Astazi vom vorbi despre un joculet aparut pe STEAM prin intermediul “Greenlight”, care mi s-a parut extreme de interesant, datorita graficii care se aseamana desenelor animate si a popularitatii jocului cu acelasi nume aparut in anii ’80.
Este vorba despre Dragon’s Lair. Cei de la Digital Leisure au refacut jocul classic al lui Don Bluth si l-au readus la viata la 30 de ani de la lansarea oficiala.
Povestea
Povestea jocului este similara desenelor animate clasice si a legendelor cu cavaleri si printese, insa cu multe subintelesuri. Personajul principal este Dirk the Daring (un fel de Praslea cel Voinic 🙂 ) care se duce sa salveze printesa Daphne (care pare sa fie o pitipoanca curvulisca), tinuta ostatica de dragonul Singe.
Gameplay
Modul de joc este unul simplu, rar intalnit in jocurile de astazi, bazat pe Quick Time Events. Ai la dispozitie doar 5 taste, 4 pentru miscare si una de atac. Pentru miscare poti folosi sagetile sau combinatia WASD, care ti se par mai la indemana. Jocul porneste ca un desen animat, unde cavalerul Dirk intra in castelul dragonului sa salveze printesa. Problema e ca Dirk e cam tantalau de felul sau, iar castelul e plin de surprize si capcane, care se dovedesc neplacute pentru eroul nostru.
Jocul inainteaza ca un desen animat, iar tu, ca si jucator, trebuie sa te misti rapid sa apesi butonul potrivit la momentul potrivit, adica cand iti pare pe ecran. Un buton apasat gresit sau prea tarziu duce la moartea cavalerului. Ai 5 vieti initial, dar dupa pierderea lor poti continua si primesti altele 5. Secventele cand Dirk moare sunt extreme de comice, mi-au placut cel mai mult din povestioara. Chiar daca actiunea nu este una lunga, eu terminand jocul, pe “Home” mode si la Easy in 40 de minute, exista motive sa-ti petreci mult timp cu acest joc.
Imbunatatirile aduse jocului initial si portarea lui pe STEAM, in materie de gameplay se traduc in Realizari si Clasamente STEAM. Jocul are 12 Realizari STEAM pe care trebuie sa le indeplinesti pentru finalizare, acestea incluzand unele care iti cer sa mori de multe ori, sa termin jocul in ambele moduri de gameplay si la divicultate atat easy cat si hard, dar sis a termini jocul cu scor perfect (fara sa mori) sau fara indicia de miscare. Ca sa realizezi asta iti trebuie ore bune jucate si invatarea nivelelor pentru ca atunci cand vine momentul sa execute unele actiuni ai de multe ori cateva fractiuni de secunda la dispozitie sa apesi butonul potrivit. Practic totul se traduce in coordonarea ochi-mana, ceea ce face din joc unul potrivit atat pentru adulti cat si pentru copii. Copii se vor bucura de grafica minunata si povestea incantatoare, adulti ise vor distra cu satira surprinsa de autori in “desen”.
Am pomenit mai devreme ca am terminat jocul in 40 de minute pe modul “home” si la divicultatea “easy”. Exista doua moduri de joc “Home” si “Arcade”, care au aceasi poveste, diferenta e ca la modul “Home” treci toata povestea linear, iar daca mori repeti nivelul pan ail treci, iar la “Arcade” sare peste nivel daca mori. Ca sa termin jocul pe Easy am murit de vreo cateva sute de ori (da, sunt slab J ). Pe Hard trebuie sa te misti si mai repede, deci iti trebuie mai mare viteza de reactie si va trebui sa fi foarte relaxat si cu mintea limpede sa-l treci.
Pe langa cele doua moduri Easy si Hard exista si optiunea sa joci Dragon’s Lair classic, fara ajutor la miscari, iar ca s ail treci in asa fel trebuie ori sa stii jocul foarte bine ori sa faci incercari repetate, lucru care poate deveni enervant.
Doua lucruri m-au nemultumit la gameplay, si anume lipsa suportului pentru controller, un lucru ce se putea adapta, avand in vedere faptul ca jocul a fost refacut, si jocul ar fi fost mult mai distractiv in asa fel. Al doilea este faptul ca jocul este totusi scurt. Daca nu umbli dupa Realizari STEAM si vrei sa joci relaxat in 30-40 de minute ai terminat cu el, si restul e repetitiv.
Grafica si sunet
Grafica este principalul motiv pentru care am dorit sa incerc acest joc. Dragon’s Lair arata ca un desen Disney Clasic si n-am vazut pana acum un joc sa arate si sa se simta ca un film, pe toata durata gameplay-ului. Din partea mea acesta este un mare plus pentru joc.
Sunetul este de asemenea specific unui desen animat, numai ca devine repetitiv si dupa mai mult de o ora de joc poate fi de-a dreptul enervant. Dialogurile sunt insa foarte bine realizate si contin subintelesuri care fac jocul mult mai atractiv pentru jucatori.
Concluzie
Per total, jocul mi-a placut, faptul ca poti continua dupa ce ai murit face ca frustrarea sa dispara din gameplay si il face placut. Problema e ca jocul e cam scurt si pretul e 10 euro pe STEAM. Daca ar fi avut support pentru controller l-as fi jucat cateva ore bune si m-as fi chinuit mult mai mult cu el. Dar oricum nu este de aruncat, Dragon’s Lair este un joc unic si nu ai variante asemanatoare acum pe piata, deci investitia merita.
Digital Leisure au avut bunavointa sa ne puna in mod gratuit la dispozitie acest joc pentru testare si sa ne ofere si 2 licente STEAM pentru a le oferi comunitatii. Asadar, Digital Leisure si SteamGames.Ro va invita la concurs pe Facebook! Devin-o fan SteamGames.Ro si inscrie-te la tombola pentru 2 licente STEAM pentru jocul Dragon’s Lair, urmand acest link.
done
bafta!
Castigatorii concursului pe Facebook sunt:
– Daniel Nowak: https://www.facebook.com/daniel.nowak.7399786
– Shrat Bhuiyan : https://www.facebook.com/shrat.bhuiyan
Multumim Digital Leisure Inc.