[bd_youtube id=ZVx7vqtzACE ]

FIFA este cea mai importantă serie simulatoare sportivă a celor de la Electronic Arts, iar noul titlu lansat de către EA Sports, FIFA 14, este unul cu greutate ce încearcă să mențină fanii dedicați ai seriei și ai fotbalului ocupați pentru luni bune. Sigur, nivelul de inovații sunt destul de scăzute, chiar dacă dezvoltatorul se tot laudă cu tot felul de îmbunătățiri, dar asta vom vedea pe parcurs.

Cu toate acestea, fizica jocului este mai ușoară ca niciodată, spectacolul fiind atenuat puțin pentru a include mai multe opțiuni strategice, iar prezentarea jocului încă depinde de banii pe care Electronic Arts îi oferă cluburilor de fotbal din întreaga lume. Cuvântul ce definește cel mai exact noul titlu îl reprezintă redefinirea, ce se aplică tuturor aspectelor titlului.

930.0x524.0 (1)

FIFA 14 este în continuare cel mai bun mod de a simula fotbalul, pentru ca jucătorii să-și aleagă echipa favorită pentru ca ulterior să înceapă să dribleze orice adversar îi iese în cale folosindu-se de jucătorul preferat. Cum era de așteptat, sutele de staruri din viața reală sunt prezente în joc, alături de echipele acestora de club, completate de o atenție deosebită acordata stadioanelor și tribunelor de pe acestea și modul în care aceștia celebrează fiecare gol și-și aclamează favoriții.

Campania de single player din joc dispune de tot atâtea opțiuni de joc, precum noul sistem e transferuri, ce duce experiența jocului mai aproape de Footbal Manager (seria recent anunțată ca fiind amânată) cât și sutele de factori ce influențează un jucător. Experiența jocului presupune o imersiune a jucătorului în rolul jucătorilor de pe teren aflați într-un meci din Bundesliga sau alta ligă celebra din lume. Modul carieră dispune de unele întorsături atunci când vine vorba de oboseala jucătorilor din echipa ta sau moralul acestora, dar se pare ca aceste lucruri au un impact relativ scăzut asupra performanțelor acestora.

930.0x524.0 (2)

FIFA 14 este un titlu cu puține schimbări revoluționare, de mulți ani încoace, conceptul simulatorului de fotbal la baza acestuia fiind același. Ești un mic omuleț pe teren ce alergi de colo colo pentru a înscrie un gol sau de ce nu zece. Dar, asta nu înseamnă că dezvoltatorul nu a acordat o atenție sporita asupra tuturor aspectelor jocului, precum a mișcări jucătorilor, fizica balonului, tribunele, arbitrii și toate acestea. Acum jucătorii dispune de mișcări mult mai realiste, fie că sunt cu balonul la picior, fie că se luptă pentru el sau doar aleargă pentru a se demarca.

Viteza și pasele ce trec de defensivă sunt acum mai puțin importante față de atacanți, ce acum își pot folosi corpul pentru a proteja mingea si pentru a oferi pase mult mai bune jucătorilor ce sunt demarcați într-o poziție mult mai bună. Acest lucru este posibil datorită îmbunătățirile aduse AI-ului, ce le permite jucătorilor să facă niște alergări mai interesante atunci când nu au balonul la picior. Diferitele staruri, precum Ronaldo, Messi, Ribery etc au propriile lor abilități și mișcări, ce pot avea un efect profund asupra rezultatului meciului, atâta timp cât aceștia sunt coordonați cât mai bine pe suprafața terenului.

930.0x524.0 (3)

Fluxul jocului a fost încetinit de toate schimbările aduse în FIFA 14, iar titlul vrea să le ofere jucătorilor mai mult timp de gândire asupra tacticilor și planurilor de atac. Ai la dispoziție mai multe opțiuni de mișcare pentru toți jucătorii, schimbarea direcției balonului prea rapid sau prea des face ca următoarea pasa să fie greșită, sau un șut sa rateze ținta. În același timp, jocul mai deține câteva neconcordanțe, precum efectuarea unui șut de către jucători chiar dacă aceștia din inerție nu mai sunt în balans, și practic nu ar trebui să aibă o acuratețe foarte mare asupra balonului și a țintei.

Apărătorii sunt și ei mai inteligenți, aceștia adunându-se în jurul atacanților și menținându-i cât mai mult pe loc, pentru a încetini orice fel de atac pe care aceștia îl pot efectua. Evoluția seriei FIFA în ultimi este destul de bună, arătând o experiență de fotbal mult mai bună, fiind un joc condus de inteligența jucătorilor, chiar și în forma acestuia virtuală. EA Sport desigur că nu se va opri aici cu îmbunătățirile, majoritatea elementelor din acest titlu urmând cel mai probabil să stea la baza lui FIFA 15 de anul următor.

930.0x524.0 (4)

FIFA 14 arată destul de bine, dar nu excelent, deși animațiile per total sunt îmbunătățite, și jocul oferă o impresie mult mai bună pe teren față de precedentul titlu. Interfața utilizatorului este și ea îmbunătățită față de titlul precedent, fiind mult mai ușor să navighezi prin diferitele moduri disponibile. Sunetele jocului sunt de asemenea de o calitate impresionantă, comentariile aduse de către comentatori pe timpul unei partide cât și specificațiile jucătorilor sunt foarte bine menționate iar odată cu apariția acțiunii pe teren intensitatea acestora crește.

EA Sports promite că noul engine Ignite, disponibil în joc doar pentru versiunea de Xbox One și PlayStation 4 să aducă multiple îmbunătățiri noului titlu. Dezvoltatorul este foarte interesat în acest moment să-și mențină activa comunitatea de fani pentru seria simulatoare de fotbal, satisfăcând-o cu diferite îmbunatățiri și cu un interes ridicat pentru modul Ultimate Team. În ciuda inovațiilor nu foarte mari și multe la număr, FIFA 14 este un titlu grandios în serie, plin cu opțiuni, iar fanii seriei vor avea cu siguranță un an întreg de simulări pe placul acestora.

930.0x524.0 (5)

Lasa un comentariu
Enermax Starryfort SF30
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte