și la fiecare două ture poți lua trupe noi și construi echipa. Dacă te pripești și trimiți trupele aiurea și împrăștiate vei avea de pierdut cu siguranță, așa că trebuie să joci inteligent și să te adaptezi în funcție de adversar. Per total, BATALJ mi s-a părut un fel de Heroes of Might and Magic cu elemente SF inspirate din Starcraft și un sistem general asemănător cu XCOM.

Din punct de vedere al graficii, BATALJ arată foarte bine pe partea de unități și interfață, chiar și pe partea de animații cu puține lacune în timpul luptelor. Grafica este foarte asemănătoare din punct de vedere cromatic și de design cu cea din Overwatch. Terenurile sunt destul de simple, dar bine realizate și ușor de navigat, ceea ce e bine. Per total, jocul arată modern, închegat și solid și merge decent. Din păcate însă baza de jucători nu este prea mare și e greu să găsești un joc online și va trebui să găsești probabil un prieten care să cumpere jocul și să vă jucați împreună. BATALJ costă 24,99€ pe Steam și nu multă lume are jocul în momentul de față. Din păcate, pentru un astfel de joc ai nevoie de o bază destul de mare de jucători pentru a te putea bucura cu adevărat de el.

Lasa un comentariu
BATALJ Review
Concept8
Gameplay7.5
Grafică și sunet9
8.2Scor
Reader Rating: (0 Votes)
0.0
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte