Enermax Starryfort SF30

eu3c

Europa Universalis este unul din cele mai titrate jocuri de strategie produse vreodata. In partea a 3-a a seriei, jucatorul are de ales din nu mai putin de 250 de natiuni, pe care sa le conduca spre un viitor glorios in perioada 1400-1820. Devenind conducator ai unei tari vei fi pus in fata problemelor tarii si va trebui sa te ocupi de politica, economie, situatie militara si colonizare. Europa Universalis III Chronicles este un pachet ce include jocul original, plus cele 4 pachete aditionale: Napoleon’s Ambition, In Nomine, Heir to the Throne si Divine Wind.

25800_screenshots_2012-02-04_00001Modul de joc este centrat in jurul hartii lumii. Astfel ai o vedere globala asupra a aproximativ 1700 de teritorii si regiuni. Cand incepi jocul ai de ales intre 11 puncte de pornire, toate avand in centru un anumit moment istoric. Pe langa aceste 11 aspecte preinstalate, jucatorul poate alege un alt moment istoric cu care vrea sa porneasca in joc, facand astfel experienta unica pentru fiecare persoana care incearca jocul. Europa Universalis III permite astfel un numar practic nelimitat de optiuni de joc, iar, in acest mod, jucatorul nu se va plictisi prea curand.

Jocul nu este simplu. Acomodarea poate dura chiar si cateva ore. exista un tutorial disponibil, dar vei intelege doar positionarea elementelor de joc si nu te va ajuta prea mult in intelegerea tuturor aspectelor legate de Europa Universalis. Exista si unele nivele numite „trials”, care sunt ceva mai practice, dar dificulatatea acestora este scazuta, acoperiind elemente militare si diplomatice, dar doar strictul necesar.

Asa ca „antrenamentul” il vei face doar jucand o campanie. este enervant la inceput, pana iti dai seama ce trebuie sa faci, dar dupa ce deprinzi indemanarile necesare vei evolua mult mai usor si vei vedea ca imposibilul se transforma incet, dar sigur, in posibil. Interfata, odata ce o intelegi, iti va permite sa-ti stabilesti prioritatile, sa-ti organizezi armata si relatile diplomatice.

Cei care sunt obisnuiti cu genul RTS (Real Time Strategy) se vor acomoda mult mai usor cu Europa Universalis III, asemanari cu alte titluri fiind evidente. Fiecare teritoriu poate fi monitorizat si administrat individual, poti 25800_screenshots_2013-04-14_00001 (1)construi cladiri si recruta luptatori pentru a-ti dezvolta armata. Armatele pot fi controlate ca in Age of Empires (click stanga select – click dreapta move). Selectia multipla este de asemenea posibila, iar organizarea trupelor este si ea prezenta ca si optiune. Poti ataca regiunile inamice, iar rezultatul bataliei se decide i nfunctie de puterea armatelor. Nu vei duce luptele propriu-zise, doar vei primi rezultatele. Cat despre trupe, ai posibilitatea de a alege intre trupe de infanterie sau cavalerie, arme de asalt sau forte navale. Cheia sta in pastrarea echilibrului intre acestea.

Daca nu-ti place sa te lupti poti aborda si alte optiuni. Nu vei rezista mult fara armata, dar poti incerca sa iti faci prieteni in jur si sa-ti asiguri, cel putin pentru moment, linistea in regat, pana reusesti sa te pui pe picioare. Poti sa faci relatii bune de negot, sau poti sa-ti faci legaturi cu popoare mai mari prin aranjarea unor casatorii. Astfel de relatii sunt propice, pentru ca, daca esti atacat, pritenii te vor sustine si vor sari in apararea ta.

Problema care se pune la un joc de o asemenea complexitate este ca multi jucatori se vor simti abandonati intr-o lume prea mare si rea. Dupa cum merge mecanica jocului, vei porni la drum cu o civilizatie functionala si deja dezvoltata pentru epoca respectiva. Deci va trebui sa te confrunti din start cu probleme deja existente in viata oamenilor si sa repari ce au stricat predecesorii tai. O functie care te ajuta este „pauza”, in timpul careia poti analiza probleme si sa-ti faci un plan de actiune. Un joc de o asemenea complexitate va necesita multa gandire si, deci, o minte limpede.

25800_screenshots_2013-04-14_00001Ca sa concluzionam, Europa Universalis III este unul dintre, daca nu cel mai complex joc de strategie de pe piata. Daca vrei sa schimbi istoria o poti face linistit. Europa Universalis III este, cu siguranta, un joc care te poate treaz ore in sir dar si unul care sa te enerveze la culme daca nu reusesti sa-l stapanesti. Este clar ca acest joc va fi indragit de pasionatii de strategie, dar putin gustat de altii.

Nota SteamGames.Ro pentru acest joc este 7.

 

SteamGames.Ro te provoaca la concurs! Intra pe Facebook, devin-o fan steamgames.ro si poti castiga o licenta STEAM pentru jocul Europa universalis III Chronicles.

 

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte