Te-ai gândit vreodată cum ar fi să scapi după ce ai comis o crimă? Oare ai fi în stare să născocești o serie de minciuni care să-ți fie crezute? Exact asta este ideea din spatele jocului Bohemian Killing, proaspăt lansat pe Steam de The Moonwalls și IQ Publishing. Conceptul este unul unic și povestea interesantă, așa că jocul mi-a trezit rapid interesul și ne-am decis să-l încercăm.
Povestea
Bohemian Killing ne trimite în Parisul secolului 19, într-o lume aflată în perioada de tranziție între tradiție și modernitate. Marea Revoluție oferă șansa unui nou început pentru orice locuitor al metropolei, indiferent de clasa socială, dar prejudecățile sunt încă prezente, iar ciocnirea între clasele sociale duce la o serie de tragedii. Personajul principal în povestea noastră este Alfred Ethon, un inventator cu origini țigănești (cam greu să nu observi aluzia), care încearcă să profite de schimbări și să se afirme într-o societate care până de curând nu-i oferea nicio șansă.
Moartea tragică a unei femei de serviciu îl are însă ca suspect principal pe Ethon, iar dovezile adunate de către procuratori par să fie solide. Tu va trebui să-ți folosești intelectul pentru a construi un caz care să fie crezut de către judecător astfel încât să eviți condamnarea la moarte prin decapitare cu ghilotina. Crezi că poți face asta?
Povestea este plasată între două unități temporare: prezentul care te plasează în sala de judecată ascultând pledoaria procurorului, dovezile și mărturiile acuzatorilor și trecutul cu ajutorul căruia îți construiești apărarea, care se mulează în funcție de alegerile pe care le faci.
Gameplay
Bohemian Killing este un joc nonliniar de tip first person, iar acțiunea se petrece pe două planuri, amintite mai devreme. Începi jocul explorând ceea ce pare o clădire monarhală veche și interacționezi cu obiectele din jurul tău. Găsești rapid o ușă acoperită cu sânge pe care o poți deschide, iar înăuntru este o tânără pe care o ucizi cu o sabie. Imediat după aceea te trezești în prezentul jocului, într-o sală de judecată unde ești acuzat de crima amintită mai sus. Jocul în acest moment se desfășoară prin simpla ascultare a pledoariei acuzării și chiar dacă ai opțiuni de a sări peste aceste povești, jocul îți recomandă să nu faci acest lucru pentru a putea câștiga procesul.
Conceptul este destul de interesant, dar necesită atenția ta totală. După prezentarea acuzării, va trebui să-ți prezinți tu propriul caz, iar de aici lucrurile devin interesante. Când începi să vorbești, jocul trece din nou în modul first person, iar fiecare acțiune, și mă refer la absolut fiecare, este povestită. Poți face practic cam orice în locurile unde ai voie să umbli, iar dacă faci lucruri ciudate imaginea se va schimba în alb negru și în față îți va apărea judecătorul care te pune să explici acțiunile.
Scopul principal este acela de a minți pentru a scăpa de ghilotină, lucru pe care eu nu l-am reușit. V-am pus mai joc un video care reprezintă prima mea încercare în acest sens. În schimb, am observat că există cam peste tot băutură și am profitat de ocazie să o încerc, iar imaginea se schimbă în funcție de cât bei. Mi-a plăcut ideea de libertate în acțiuni, dar aș fi vrut să explorez și locuri noi. Până la urmă trebuie să ajungi și la hotelul în care s-a petrecut crima și va trebui cumva să te eschivezi. Am încercat să mă prefac că am băut până am adormit, că nu m-am cazat în hotel, că nu am cunoscut-o pe tânără, etc, dar toate încercările mele au dus la același rezultat, pe care îl vedeți în filmulețul de mai jos.
Nu am vrut să vă pun mai mult gameplay să nu vă stric bucuria de a juca jocul și am și citit pe net și se pare că unii au reușit să scape, deci va trebui să mai încerc. Jocul chiar dacă pare simpluț, are rejucabilitate mare pentru că se adaptează deciziilor tale, similar cu ceea ce se întâmplă în The Walking Dead, de la Telltale. Pentru a câștiga trebuie totuși să asculți cu atenție mărturiile și să examinezi dovezile, iar mai apoi când joci în trecut să încerci cumva să le combați pe toate. Nu există o cale ușoară spre victorie, iar Bohemian Killing îți pune mintea la contribuție destul de mult. Are și scăpări pentru o execuție perfectă, dar din câte am observat, posibilitățile sunt nelimitate. Dacă nu reușești să minți suficient de bine, în ultima zi înainte de execuție ai posibilitatea de a evada din închisoare, spre exemplu și să devii fugar. Însă dacă vrei să fii achitat va trebui să-ți justifici timpul pentru a potrivi evenimentele cu orele descrise de procuratură iar acest timp este greu de pierdut. Nu ai posibilitatea să sari peste el și va trebui să te învârți din loc în loc doar pentru a pierde timpul.
Grafică și sunet
Bohemian Killing ne este prezentat într-un engine 3D superb și aș dori să vorbesc puțin despre el. Universul jocului este unul specific secolului 19 prezentat într-un stil Steampunk, cu o iluminare mai slabă, dar în spatele căreia se vede clar măiestria cu care a fost reconstruit Parisul. Dacă stai atent să te uiți, elementele grafice sunt superbe, doar animația sau interacțiunea ta cu ele are de suferit. Peisajele realizate pentru joc sunt executate la perfecție, dar mișcarea nu este chiar ceea ce mi-aș fi dorit să găsesc. Ai posibilitatea să-ți alegi multe opțiuni pentru controlul mouse-ului sau a elementelor grafice, dar oricum le-ai pune te simți puțin incomod cu ele, ceea ce este păcat.
Pe partea de sunet lucrurile stau foarte bine. Vocile sunt realizate la un nivel înalt de profesionalism, iar producătorul a luat o decizie înțeleaptă alegând actori profesioniști pentru interpretare, unul dintre aceștia fiind Stephane Cornicard (cunoscut pentru roluri în Saving Private Ryan, James bond sau Metal Gear Solid) care îl interpretează pe personajul principal. Muzica este și ea specifică anilor prezentați în joc, iar atmosfera prezentată este una foarte autentică.
Concluzie
Bohemian Killing este un joc cu un concept unic, care se mulează acțiunilor noastre și care ne oferă rejucabilitate multă. Gameplay-ul poate deveni repetitiv după câteva încercări, dar alegerile sunt practic nelimitate. Grafica este realizată superb, însă animațiile nu sunt chiar de cea mai înaltă calitate. Sunetul, pe de altă parte, este de clasă mondială. Prețul jocului este destul de piperat, 16,99€, fără reducere, dar dacă vrei un joc care să-ți pună mintea la contribuție, investiția merită.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.