Astăzi am pus mâna pe un joculeț numit Evil Orbs, joc care face parte din categoria casual. De obicei nu prea avem pretenții la astfel de jocuri și nu ne așteptăm la ceva wow. De această dată am fost surprins. Nu m-a mai prins în așa hal un astfel de joc de mult mult timp și am înțeles și motivele după ce am citit pagina producătorului. Jocul este creat de GoBit Games, un studio indie nou, de care nu mai auzisem până acum. Oamenii din spatele acestuia sunt însă doi veterani ai industriei casual, având o experiență de peste 17 ani în industria de gaming, lucrând pentru Sierra, PopCap sau EA Games. Cu această experiență în spate au reușit să lanseze Evil Orbs, un joc care pare clasic, dar care redefinește stilul clasic Breakout, joc creat de Steve jobs în anii ’70. Au fost până acum mai multe astfel de încercări și am jucat diverse variante, dar acesta pare să fie printre cele mai bune, eu comparându-l eventual cu un titlu numit Ricochet, care l-am jucat prin anii ’90.
Povestea
Credem că au venit din spațiu. Credem că nu au intenții bune. Ce știm cu siguranță este faptul că de când au venit viața pe Pământ este nasoală și că trebuie distruși. Mai știm și că sunt invulnerabili la armele clasice.
Din fericire pentru noi, doctorul Klaus von Hammersphere a descoperit un element rar numit AntiOrbium care îi trimite înapoi de unde au venit (oriunde ar fi asta) și a inventat un dispozitiv numit „Elementary Evil Orb Disposal Device 2000” (EEODD 2000) care poate fi folosit pentru a lansa bile de AntiOrbium pentru a distruge extratereștrii. Tu trebuie să folosești dispozitivul și să salvezi Pământul.
Gameplay
Evil Orbs este un joc de genul Breakout, ușor de înțeles pentru orice jucător. Ai o paletă de lansare și o bilă cu care dai după biluțele albastre. Spre deosebire de jocul clasic ai însă o posibilitate unică de a întoarce paleta pentru a aplica efecte de mișcare biluței tale. Când atingi un „extraterestru”, acesta dispare. Cum înaintezi în nivele aceștia devin mai puternici, având în jurul lor scuturi de protecție. Jocul îți pune la dispoziție nivele din ce în ce mai dificile, pornind de la lucruri elementare, pentru a învăța mecanica jocului, iar mai apoi ajungi să joci nivele mult mai dificile pentru că inamicii sunt mai puternici, se mișcă pe tablă sau sunt protejați.
Evil Orbs este un joc casual și nu poți pierde un nivel, nu trebuie să dai save sau să revii. Poți folosi oricâte bile vrei, scorul nivelului fiind influențat de numărul de bile de care ai nevoie pentru a termina nivelul. Jocul poate fi controlat din mouse sau din tastatură, pemițându-ți să-l joci cum vrei. Mecanica jocului pare simplă, dar e complexă dacă vrei să stăpânești corespunzător jocul. Chiar dacă adversarii sunt din ce în ce mai puternici, ai și tu avantaje, pentru că deblochezi diverse abilități.
Acestea sunt 11 la număr și sunt similare celor din jocul Peggle. Poți folosi câte două abilități pe fiecare nivel și va trebui să te adaptezi fie nivelului fie modului tău de joc. Abilitățile variază între posibilitatea de a lansa bile suplimentare (câte două odată), bile care se măresc, țintă cu liniuțe, slow motion când bila se apropie de bara de control sau posibilitatea de a mări bara. Unele nivele avansate necesită echilibrarea abilităților și folosirea lor pentru a maximiza posibilitatea de a termina nivelul cu cât mai puține bile folosite.
Există 4 moduri de joc în Evil Orbs pe care va trebui să le deblochezi. Primul mod se numește Adventure și constă în 132 de nivele împărțite pe orașe din lume. După ce le termini vei debloca modul Challenge care îți cere să faci scoruri cât mai bune. Clasamentele Steam sunt implementate, la fel și salvarea în cloud, deci poți instala jocul pe mai multe device-uri și poți contoriza scorurile tale în comparație cu ceilalți jucători sau cu prietenii. Celelalte moduri de joc sunt relax și duel. Modul relax îți permite să te perfecționezi jucând fără stresul unui scor bun, în timp ce modul duel îți permite să joci multiplayer, fie local sau pe Steam. Din păcate jocul nu este deținut deocamdată de foarte mulți jucători așa că va dura ceva timp până îți va găsi adversari, dar conceptul e frumos.
Pentru prețul de 4,99€, Evil Orbs oferă un gameplay foarte bogat, cu multe ore de joc și distracție lejeră.
Grafică și sunet
Grafica jocului este simplă, dar, în același timp, extrem de bine implementată. Elementele grafice sunt clasice jocurilor casual vândute de companiile mari, dar elementele mici ascunse în detalii sunt superbe. Primul lucru pe care l-am observat a fost expresia fețelor bilelor albastre, care se schimbă în funcție de ceea ce faci. Animațiile sunt foarte expresive și variază între panică și râsuri în hohote. Sunetul este clasic pentru jocurile de tip casual, fără a ridica prea mari pretenții, dar care nu deranjează.
Concluzie
Evil Orbs este unul dintre cele mai bune jocuri casual de anul acesta. În momentul de față acesta este preferatul meu din această categorie și l-am lăsat instalat și pe calculatorul de birou și îl butonez când am timp liber. Gameplay-ul este foarte bun și îți permite să te joci cum vrei și când vrei. Grafica este drăguță și sunetul nederanjant. Prețul de 4,99€ îl face și mai atractiv. Nu pot decât să vi-l recomand cu căldură.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.