Asrock

Dispatcher Review
Poveste7
Gameplay8.5
Grafică9.5
Sunet9.5
8.6Overall Score
Reader Rating: (3 Votes)
9.3

Recent am încercat destul de multe jocuri horror, unele mai bune, altele mai slabe, fiecare cu punctele lor forte. Acum vom testa un alt titlu, din aceeași categorie, puțin diferit de ce am jucat până acum, iar asta este bine, de cele mai multe ori. Este vorba despre Dispatcher, un joc horror, creat de Civil Savages, o companie nouă, iar acțiunea se petrece în spațiu.

Povestea

Dispatcher ne prezintă o poveste cu care ar putea începe orice film horror cu extratereștri. Omenirea a început explorarea spațiului, iar un grup de cercetători s-au îmbarcat pe o navă numită Dispatcher și se avântă în spațiu în căutarea civilizaților extraterestre. Problema e, că aceștia i-au găsit pe ei mai întâi… Și de aici cam știți ce se va întâmpla. Un extraterestru masiv pătrunde pe navă, o parte din persoane sunt infectate, iar lupta pentru supraviețuire începe.

2

Gameplay

Ziceam la început că Dispatcher este un joc horror puțin diferit. De ce? Pentru că are multe elemente specifice jocurilor RPG. Utilizatorul își alege un profil, își crează un personaj, iar în funcție de alegerile făcute, are avantaje sau dezavantaje. De exemplu, poți alege între un pilot, un cercetător, un inginer sau un semnalizator. Fiecare din aceste „clase”, ca să le spunem așa, are plusuri și minusuri. După alegerea făcută, trebuie să alegi un trecut personajului. Aici ai multe variante… de la fermier sau fost militar, până la alegeri mai ciudate, precum idiot sau actor porno. După ce ai făcut și această alegere, îi dai o față personajului și te poți apuca de joc.

5

Există două moduri de joc: single player și multiplayer. În ambele, scopul și gameplay-ul e același, dar diferă finalitatea. Ca să vă explic, am să vorbesc despre modul single-player, iar când este ceva diferit în multiplayer, am să precizez. Practic, personajul principal, trebuie să găsească ieșirea de pe navă, scăpând nevătămat. În modul multiplayer, când un jucător ajunge la ieșire, jocul se încheie și restul nu mai au scăpare. Dispatcher este, așadar, un joc de supraviețuire și explorare, first-person.

8

Pornești într-o zonă întunecată și ai la dispoziție o lanternă și lucruri pe care le găsești pe jos. Poți găsi baterii pentru lanternă, dinamită, pagini de jurnal (care, dacă ai răbdare să le citești, îți dezvăluie povestea a ceea ce s-a întâmplat, de fapt, pe navă), credite (cu care îți poți upgrada personajul dacă supraviețuiești nivelului) sau chei care îți deschid ușile. În general, vei umbla prin întuneric, însă ai lanterna care te va ghida. Lumina va atrage însă și inamicii, iar aici încep problemele. Până să-mi dau seama cum stă treaba am murit de m-am săturat. Frustrarea a fost mare și mi-a venit să renunț la joc, dar am stat puțin și am analizat situația și, încet-încet mi-am dat seama cum pot scăpa.

10

Inamicii nu sunt mulți, dar sunt destul de eficienți. Există niște sfere de culoare roșie, care te urmăresc pe hartă. Dacă te prind ești mort dintr-o lovitură. partea bună este că acestea sunt încete și poți scăpa relativ ușor de ele. apoi sunt extratereștri, monștri clasici din filmele SF, care umblă prin navă în căutarea oamenilor. Ei sunt atrași de sunete și de lumină și se mișcă rapid. Sunt zone unde te poți ascunde, iar dacă le găsești, ele sunt principala ta șansă de supraviețuire. Aceștia se mișcă rapid, și, dacă te prind, te ucid din una sau două lovituri. Aceștia sunt grei, totuși, și îi auzi când vin, așa că poți să te ferești din timp de ei. Mai există și niște plante agățate în tavan, care, dacă nu le vezi, te înhață.

13

Pe lângă acești inamici de origine extraterestră, mai sunt și o serie de capcane prin navă. Sunt două tipuri de mine, explozive sau electrice. Cele explozive te ucid din prima, cele electrice te țin blocat pe loc. În anumite zone mai e și un fel de lichid de culoare verde, probabil sânge de alien sau ceva asemănător, care te afectează dacă îl calci. După cum vedeți, este foarte ușor să mori în joc, iar, din cauza aceasta, mulți dintre voi vă veți enerva destul de tare. După ce mori, intri înapoi în joc și continui, pierzând însă obiectele adunate. În multiplayer, ai un număr limitat de vieți, iar dacă le epuizezi, te transformi într-un fel de zombi și poți urmări ceilalți jucători, trecând astfel de partea inamicilor.

16

După ce înveți să te joci, Dispatcher este un joc destul de înspăimântător. Atmosfera este bună și acțiunea alertă. Îți ia ceva timp să te obișnuiești, iar după aceasta jocul nu mai este așa greu, însă este pur și simplu, înspăimântător.

Grafică și sunet

Pe sectorul de grafică, jocul arată surprinzător de bine, după ce treci de meniu. Meniul și interfața inițială sunt simple, fără prea mari pretenții. Seamănă cu jocurile vechi și nu te aștepți să întâlnești ceva grafică modernă în joc. Contrastul este însă mare. Jocul a fost creat în Unreal 4 Engine și totul arată perfect. Detaliile sunt foarte bine lucrate și nu sunt puține. Acțiunea are loc pe o navă, iar decorurile sunt bogate, pline de elemente. Nu am găsit nici un colț care să nu fie prelucrat, iar prin geamuri, de exemplu, vezi camere întregi, bine conturate. Personajele sunt bine conturate, iar dacă îți alegi un personaj feminin, recomand să te uiți în jos, înspre decolteu :))

19

Pe partea de sunet, muzica este slăbuță, dar nu o auzi decât în meniu și după ce mori. În rest, singurele sunete sunt a pașilor, a monștrilor și a săracilor oameni urlând când sunt atacați. Acestea sunt extrem de bine lucrate, de multe ori te agiți când începi să auzi că se apropie ceva de tine, iar asta face atmosfera excelentă, perfectă pentru un joc horror.

Concluzie

Dispatcher este un horror bun, poate puțin cam greu la început, dar cu o atmosferă excelentă. Singurele lipsuri pe care le are sunt legate de diversitatea inamicilor. Dacă ar fi fost mai mulți, gameplay-ul era mult mai bogat și mai bun. Și misiunile puteau fi mai diversificate, însă pentru prețul de 11 euro, aveți posibilitatea să jucați un horror first person decent.

 

Lasa un comentariu
Asrock

2 Responses

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte