Unii producători clasici de jocuri au dispărut pur și simplu din peisaj în urma digitalizării jocurilor și din cauza pirateriei, iar unele titluri, de altfel apreciate de jucători, au rămas în formula originală și nu au apărut versiuni moderne. Nostalgia jucătorilor di nacele perioade au făcut ca unele francize să fie reconcepute, reimaginate și jocurile îndrăgite de mulți în copilărie să se întoarcă într-o formulă nou, așa cum s-a întâmplat cu Carmageddon, de exemplu. Rareori putem spune însă că am văzut studiourile odată moarte renăscute. Acest lucru se întâmplă însă în această perioadă cu GSC Game World, compania responsabilă pentru jocurile Cossacks, dar mai ales pentru mult iubitul S.T.A.L.K.E.R., iar vestea că au revenit pe piață a creat furori în rândul jucătorilor. Lansarea Cossacks 3 pe Steam a surprins multă lume, iar nostalgicii au sărit repede pe joc pentru a încercă modernizarea de către creatorii originali a jocului clasic.
Povestea
Povestea din Cossacks 3 urmează firul jocurilor clasice, urmărind istoria Europei de Est și în special a Poloniei, din secolele 17 și 18 și ne pune în mijlocul luptelor într-un joc de strategie în care trebuie să comanzi armate vaste în luptă. Ai la dispoziție 12 națiuni, 70 de unități distincte de luptă, peste 140 de clădiri istorice și peste 100 de posibilități de expansiune și cercetare cu ajutorul cărora vei duce bătălii atât pe uscat cât și pe mare.
Gameplay
De cum am pornit Cossacks 3 am revăzut în minte imagini din copilăria mea pentru că am întâlnit atâtea elemente familiare, de la meniuri, la fonturi încât am avut impresia că sunt în fața jocului vechi. Când mă gândesc la jocurile care le jucam când eram mai mic nu îmi vine în minte grafica (care acum pare execrabilă când mai pornesc unul din jocurile vechi care le mai găsesc pe vreun CD rătăcit), ci gameplayul cu care am pierdut ore întregi, nopți nedormite și zile chiulite de la școală. Cu amintirile proaspăt revenite am intrat repede în joc și nu mi s-a părut nimic nou la prima vedere, așa că am putut rapid să-l joc fără a avea nevoie de instrucțiuni speciale.
Cossacks 3 este un joc de strategie atipic, dacă vă luați ca reper jocurile di nseria Age of Empires, spre exemplu și se bazează pe tactică și abilitatea jucătorului de a amesteca uniform unitățile și clădirile. Jocul are 5 campanii single player, fiecare dintre ele cu câte 5 misiuni. În campanie poți juca cu trupe Englezești, Austriece, dar mai ales cu trupele Poloneze și Ucrainiene, care sunt sufletul jocului. Acțiunea fiind plasată în secolele 17 și 18, avem atât trupe care folosesc arme antice, cât și arme de foc, ceea ce face jocul destul de interesant. Trupele sunt împărțite în două categorii, cele de luptă corp la corp și cele de distanță, iar scopul tău principal este să îți creezi armata, astfel încât cele două categorii să fie echilibrate. Dacă nu reușești acest lucru vei fi decimat de un AI care nu excelează însă. Această problemă era prezentă încă din jocurile vechi și observ că nu s-a lucrat la ea, sau nu a putut fi reparată. Indiferent de nivelul de dificultate pe care îl alegi jocul este destul de ușor pentru că adversarii fac constant erori tactice și tu ai avantaj, iar acest lucru nu te ajută de loc să excelezi și să te pregătești pentru multiplayer, care îți pune în față jucători reali.
Sistemul de recrutare al trupelor este difereit fața de majoritatea jocuruilor de strategie modernă. Recrutezi în grup regimente de trupe, care le poți ordona în formații conduse de un căpitan. Aceste formații pot fi aranjate orizontal, vertical sau compact, sub formă de pătrat. Fiecare aranjament are avantaje și dezavantaje în funcție de trupele implicate. Totul pare extrem de organizat, până în momentul când pleci la luptă. Aici totul devine haotic, formațile se sparg și nu mai respectă regulile impuse inițial, până la finalizarea luptei. Când aceasta se termină, ele revin la forma inițială. Acest lucru era prezent și în versiunea din 2000 a jocului, ca și multe altele întâlnite până acum. Aici intră unitățile, care nu sunt așa diversificate cum credeam, avem aceleași unități ca în European Wars, ele sunt 70 la număr, dar asta include aceleași unități cu altă denumire și altă grafică, dar aparținând popoarelor diferite. AI-ul are aceleași probleme, el nu se poate adapta schimbărilor de strategie și va fi învns rapid, iar singurele schimbări majore observate de mine sunt pe grafică.
Cu toate acestea, Cossacks 3 este o experiență plăcută, revigorantă chiar în contextul actual în care regăsim multe jocuri de strategie practic identice. Jucătorii noi vor aprecia stilul inedit de joc, iar cei vechi vor regăsi gameplayul care provoacă dependență. Campania vă garantează aproximativ 12 ore de gameplay destul de intensiv iar apoi puteți încerca multiplayerul care va aduce provocări noi.
Grafică și sunet
Pe partea de grafică, GSC Game World a făcut schimbări majore. Cossacks 3 arată bine, modern, se mișcă impecabil și oferă o experiență plăcută. Engine-ul grafic ne ilustrează realizarea clădirilor în timp real, putem admira pașii de construcție și este interesant de văzut cum fiecare clădire are câte o bucățică diferită de animație. Trupele sunt și ele refăcute, iar modelele alese se potrivesc cu istoria și culorile sunt plăcute. Mai mult, peisajele și ambianța hărților arată bine, sunt construite în detaliu și în temă cu tot ce are trebui să aibă un joc de strategie lansat în 2016.
Pe partea de sunet, coloana sonoră este decentă, dar repetitivă, foarte asemănătoare cu cea prezentă în jocurile vechi și chiar dacă n ueste aceași cu cea din jocurile din anii 2000, ea nu aduce nimic nou. Efectele sonore sunt prezente și sunt specifice jocurilor de strategie, repetând aceleași sunete la nesfârșit.
Concluzie
Cossacks 3 reprezintă revenirea la viață a unui studio, a unui concept și a unui stil de joc. Chiar dacă nu aduce mai nimic nou față de jocurile din urmă cu un deceniu, cu excepția graficii, jocul este unul bun, antrenant și eu consider că merită jucat. Prețul este puțin cam mare pentru el, 20 euro fiind o sumă pe care jucătorii nu ar fi dispuși să o ofere prea ușor pentru un joc cosmetizat, dar dacă îl prindeți la o ofertă de 50% îți merită banii.
PS: Jocul are destul de multe buguri acum imediat după lansare, dar am ales să nu vorbesc despre ele pentru că producătorul lucrează din greu la ele, ascultând de vocea comunității. Peste weekend au fost lansate patchuri care au rezolvat diverse probleme semnalizate de utilizatori și se pare că astfel de patchuri vor fi lansate zilnic în perioada imediat următoare pentru a rezolva toate bugurile majore. Am văzut în alte cazuri producători total neinteresați de problemele jocurilor, lucru întâlnit și la producători AAA, deci haideți să susținem acești oameni!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.