Enermax Squa RGB

Când vine vorba despre echipamente periferice pentru jocuri părerile sunt în general împărțite în funcție de design, formă, dimensiune, chiar și culoare. De aceea un prieten îți va recomanda un model, pe când altul va spune că acela nu este bun și îți va recomanda altul. Totul ține de preferințele fiecăruia. Acest lucru se aplică și monitoarelor, iar recent am avut niște discuții cu colegii de breaslă după ce am testat diferite modele și am încercat să identificăm elementele esențiale care trebuie să le aibă un monitor de gaming.

Există pe internet ghiduri excelente despre cum alegi un monitor de gaming bun și noi nu încercăm să le rescriem ci mai degrabă să structurăm și să simplificăm puțin procesul de decizie care se aplică oricărei achiziții. Facem asta deoarece monitoarele de gaming sunt în general scumpe și am întâlnit un caz recent al unui prieten care a fost extrem de dezamăgit de monitorul ales după ce și l-a cumpărat online și a constatat că nu e tocmai ceea ce își dorea el și nu îi oferă performanța dorită în jocuri.

În primul rând trebuie să vă gândiți bine la ce folosiți monitorul: doar pentru gaming sau vreți să vă uitați și la filme, să faceți grafică sau proiecte multimedia? Dacă vreți doar pentru jocuri sunt unele aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere. În primul rând aș vrea să vorbesc despre diagonală. Dacă aveți spațiu suficient pe birou poate sunteți tentați să vă luați un monitor foarte mare, lucru care nu poate fi mai rău în cazul jocurilor. Părerea mea e că este suficientă o diagonală de 24” la rezoluție Full HD pentru marea majoritate a jocurilor. 4K e o rezoluție prea mare pentru un astfel de monitor și marea majoritate a jocurilor o suportă dar nu aduc îmbunătățiri grafice majore la această rezoluție mai mare. Dacă jucați FPS-uri, gen CS:GO 24” e o dimensiune ideală, monitorul fiind suficient de mare cât să vă ofere o imagine completă. Prietenul de care vorbeam mai devreme alesese un ecran de 27” pe un sistem cu GTX1070 și a constatat că, stând la 1 metru depărtare de monitor, nu vede adversarii în colțuri fără să miște capul, iar acum joacă în rezoluție 4:3. Dacă vreți și filme puteți alege un monitor mai mare și cu rezoluție 4k, dar ajungeți într-un final să faceți rabat la rezoluția din jocuri. Chiar și pentru filme, un ecran de 27”, maxim 30” e suficient.

Cel mai important aspect pentru gaming când alegeți un monitor este timpul de răspuns, în opinia mea. 5ms este ok pentru gaming de tip casual, single player, offline, dar dacă vreți să jucați competitiv un timp mai scurt de răspuns este neaparat necesar. Alegeți un monitor cu 1-2 ms timp de răspuns și nu vă va părea rău. Dacă aveți un sistem puternic, pe lângă timpul de răspuns e importantă și rata de refresh. Dacă rulați jocurile pe o „antichitate” e suficient un monitor de cu rata de 60 Hz, dacă însă aveți o placă video bună ar trebui să vă orientați spre unul cu 144-240Hz și veți simți diferența, în sensul că jocurile vor da impresia de fluiditate. În funcție de placa video alegeți și tehnologia din spatele monitorului, funcțiile acestuia, mai exact, pentru că acestea sunt proprietare. Plăcile Nvidia vin cu tehnologia G-Sync, iar cele de la AMD cu Freesync, deci aveți în vedere și acest aspect când faceți alegerea.

Am evitat ultimele două criterii din motive pur subiective și pentru a nu vă influența prea mult. Este vorba despre tipul panelului și marca recomandată. La panel e oarecum simplu: TN sau IPS, diferența între ele fiind simplă. La TN locurile întunecate sunt mai luminoase și vezi mai clar prin tuneluri, gropi, întuneric prin joc, însă calitatea imaginii și culorile sunt mai slabe. La IPS culorile sunt excepționale și se vede mai clar decât TN dar rata de refresh e în general mai mare, deci timpul de răspuns crește și locurile foarte întunecate sunt negre. Aici depinde într-u totul de preferințele utilizatorului ce va alege. La marcă nu am să mă pronunț pentru că eu mi-am format niște preferințe care nu corespund cu a altor utilizatori și nu vreau să am discuții. Aveți în vedere aspectele de mai sus legate de performanță și funcții și apoi îndreptați-vă spre mărcile voastre preferate, sigur veți găsi ceva care să fie atât performant cât și să corespundă cerințelor voastre legate de design și formă.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte