Un nou joc de strategie aparut pe Steam a creat un interes ridicat in randurile jucatorilor si mi-a atras si mie atentia inca de la inceput. Este vorba despre Democracy 3, un simulator politic complex produs de catre Positech. Jocul m-a atras de cand am vazut conceptul grafic si m-am hotarat sa il incerc, chiar daca nu am inclinatii politice 😉
Cum am spus mai devreme, Democracy 3 este un simulator politic, iar tu, ca jucator, intri in pielea unui Prim Ministru sau a unui Presedinte, in functie de natiunea pe care alegi sa o reprezinti. Ai 6 optiuni la inceput: Marea britanie, Franta, Germania, Statele Unite, Canada si Australia. Dupa alegerea natiunii pe care doresti sa o reprezinti, ai o serie de optiuni pornind de la numele Partidului pe care il reprezinti si pe cel al opozitiei. Poti sa-ti alegi nume predefinite sau sa-ti creezi propriul partid. La fel si cu opozitia care va face orice le sta in putinta sa te impiedice sa-ti duci la bun sfarsit mandatul. De asemenea iti poti alege dificultatea, optiuni politice si daca vrei sa incerci un joc greu in care natiunea iti e marcata de dezastre naturale sau de evenimente internationale.
Interfata grafica mi s-a parut extraordinara. Inca de la meniu, ai de-a face cu un design simplu, modern si elegant. Interactiunea cu elementele de pe harta e usoara, intuitiva, iar acest lucru m-a tinut in fata calculatorului incercand acest joc, chiar daca imediat dupa ce am inceput am crezut ca ma pierd si n-am sa pot juca un joc de o asemenea complexitate. Dupa ce iti dai seama ce ai de facut, totul decurge de la sine insa, lucru care reprezinta un mare plus pentru Democracy 3.
Jocul se desfasoara intr-o fereastra statica, nu ai nevoie de tastatura, totul se rezolva cu un click de mouse. Chiar daca ai impresia ca ai in fata o simpla foaie de hartie, sunt sute de elemente cu care poti interactiona aici, iar grafica este la inaltime, dandu-ti toate indiciile de care ai nevoie. Fereastra principala este acoperita de cerculete colorate, fiecare cu un simbol in interior si un tabel central. Daca doresti sa vezi ce reprezinta cercurile, un click iti ofera detalii, sageti verzi si rosii iti arata relatile de dependenta intre politici, liniile verzi reprezentand influentele pozitive, iar cele rosii cele negative. Daca faci click pe un cerculet ti se deschide o fereastra cu informatii generale despre politica respectiva, iar tu ai posibilitatea sa o elimini, sa modifici alocarea de fonduri, sa ajustezi taxele si impozitele sau sa modifici influenta guvernului asupra acelei politici.
In partea centrala ai un tabel care iti prezinta indicatorii pentru relatiile cu electoratul, partidele politice si grupurile de persoane, de la tineri la corporatisti. Din nou, daca dai click pe o categorie vei vedea politicile care influenteaza acea categorie sociala, din nou cu sageti colorate verde si rosu, reprezentand influentele pozitive si negative. Este usor sa te pierzi in optiuni, insa daca citesti cu atentie instructiunile si detaliile politicilor te vei descurca de minune, chiar daca nu ai tangente cu politica.
Fiecare tura de actiuni dureaza 3 luni in timpul jocului. Pot isa-ti setezi durata mandatului pana la 5 ani, iar cu cat o faci mai mare cu atat trebuie sa lucri mai mult pana la viitoarele alegeri. Scopul tau este sa pastrezi un echilibru in tara, insa este mai usor de spus decat de facut. Fiecare decizie pe care o iei va afecta pozitiv o categorie de persoane si negativ alta. Fiecare tara are un buget, majoritatea pornesc pe plus cu acesta, deci ai la dispozitie bani suficienti sa promulgi legi pentru a-ti multumi electoratul si a-ti asigura voturile pentru un nou mandat. Insa chiar daca ai electoratul de partea ta, iti vei face dusmani politici care vor incerca pana la urma sa te asasineze.
Pentru a putea lua decizii politice ai nevoie de putere politica. Aceasta este data de catre loialitatea cabinetului tau de ministri. Acestia sunt ori liberali, ori conservatori si nu-i poti multumi pe toti in aceasi masura. Daca totusi loialitatea unuia scade dramatic, il poti inlocui, insa lista pe care o ai la dispozitie este de multe ori slaba, compusa din oameni lipsiti de experienta sau de aceasi culoare politica cu ministrul inlocuit. Chiar daca jocul este gandit sa te faca sa te gandesti de doua ori cand iei o decizie, il poti juca si intr-un ritm rapid pentru a experimenta, dar asta nu te va ajuta la finalizarea lui intr-un mod pozitiv. Te vei trezi ori asasinat ori inlaturat de la putere prin lipsa de voturi de sustinere. Cand nivelul de satisfactie catre fortele politice scade, incercarile de asasinat vor fi prezente la fiecare 3 luni, iar ca sa scapi va trebui sa adopti politici politienesti care vor nemultumi populatia si vei pierde alegatori.
Democracy 3 beneficiaza pe Steam de 30 de Realizari posibile, iar atingerea acestora se poate face doar prin rejucari repetate si perseverenta. Unele sunt mai usor de atins decat altele, insa multe depind de deciziile tale si este practic imposibil sa le realizzezi intr-o singura sesiune de joc.
Concluzie
Democracy 3 este un simulator politic extrem de complex, care iti permite sa iei o natiune si sa faci ce vrei tu cu ea; poti cra un stat politienesc, un paradis fiscal, un stat fara respect fata de religie sau un stat ultra modern, bazat pe dezvoltarea intensa a tehnologiei. Vei avea de luat decizii dificile in timpul mandatului, precum aprobarea sau respingerea unor legi care sa permita recoltarea de celule stem, deportari de teroristi, legalizarea prostitutiei sau a casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Este o lupta continua intre factiunile politice, iar multumirea tuturor este aproape imposibila. Balanta este greu de echilibrat, iar deciziile pripite te vor costa mult.
M-a surprins placut acest joc, insa as fi vrut sa vad si alte elemente prezente in joc, precum mai multe natiuni cu care sa te poti juca, posibilitatea de a-ti crea propria tara sau de a customiza putin sistemul clasic. Mi-ar fi placut sa incerc sa conduc Rusia sau China, chiar si Romania, sa vedem ce optiuni ar fi fost disponibile aici. De asemenea, la fiecare rejucare esti pus in fata acelorlasi probleme, iar jocul este la fel de fiecare data cand il incerci. Bine-nteles ca ai multe variante pentru ca sunt multe decizii de luat si nu va fi tot timpul 100% aceasi situatie, dar macar deciziile importante putea fi modificate la fiecare rejucare.
Nota noastra pentru Democracy 3 este 8/10.
Democracy 3 este disponibil pe Steam pentru 22.99 euro, pe GOG pentru 25 dolari sau direct pe site-ul Positech pentru 19.75 euro + TVA.
[bd_youtube id=JjNTeqvd_qk ]
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.