Enigma review
Poveste9.5
Gameplay7
Grafică9
Sunet10
8.9Scor
Reader Rating: (1 Vote)
10.0

Piața jocurilor anime pe Steam este destul de mare, dar printre cele mai bune din punct de vedere calitativ sunt cele lansate de Fruitbat Factory. Aceștia lansează astăzi un nou joc numit Enigma, pe care no iam avut posibilitatea să îl testăm înainte de lansare. Jocul este creat de Uzumeya, un studio japonez recunoscut pentru nuvelele lor vizuale create în special pentru publicul feminim, dar care ies din limitele convenționale.

Povestea

Întreaga lume este afectată de o boală cumplită numită de experți „Enigma.” Protagonistul jocului, Chester, un om infectat cu această cumplită maladie naufragiază pe o insulă izolată numită Carlyle. În curând află că ceva ciudat se întâmplă pe insulă, care pare ruptă de restul lumii, iar locuitorii singurului sătuc de acolo nu știu de epidemie. Lucrurile devin și mai ciudate când Chester descoperă o pădure ciudată, albă, despre care locuitorii spun că devorează oamenii care se încumete să o exploreze, iar lucrul și mai ciudat este că numele acestei păduri este identic cu cel al bolii sale: Enigma.

cxqhnjnwgaezl5i

Gameplay

Enigma este un joc clasic japonez, o poveste vizuală în care deciziile pe care le iei afectează modul în care decurge jocul, iar cărarea pe care o alegi te va duce către un posibil final de poveste, unul din multele scenarii pregătite de producători. Acțiunea jocului este plasată într-o lume fantastică cu elemente arhaice, romantice poate, iar povestea de la care pornește jocul este matură. Vârsta personajelor, povestea macabră care ne induce ideea morții iminente a personajului principal încă din primele minute, elementele fantastice, legate mai ales de mitologia întunecată prezentată în conceptul titlului, toate aceste elemente au dus la clasarea jocului ca fiind 17+ de către ESRB pentru conținut de violeță, sânge, teme sexuale, nuditate parțială, referințe la droguri și limbaj obscen.

cg1

Având în vedere aceste lucruri am pornit să joc Enigma și am dat de elemente familiare dar și de unele chestii mișto. În primul rând, personajul principal este un actor în joc, lucru mai rar pentru acest tip de jocuri. De obicei tu îți creezi un personaj, îi dai un nume și ceilalți protagoniști ai jocului interacționează cu tine uitându-te la tine și acționează ei în funcție de situație, tu fiind oarecum pasiv. În acest caz, protagonistul, jucătorul, cum vreți să=i ziceți este un personaj prezent și activ în joc, numit Chester. El interacționează, execută mișcări și acțiuni și participă activ în joc. Stilul de joc este însă clasic în afară de aceasta. Vei urmări o poveste grafică, în care acțiunea se mulează în funcție de deciziile pe care le iei tu. Dacă urmărești dialogurile și nu sari peste ele rapid, veți avea parte de aproximativ 20 de ore de gameplay pentru a ajunge la un posibil final al poveștii.

ss-01

Nu aș dori să intru prea mult în detalii pentru a nu vă strica experiența de joc, mai ales în cadrul poveștii, așa că voi încerca să vorbesc succint. Povestea se derulează destul de lent și mulți dintre fanii genului vor aprecia povestea elaborata, însă acest aspect îi va speria probabil pe necunoscători. Cum am mai precizat și la jocurile de acest gen pentru care am publicat recenzii în trecut, acestea sunt în general axate pentru o singură categorie de de fani ai genului. De aceea este și greu să notezi un astfel de joc pentru că unii sunt interesați, iar nota pe care o acordăm pare prea mică pentru un astfel de joc, iar pentru cei care nu apreciază genul aceasta va părea poate prea mare. Eu încerc să apreciez jocul din prisma experienței avute și cât de mult mă atrage și mă ține conectat, iar povestea în cazul Enigma este bună, peste multe alte jocuri din aceași categorie.

ss-02

Grafică și sunet

Din punct de vedere vizual, Enigma arată foarte bine. Personajele și decorurile sunt create în genul clasic japoznez, dar producătorii au pus mare accent pe detalii și acest lucru se vede. Ambianța este superbă, grafica este concepută pentru a se adapta fiecărui jucător și acest lucru dă o impresie foarte bună. Meniurile sunt realizate și ordonate foarte bine, interfața este complexă, dar la îndemâna oricui, iar jocul oferă multe opțiuni grafice și îți permite să modifici textele, culorile și așa mai departe, astfel încât să ai o experiență adaptată dorințelor tale.

ss-03

Coloana sonoră cu care vine echipat jocul este superbă, creată în stil nordic european parcă. Din păcate, pe partea de dialoguri nu există interpretare vocală, deci toate replicile sunt doar scrise. Ar fi fost mult mai plăcut să vedem și o astfel de interpretare în joc. Jocul este unul din puținele jocuri testate recent care mi-a creat o plăcere pe partea sonoră și am putut și lăsa jocul să stagneze ăn timp ce am ascultat coloana sonoră.

ss-05

Concluzie

Enigma este un roman vizual cu o poveste întunecată, plasată într-o lume romantică. Această poveste ș ifelul în care se desfășoară este sufletul jocului și nivelul ei de complexitate este foarte bun. Gameplayul este specific jocurilor anime cu multe dialoguri și este destul de lent, lucru care va speria unii jucători. Grafica este atrăgătoare, frumos ilustrată, iar coloana sonoră este excelentă. Jocul este unul dintre cele mai bune din categoria lui și probabil cel mai bun din această nișă dointre titlurile lansate anul acesta. Recomandat cu căldură pentru fanii genului!

Lasa un comentariu
Enermax Squa RGB
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte