Breached Review
Poveste7
Gameplay3
Grafică9.5
Sunet8
6.9Scor
Reader Rating: (1 Vote)
5.6

Săptămâna trecută am primit un joc în teste numit Breached lansat pe Steam de curând și produs de Drama Drifters. Colegul nostru St4rl1gh7 a dorit să îl încerce, dar s-a dovedit a fi o încercare ratată într-ucât jocul nu rula pe sistemul lui, care nu este deloc slab. Drept urmare l-am testat eu și am reușit să-l joc, decent chiar. Diferența dintre sistemele noastre nu este foarte mare și mă așteptam să îmi ruleze greu și mie, dar grafica mi-a fost setată pe nivelul maxim de la început și a rulat fără proleme. Pentru cei curioși sistemele au următoarele configurații:

St4rl1gh7: Procesor: i5 – 3470 – 3.20 GHz RAM: 24 GB DDR3 Placa video: NVIDIA GeForce GTX 660 (DX 11), Windows 7 x64

CapShot: Procesor: i5 – 4690k – 3.50 GHz RAM: 16 GB DDR3 Placa video: NVIDIA GeForce GTX 970 (DX 12), Windows 10 x64

Nu știu de unde au apărut problemele și dacă au legătură cu sistemul de operare sau cu versiunea DirectX, dar cert este că pe primul sistem nu a rulat, chiar dacă specificațile tehnice de care acesta dispune sunt peste cele minime recomandate de producător. Am să vă vorbesc astfel despre experiența mea în joc în ceea ce urmează.

Povestea

Personajul principal din Breached este Corus Valott, care se trezește dintr-o stare de criogenare și își găsește stația spațială parțial distrusă. Confuz și pierdut, acesta trebuie să găsească rapid o metodă de a repara ceea ce se poate repara ș ide a supraviețui într-un mediu ostil în speranța că va afla ceea ce s-a întâmplat acolo.

Breached Logo

Gameplay

Breached este un joc SF scurt, dar interesant. Jocul începe cu prezentarea pe care am făcut-o mai devreme și îți cere să găsești o modalitate de a repara filtrul de oxigen și generatorul stației spațiale. Ai la dispoziție un laborator și o dronă pe care o poți controla pentru a explora mediul înconjurător în căutare de resurse. Timpul este limitat, trebuie să supraviețuiești 8 zile, iar acțiunile pe care le poți face într-o zi sunt limitate, fiind forțat să închei destul de repede ziua în curs.

PromoBack

Avem practic niște drone parcate în anumite zone dintr-o planetă extraterestră, la care ne putem conecta și pe care le putem controla. Cu ajutorul lor explorăm terenul și adunăm resurse. Mare parte a jocului se rezumă la conducerea acestor drone. Controlul este simplu, de pe PC folosim mouseul pentru a accelera sau a încetini și a controla traiectoria dronei. Jocul pare a fi făcut special pentru VR, efectele mișcării și controlul dronei par a fi adaptate pentru un asemenea dispozitiv. Am încercat și cu un controller să mă mișc prin joc și am observat că, cel puțin pe partea de condus, e mai stabil și mai ușor de utilizat decât mouse-ul.

ss_d243fdfa04c70b4024a4a26b25752a95b76dadcb

Drona se poate mișca pe teren, dar nu poate zbura (???) lucru ce m-a contrariat, dar am trecut peste destul de repede, fiind furat de peisaj (am să vorbesc despre acesta la partea grafică). Misiunile cu dronele se rezumă la adunatul de resurse, care sunt de trei feluri și de care ai nevoie pentru a genera combustibil și la evitatul diferitelor sfere de energie electrică sau magnetică cu care dacă intri în contact îți afectează mecanismele de control și cele vizuale. După încheierea misiunii de explorare te întorci în laborator unde ai 3 ecrane sau camere în fața. Una dintre ele îți prezintă povestea printr-o serie de texte scrise care conțin indicii, una îți afișează harta de unde îți poți alege punctele de plecare pentru drone și una care servește drept laborator și unde poți încerca să amesteci cele trei substanțe găsite pentru a genera combustibil. După încercări succesive am aflat că este vorba de noroc la generarea combustibilului pentru că nu primești indicii despre cantitățile de care ai nevoie, iar acest lucru nu mi-a plăcut. Adică pe lângă că ai timp limitat, trebuie să mai ai și noroc pentru a supraviețui, iar de acesta eu cam duc lipsă în jocuri.

ss_bc7c87d288946ebf51595593569c71cb7590c4bb

Din păcate, cam asta este tot ce poți să faci în joc. Să explorezi folosind dronele și să încerci să creezi combustibil în cele 8 zile pe care le ai la dispoziție. Încercând să pune o ordine oarecare în joc producătorii au împărțit zilele în numărul acțiunilor pe care le poți face. din experiența proprie, am observat că poți face cam două misiuni de explorare într-o zi și câteva încercări de a genera combustibil. dacă acestea eșuează, pierzi însă o zi și este destul de enervant. Chiar dacă controlul dronei este cam greoi, această parte a jocului îl salvează totuși, prin prisma graficii.

ss_2c7bed94240de994a26d8ec8d36041b729e49a31

Grafică și sunet

Motorul grafic este împărțit în două părți în Breached: o parte în laborator unde avem o interfață simplistă, fără nimic special și o parte în explorarea planetei cu drona, care arată extraordinar. Engine-ul grafic folosit la explorare m-a atras la joc și m-a făcut să-l joc timp de de aproximativ 2-3 ore, suficient cât să mă plimb prin toată zona pusă la dispoziție de producător. Designul SF al planetei, elementele mediului, efectele grafice, toate sunt superbe. Nu mă așteptam să găsesc grafică de o asemenea calitate în joc, dar am fost plăcut surprins să constat că s-a pus mult accent pe aceasta și că a fost realizată impecabil. Găsim un teritoriu deșertic cu multe elemente statice și în mișcare, de la eoliene, la clădiri cu structură SF, până la sfere de energie, toate realizate excelent din punct de vedere grafic. Efectele mișcării mi-au creat o impresie de integrare în acel sistem și de aceea am spus la începutul articolului că jocul pare a fi creat pentru VR.

ss_fc68464f3830f4d551bfadaf68fa05bef4b4e47a

Pe partea de sunet, jocul nu are o voce narativă și se bazează exclusiv pe coloana sonoră, iar aceasta este foarte bună și se potrivește perfect cu atmosfera din joc. Puteți asculta coloana sonoră aici: https://soundcloud.com/coauctor/sets/breached dar pentru a vă bucura cu adevărat de ea ar trebui să o încercați în joc.

ss_d407f62d1e94685447d3b19d9336ad7b5f335b26

Concluzie

Breached este un joculeț ciudat, care nu are un gameplay lung și promite rejucabilitate daor prin dorința de a explora teritoriul frumos construit. Grafica și sunetul sunt însă singurele puncte forte ale jocului. Gameplayul e mic și slăbuț, se bazează pe noroc, iar povestea este interesantă dar întortochiată și greu de înțeles. Jocul are nevoie de un sistem foarte puternic pentru a fi rulat și parea fi mai mult o platformă de testare pentru experiențe video decât un joc finalizat.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte