Asrock

Fortified Review
Povestea8.5
Gameplay8.6
Grafică10
Sunet9
9Scor
Reader Rating: (2 Votes)
7.9

În urmă cu câteva zile am jucat împreună cu St4rL1gh7 pe stream un joc numit Fortified, iar acum a venit timpul să ne spunem părerea în legătură cu el. Creat de ClapfootFortified este un tower defense third person, care combină shooterele cu strategia și oferă o experiență intensă jucătorilor.

Povestea

Fortified are acțiunea plasată în anii 1950, iar Pământul este atacat de roboți extratereștrii care folosesc un arsenal de arme specifice Războiului Rece. Ai la dispoziție patru clase de caractere, fiecare cu abilități specifice, iar scopul tău este să protejezi orașul, plasând structuri de apărare, controlând soldați și luptând la rândul tău cu inamicii într-un stil de shooter third-person. Aveți posibilitatea să jucați singur sau să vă invitați prietenii pentru a juca cooperativ.

logo_small

Povestea este ilustrată în stilul benzilor desenate specifice anilor ’50, parcă în stilul lui Dick Tracy. Personajele au o aură specifică, atmosfera e creată să aducă la viață acea aură, iar jocul face acest lucru destul de bine.

fortified_3

Gameplay

Fortified pare puțin ciudat la început și durează puțin până prinzi ideea jocului, asta datorându-se în primul rând conceptului de joc, care este unul inovativ și destul de nou. Clapfoot a luat două genuri distincte de joc și le-a unit sub un singur titlu, o mișcare îndrăzneață, dar de efect. Avem practic două componente active în joc, una de acțiune, pentru că putem controla personajul într-o lume 3D și putem folosi armele pentru a ucide extratereștrii și una de strategie, care ne permite să plasă structuri de apărare specifice jocurilor de tip tower defense și să adunăm punte pe care le putem folosi pentru diverse upgrade-uri, pentru a cumpăra trupe sau arme de apărare și upgrade sau arme noi pentru personaje.

fortified_5

Jocul se desfășoară ca un tower defense clasic, cu valuri de inamici, care pot fi activate mai devreme pentru puncte bonus sau le poți aștepta dacă nu te miști destul de repede cu construirea apărării și planificarea strategiei de apărare. Stilul de joc este destul de agresiv, tipic genului de strategie, iar nivelul dificultății este ridic, iar în mod cooperativ devine direct proporțional, deci nu se strică jocul sau nu devine facil dacă joci cu prietenii. Acest lucru te poate enerva în oarecare măsură, dar de cele mai multe ori te determină să joci mai concentrat și mai bine.

fortified_2

Ca și stiluri de joc, avem la dispoziție 4 caractere, fiecare cu skilluri unice. Când începi jocul va trebui să alegi arsenalul cu care joci nivelul. poți alege două arme și structurile pe care le poți folosi. Fiecare personaj are arme și structurii proprii. Structurile costă bani să le pui pe teren, iar banii îi obții doar ucigând inamici, deci va trebui să-ți construiești bine apărarea inițială. Va trebui să aperi o rachetă sau mai multe, în funcție de nivel, de valuri de extratereștrii de diferite tipuri. Problema e că fiecare tip de extraterestru are o anumită slăbiciune, care e contraatacată eficient doar de un tip de unitate, iar combinarea eficientă a acestora este singura metodă prin care vei reuși să termini misiunile.

fortified_7

Dacă treci de nivel primești niște puncte pe care le folosești pentru deblocarea de arme noi și noi structuri de apărare. Dacă nu eficientizezi de la început armele esențiale vei avea de suferit și te-ai putea trezi în situația în care să fi nevoit să reîncepi jocul pentru a face alegerile corecte. Chiar dacă jocul este intens și dificultatea este destul de ridicată, jocul durează cam 6 ore să-l termini. Nivelurile sunt generate aleatoriu, dar în mare sunt cam la fel și dacă prinzi ideea vei juca destul de relaxat până la sfârșit. Prețul jocului este de 14,99€ și cred că-și face banii.

fortified_4

Grafică și sunet

Fortified vine cu o grafică statică specifică benzilor desenate când prezintă povestea și personajele și una complet diferită și modernă, foarte animată în timpul jocului. Chiar dacă cele două elemente sunt total diferite, senzația oferită este una uniformă, ambele prezentări generând o atmosferă specifică anilor ’50 foarte autentică și de efect. Engine-ul grafic este foarte bine realizat, funcționează perfect și redă perfect ideea jocului și, mai mult, se pretează atât celora care vor să-l încerce pentru atmosfera boemă, cât și celor care vor să joace un titlu modern. Cât timp am jucat nu am găsit vreun bug sau eroare pe engine-ul grafic și nu am nimic de reproșat producătorilor din acest punct de vedere.

fortified_0

Sunetul este și el bun, muzica fiind modernă dar cu o temă clasică care se potrivește cu povestea. Aceasta te ține în acțiune, concentrat la joc și este nederanjantă, chiar bine venită. Dialogurile sunt bine interpretate și efectele sonore sunt lucrate binișor, dar ar mai fi fost loc de mici îmbunătățiri, mai ales că unele chestii devin ușor repetitive.

fortified_1

Concluzie

Au reușit să îmbine două genuri total distincte de joc într-un titlu care este surprinzător de bun. Fortified se pretează atât pasionaților de strategie cât și a celor de acțiune/shootere. Jocul arată și se mișcă excelent, povestea este bună, însă după un timp devine ușor repetitiv. Recomandarea mea este să îl jucați cu prietenii, pentru că experiența este una extraordinară în acest fel și puteți exploata toate cele 4 personaje la maxim.

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte