Acum un an de zile, toată lumea era entuziasmată de lansarea generației noi DirectX, în versiunea 12. Lansată odată cu Windows 10, această versiune promite performanțe crescute, resurse optimizate și un consum echilibrat de memorie. Până acum am văzut teste, grafice, teorii, bătălii între jucătorii principali pe piața plăcilor video, NVidia și AMD, dar totul a rămas în acest punct, datorită faptului că nu a existat niciun joc care să ruleze și să fie optimizat pentru DirectX 12. Este timpul să trecem mai departe pentru că Stardock Entertainment a lansat pe Steam, în Acces Timpuriu, Ashes of the Singularity, un joc masiv de strategie, care este optimizat pentru noua generație. Am avut ocazia să îl testăm și am să vă vorbesc puțin despre el. Mai întâi, am să vă rog să vă uitați puțin la trailerul jocului, pentru a vă face o idee despre ce este vorba.

Cunoscuți pentru jocuri masive de strategie, Stardock Entertainment încearcă acum să stabilească un punct de referință în industrie, prin introducerea Ashes of the Singularity. Războiul planetar total introdus în joc va pune față în față forțe imense, într-o luptă dusă pe o întreagă planetă, la scară foarte mare. Din cât se vede în trailer, vă imaginați cam ce monstru de configurație trebuie să aveți pentru a rula acest joc. În acest moment, Ashes of the Singularity este în stadiul pre-beta, iar cerințele de sistem oficiale sunt:

MINIMUM:

    • OS: 64-bit Windows 10 / 8.1 / 7
    • Procesor: Quad-core Intel / AMD Processor
    • Memorie: 8 GB RAM
    • Placă video: 2 GB DirectX 11 Compatible Video Card
    • DirectX: Version 11
    • Rețea: Broadband Internet connection
    • Hard Drive: 5 GB available space
    • Cerințe adiționale: 1600×900 Display Resolution Minimum

RECOMANDAT:

    • OS: 64-bit Windows 10
    • Procesor: Intel Core i5 or Equivalent
    • Memorie: 16 GB RAM
    • Placă video: 4 GB DirectX 12 (Nvidia GTX 970 or AMD R9 390 Equivalent) Video Card
    • DirectX: Version 12
    • Rețea: Broadband Internet connection
    • Cerințe adiționale: 1920×1080 Display Resolution or Higher

Ashes_Screenshot_01

Noi am rulat această versiune pe două configurații, ambele pe Windows 10 x64. Am folosit un sistem cu procesor Intel Core i5-4690k (3.5 Ghz), 16 GB memorie RAM DDR3-1600, Placă video NVidia GTX 760 2 GB GDDR5 – 256-bit(DX11) și un alt sistem cu Intel Core i5 6600k, 16 Gb memorie RAM DDR4-2133, placă video NVidia GTX 970 4 GB DDR5 – 256-bit (DX12). Diferențele vizuale sunt vizibile, dar nu deranjante, însă diferența de FPS este destul de mare. Pe sistemul cu GTX760 am avut un FPS de 20-21, iar pe celălalt 35-38. Pare puțin, mai ales că majoritatea jocurilor rulează pe 60 FPS, însă nu am avut probleme majore nici la 20 de FPS, iar în a doua configurație, Ashes of the Singularity s-a comportat mai mult decât decent, eu fiind mulțumit cu performanța și felul în care se mișcă jocul.

Ashes_Screenshot_04

Acum aș vrea să vă vorbesc puțin despre joc, lăsând la o parte cerințele tehnice. Ashes of the Singularity este un joc de strategie de tip RTS, la o scară mare, care ne aduce cu gândul la produse precum Total Annihilation sau planetary Annihilation, iar scenele din joc seamănă cu cele din seria Red Alert. Totuși, nici unul dintre acestea nu se ridică la scara impusă acum de motorul 3D denumit Nitrous și introdus cu ocazia acestui joc. Numărul de trupe de care beneficiezi este extrem de mare, iar tehnologiile anterioare nu puteau genera o așa aglomerare pe câmpul de luptă.

Ashes_Screenshot_05

Sistemul de luptă este gândit diferit în Ashes of the Singularity și este centrat pe armate, nu pe trupe individuale, așa cum ne-am obișnuit până acum. Practic, trebuie să abordăm strategia din punct de vedere global, la scară mare și nu individual. Avem de dus lupte în care trupele proprii vor număra mii sau chiar zeci de mii de unități, controlate central. Sistemul clasic de grupare a trupelor nu mai funcționează la acestă scară, așa că s-a implementat un nou sistem, similar cu ceea ce se întâmplă în realitate. Jucătorul trebuie să-și construiască meta-unități, care funcționează unitar, grupând sute de trupe individuale într-o singură structură controlată central. Fiecare dintre aceste meta-unități funcționează după un set de reguli propriu. De exemplu, o meta-unitate compusă din tancuri cu putere mare de distrugere, armură puternică, dar mișcare greoaie, lucră împreună cu o serie de trupe de infanterie, cu viteză mare, dar armură mică și forță de distrugere proporțională, completându-se reciproc, astfel încât, tancurile vor proteja tot timpul infanteria de la distanță, iar trupele de infanterie vor duce lupta de aproape. Pare complicat, dar nu este așa de greu. De exemplu, în lumea reală, un port-avion este o meta-unitate, care transportă avioane de diferite tipuri, de la bombardiere, la avioane de luptă sau avioane de recunoaștere, radare și torpile. Toate acestea sunt controlate unitar și lucrează împreună. la fel este și î ncazul jocului. Creezi o meta-unitate, iar controlul ei îți deblochează toate abilitățile trupelor care fac parte din acea grupă. Bine înteles, dacă dorești poți controla și fiecare trupă în parte, dar nu vei vrea să faci asta, când ai o armată de 8000 de unități și toate participă la lupte.

Ashes-ea2

Harta este una imensă, însă este împărțită în regiuni distincte, fiecare dintre aceste regiuni putând fi cucerită și exploatată. Ca în orice joc de strategie, va trebui să-ți construiești clădirile, să-ți aduni resurse, să cercetezi tehnologii noi și să-ți aperi teritoriul. În versiunea actuală, Ashes of the Singularity are două moduri de joc, Skirmish și multiplayer. Versiunea finală va avea o campanie single-player, care va fi masivă, din câte vedem aici. De asemenea, avem deocamdată doar o singură rasă sau civilizație, echivalentul teranilor din Starcraft. Versiunea finală a jocului este programată pentru anul viitor, iar așteptările sunt mari.

Ashes-ea3

Ca să concluzionez, Ashes of the Singularity este un joc care era așteptat, pentru că este primul realizat pe DX12 și va reprezenta un punct de cotitură și de referință pentru noua generație de jocuri. El reprezintă primul motiv pentru un upgrade și anunță moartea sistemelor învechite. Cerințele de sistem par de speriat, dar nu este chiar așa. Dacă ai deja o configurație cât de cât decentă vei putea să te bucuri de el. pentru a-l admira însă în toată splendoarea lui, va trebui să faci ceva investiții, mai ales pe partea video.

Lasa un comentariu
Enermax Squa RGB
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte