Enermax Squa RGB

Ne apropiem cu pasi repezi de noua generatie de console, insa Sony Santa Monica doreste sa demonstreze cu God of War: Ascension ca hardware-ul din PlayStation 3 inca mai are cativa cai putere neexploatati la bord. Asemeni lansarii lui God of War II pentru generatia precedenta de console, Ascension este inceputul cantecului de lebada al generatiei actuale, care va continua probabil cu The Last of Us si cu Beyond: Two Souls pe parcursul anului. Merita insa noul God of War: Ascension sa se alature celorlalte titluri din serie pe lista celor mai bune jocuri PlayStation?

POVESTE:

Surprinzător, scenariştii de la Sony Santa Monica au reuşit să găsească un subiect încă neexplorat şi anume Furiile, surorile care pedepseau pe toţi cei care îşi încălcau jurămintele. Şi cum Kratos voia să iasă din înţelegerea păguboasă încheiată cu Ares, rolul Furiilor din Ascension este lesne de înţeles. Chiar dacă intriga poate părea banală (şi chiar este, locuitorii unui întreg munte Olimp deja au fost eradicaţi pe parcursul seriei), povestea funcţioneaza surprinzător de bine, având în vedere şi modificările aduse gameplay-ului. Despre acestea însă, un pic mai târziu.

Pentru ca finalul lui God of War III lasa foarte putin loc de continuare, studioul Sony Santa Monica a decis sa mearga in trecutul protagonistului Kratos. Cronologic, Ascension ar fi primul joc si prezinta aventurile anti-eroului in incercarea de a scapa de juramantul pe care il are fata de Ares, zeul razboiului. Cautand prin mitologia greaca creaturi pe care Kratos nu le-a ucis inca, creatorii jocului au gasit Furiile, cele trei surori care aplicau justitia asupra celor care nu isi indeplineau juramintele.

Acestea servesc drept antagoniste pe tot parcursul jocului, incercand sa ii puna bete in roate lui Kratos la orice pas. Fie ca acesta incearca sa ajunga la oracolul din Delphi, sa repare statuia lui Apollo sau sa evadeze din Hekatonkheires, Furiile il vaneaza fara incetare. Acest lucru inseamna ca jocul este in mare parte privat de celebrele lupte cu bosi din jocurile precedente, fiind probabil jocul cu cele mai putine astfel de confruntari din serie.

De altfel, God of War: Ascension este in mare parte privat si de prea multe secvente cinematice, povestea fiind avansata de cele mai multe ori prin momente in-game regizate, in care sunt schimbate un minim de replici. Pe parcursul jocului apar cateva “filme” realizate de un studio extern, in care personajele par a fi pictate, care explica originea Furiilor si conflictul interior al lui Kratos, insa cand tragi linie, tot jocul se bazeaza pe o premiza subtire, a carei concluzie nu este foarte satisfacatoare. De fapt, avand in vedere ca stiam deja in ce directie va merge povesetea, scenaristii  nici nu aveau prea multe optiuni. Analizand tot pachetul Ascension, probabil acest aspect al jocului este cel mai slab. Intr-un joc God of War insa, povestea este probabil si cel mai putin important element. Faptul ca este prezentata intr-un mod non-cronologic nu ajuta deloc, primele secvente din joc fiind plasate pe undeva pe la sfarsitul actiunii efective.

GAMEPLAY:

Dupa cinci jocuri lansate pe PlayStation 2, PSP si PlayStation 3, avem o idee destul de clara despre gameplay-ul din God of War: Ascension. Kratos manuieste Blades of Chaos, are un atac usor si un atac greu si poate sa rupa in bucati orice inamic cu o simpla apasare de buton. Ei bine, formula a fost imbogatita pentru noul titlu, sistemul de lupta primind niste upgrade-uri care fac jocul ceva mai complex si totodata mai greu de stapanit, chiar si de veterani ai seriei.

Personal am avut probleme in adoptarea mecanicii de prindere a inamicilor cu lanturile. Aceasta noua abilitate a lui Kratos se activeaza cu butonul R1 si tine inamicul respectiv pe loc, in timp ce poti ataca in continuare alti oponenti. Dupa prindere, avem acces si la doua noi atacuri foarte utile in luptele mai aglomerate, in timpul carora Kratos este invulnerabil la atacuri.

Pentru început, deşi startul jocului este exploziv, God of War: Ascension nu mai pune atât de mult accent pe latura spectaculoasă, atât de exploatată în God of War III, spre exemplu. În schimb, noua aventură a lui Kratos se concentrează pe un parcurs mai “aşezat”, care aduce aminte mai mult de primele două titluri God of War de pe PlayStation 2.

În Ascension, primează explorarea, rezolvarea de puzzle-uri şi, nu în ultimul rând, luptele propriu-zise. Navigarea nivelurilor a suferit un upgrade demn de luat în seamă prin adăugarea unor secvenţe de platforming ceva mai complexe decât până acum: Kratos va sări “din stâlp în stâlp” contra timp, se va prinde şi balansa cu ajutorul nelipsitelor Blades of Chaos şi, în premieră, va aluneca pe tot felul de suprafeţe, în încercarea de a nu lovi diferite obstacole.

Acestea trebuie stapanite inca de la inceput, intrucat chiar si cei mai slabi inamici din joc sunt mult mai puternici decat in jocurile precedente. Creaturi care erau folosite pe post de carne de tun in orice alt God of War, pot servi acum rolul de mini-boss, necesitand mai multa indemanare, mai multe lovituri si o strategie mai avansata pentru a le putea dobori. Din fericire, noul Rage Meter ofera accesul la un set nou de abilitati speciale cand este activat, iar puterea loviturilor creste odata cu nivelul acestuia. Pentru a adauga putina tensiune luptelor, designerii au decis ca orice atac asupra lui Kratos sa scada nivelul de furie.

Aceste noi mecanici sunt combinate cu patru elemente aliniate zeilor si aplicate asupra Blades of Chaos (Ares, Zeus, Hades si Poseidon). Fiecare  dintre acestea include cate o putere magica si combo-uri devastatoare, adaugand totul la un sistem de lupta care pare familiar la inceput si devine din ce in ce mai complex. Nu trebuie uitate nici Amuleta lui Uroborus si Piatra lui Orkos care pot incetini timpul sau pot crea o clona a lui Kratos, alaturi de cateva armel secundare. Toate acestea sunt introduse pe parcurs, asa ca progresia prin sistemul de lupta este organica. Unii jucatori  s-ar putea insa simti coplesiti de toate aceste aditii.

Si de aceasta data, Kratos pleaca intr-o aventura de proportii epice, insa viziteaza foarte putine locuri pe parcursul acesteia. Tot ce apucam sa vedem in Ascension sunt orasul Kirra, templul din Delphi, statuia lui Apollo (in care se petrece practic jumatate de joc) si Hekatonkheires. Toate acestea sunt modelare si prezentate intr-un mod foarte placut din punct de vedere vizual, insa nu prea pot fi comparate cu Templul de pe spatele lui Kronos, sau cu introducerea din God of War III pe spatele titanului Gaia. Per total, avem parte de mai putine momente bombastice si de mai multa actiune “la sol”, impotriva valurilor de inamici fara creier.

Majoritatea oponentilor sunt variatii pe teme abordate anterior, celebrele specii de satiri, gorgoni, minotauri, muze si harpii facandu-si din nou aparitia. Desigur, exista si cateva creaturi noi, care ofera variatie datorita abilitatilor  Poti intalni acelasi tip de creatura de mai multe ori pe parcursul jocului, insa atacurile sale pot fi diferite, in functie de elementul pe care il foloseste (aceleasi ca in cazul lui Kratos: foc, gheata, fulgere sau suflete).

Confruntările cu monştrii mitologici sunt însă punctele în care Sony Santa Monica a adus de departe cele mai multe modificări la formula consacrată a seriei. Chiar şi jucătorii veterani, cu foarte multă experienţă în ceea ce priveşte titlurile God of War, vor avea nevoie de o perioadă de acomodare cu noul sistem de luptă din Ascension. Sigur, se folosesc aceleaşi butoane de atac şi combinatiile clasice de genul pătrat, pătrat, triunghi funcţionează în continuare.

Nu în ultimul rând, arsenalul lui Kratos a fost restrâns la minimul necesar: Blades of Chaos reprezintă singura armă permanentă a spartanului, efectele loviturilor putând fi modificate prin intermediul puterilor oferite de zei: focul lui Ares, gheaţa lui Poseidon, sufletele lui Hades şi fulgerele lui Zeus. Pe lângă magiile asociate fiecărui element (de-a dreptul devastatoare la nivelurile avansate de upgrade), Kratos mai beneficiază şi de o bară de Rage (care se umple în urma realizării de combo-uri neîntrerupte), ce permite accesul la o serie suplimentară de atacuri.

În schimb, a fost adăugată posibilitatea de a mânui arme secundare, unele dintre ele luate chiar de la inamicii doborâţi. Astfel, Kratos se poate folosi de săbiile, ciocanele, scuturile sau suliţele dobândite de la adversari, fiecare dintre aceste arme având parte de propriile combinaţii de atacuri. Per total, după cum spuneam, fiecare componentă a jocului a primit un facelift considerabil, cel mai evident fiind upgrade-ul adus sistemului de luptă.

GRAFICA SI SUNET:

Daca este un capitol la care studioul Santa Monica este maestru, cu siguranta acesta este aspectul vizual al jocului. Ascension este probabil cel mai avansat joc de consola din acest moment. Avem de a face cu personaje realizate migalos, iar camera se apropie de multe ori in timpul luptei, demonstrand ca modelele detaliate si animatiile fluide nu apar doar in secventele cinematice, ci sunt in joc tot timpul. Anumite texturile din niveluri ies uneori in evidenta din cauza rezolutiei scazute, insa personajele sunt impecabile.

Kratos este probabil cel mai detaliat personaj care a aparut pana acum intr-un joc video. Atat modelul 3D realizat cu mare atentie, textura folosita pentru acesta dar si animatiile sunt incredibile. Cu atat mai impresionant este faptul ca noul God of War ruleaza pe PlayStation 3, hardware lansat in 2006. S-au pastrat si proportiile impresionante ale nivelurilor, care ofera peisaje frumoase si il fac pe Kratos sa para un mic purice pe ecran in momentele mai speciale. Efecte de particule omniprezente, iluminare in timp real si un motion blur aplicat tuturor obiectelor in miscare sunt doar cateva dintre atuurile noului joc asupra concurentei. Din orice unghi ai privi, God of War: Ascension este de departe jocul care demonstreaza adevaratele capabilitati ale consolei de la Sony.

Sunetul este de asemenea in ton cu ceea ce am primit in jocurile precedente, vocile fiind realizate de actori deja familiarizati cu personajele si universul in cadrul lui Kratos si Gaia, dar si de actori noi in rolurile Furiilor si Orkos. Rezultatele sunt foarte placute, dar din pacate jocul include prea putine replici, iar vocile apar mult prea rar pentru a lasa o impresie de durata. Muzica in schimb este excelenta, toate melodiile incluse in joc fiind realizate de o orchestra foarte bine dirijata, care reuseste sa capteze perfect tonul jocului.

Nu lipsesc nici tonele de efecte de particule, depth-of-field sau motion blur-ul aplicat la nivel de obiect, Ascension dovedindu-se o veritabilă bijuterie grafică. Mai mult, jocul celor de la Santa Monica nu sacadează niciodată, reuşind chiar performanţa de a atinge un framerate fluent de 60FPS în multe dintre situaţiile de joc. Dacă ar fi să căutăm un minus la acest capitol, am putea să ne legăm de camera “cinematică”, care uneori se departează prea mult de acţiune, în momente în care ar fi nevoie de mai multe precizie.

MULTIPLAYER:

God of War: Ascension este primul joc al seriei care se bucură şi de o componentă multiplayer. A fost o mişcare riscantă din partea celor de la Sony Santa Monica, genul din care face parte şi Ascension fiind rezervat, până în prezent, exclusiv celor care preferă abordările single player.

Precum în cazul puterilor magice din campanie, jucătorul este pus în faţa unei alegeri: înrolarea sub unul dintre cei patru zei olimpieni – Ares, Poseidon, Hades şi Zeus, fiecare dintre aceştia oferind o serie de abilităţi unice. Odată ales un zeu, un scurt tutorial va trece în revistă sistemul de luptă, adaptat pentru multiplayer. Este vorba despre o formulă un pic simplificată faţă de single player, cu un mare accent pus pe codarea cu ajutorul culorilor a anumitor acţiuni (momentele în care un inamic este vulnerabil este marcat printr-o anumită culoare, momentele în care acesta atacă cu alta, etc.).

Din păcate, modurile de joc puse la dispoziţie nu pun în valoare prea mult acest sistem de luptă. Favor of the Godspresupune controlul anumitor puncte strategice de pe hartă, care poate duce la apariţia unor situaţii speciale, care aduc aminte de campaniile single player din vechile titluri ale seriei (cum ar fi uciderea ciclopului imens prezent în campaniile de promovare a jocului); Match of The Champions este simplul deathmatch, free for all sau pe echipe, iar Capture The Flag foloseşte laitmotivul războiului Sparta vs. Troia pentru a revitaliza o formulă clasică.

CONCLUZII:

Ar trebui să joci God of War: Ascension? Categoric DA. God of War: Ascension imbina armonios elemente de combat, platforming si puzzle in single-player, vine cu un multiplayer solid si diversificat, iar nu in cele din urma va da posibilitatea sa retraiti momentele din viata lui Kratos care l-au determinat sa-si inceapa cruciada personala impotriva zeilor din Olimp. Din pacate, este pentru ultima oara cand il vom vedea pe PlayStation 3 si as putea chiar sa afirm ca este pentru ultima oara cand jucam un asemenea joc pe PlayStation 3. Pacat ca aceasta serie extraordinara s-a sfarsit. Eu totusi sper ca cei de la Santa Monica sa gaseasca un link sa continue aceasta srie extraordinara.

        

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte