In urma cu ceva ani am avut placerea sa incerc un joc unic la vremea sa, Black and White, care te punea in postura de a fi „Dumnezeu” si de a-ti crea propria armata de enoriasi. Acum ceva timp am observat un titlu pe Steam asemanator acestuia, si anume: Godus. Cand am verificat sa vad cine l-au facut am descoperit cu placere ca in spatele acestuia este acelasi om care a facut jocurile Black and White si care acum lucreaza pentru 22Cans. Normal, m-am entuziasmat rapid si am testat acest nou joc. Totusi jocul este inca in pantece, pana acum este in stadiul de Alpha, avand doar 41% din elelemtele totale gata.
Povestea
In lumea Godus tu este Zeul Suprem cu puteri nemarginite care iti permit sa construieste lumea asa cum doresti, sa manipulezi pamantul si apele, iar in aceasta lume o civilizatie va lua nastere. Acestia se vor inmulti si iti vor dedica credinta tie. Cu cat vei reusi sa aduni mai multi credinciosi, puterile tale vor creste. Chiar daca pare o utopie si o experienta relaxata, te vei trezi in mijlocul unei lupte intre zei pentru credinta poporului proaspat creat. Daca te simti amenintat de catre celelalte civilizatii vei putea porni un razboi intre zei, iar cele doua civilizatii se vor lupta pe viata si pe moarte in numele Dumnezeului lor, iar tu ii vei putea sprijini folosindu-ti fortele divine. Toata aceasta lupta se va duce intr-un mod Multiplayer online, unde castigatorul ia totul.
Gameplay
Ca si Dumnezeu, in Godus va trebui sa construiesti terenuri, sa ridici pamant din apa pentru a putea permite civilizatiei care iti este credincioasa sa creasca si sa se dezvolte. La inceput totul e simplu, va trebui sa controlezi totul cu mouse-ul, procesul rezumandu-se la dublu click-uri pentru aranjarea terenurilor pentru oameni. Iti poti crea terenuri noi, ridicandu-le din apa, sau aplatiza munti pentru a crea spatiu de constructie pentru oameni. Cu diecare loc creat, populatia isi va construi noi case si astfel, numarul credinciosilor va creste. Odata cu acesta, vei primi puncte care iti vor debloca puteri care iti vor debloca abilitati noi pentru a simplifica procesul de constructie. Practic toate acestea se realizeaza intr-un stil clasic pentru jocurile de strategie, folosindu-ti intensiv mouse-ul.
Puterile acumulate sunt destul de diversificate. Daca la inceput primesti doar abilitati care iti simplifica modul de manipulare a pamantului, odata cu cresterea populatiei primesti si o serie de puteri speciale, precum traznete asupra pamantului sau lansare de meteoriti. Acestea sunt distractive daca vrei sa le incerci, dar au rol cu adevarat folositor, pentru moment, doar in modul multiplayer cand trebuie sa te bati cu adversarii si sa-ti ajuti propria armata sa castige. exista si un mod skirmish, unde va trebui sa duci lupte impotriva calculatorului. Deocamdata sunt 3 moduri pentru acest tip de joc, i ncare trebuie sa indeplinesti una din conditiile urmatoare: sa aduni mai multa populatie intr-un interval de timp stabilit, sa distrugi civilizatia dusmana sau sa aduni mai multe resurse decat adversarul intr-un anumit timp. Fiecare din aceste 3 moduri te vor forta sa adopti o strategie de joc diferita, lucru bine venit din punctul meu de vedere. In stadiul actual posibilitatile sunt limitate, iar lupta impotriva unui adversar real e mai antrenanta decat cea cu calculatorul, dar ma astept ca in varianta finala sa vedem o combinatie intre acestea si in modul single player clasic cand ar trebuie sa apara un fel de campanie.
Grafica si sunet
Godus surprinde printr-o grafica unica, care te prinde de la prima incursiune in joc. Terenul e construit sub forma de terase, sau straturi de pamant, un lucru pe care eu nu l-am vazut pana acum. Imaginile relativ simple si deschise au fost o schimbare bine venita pentru acest tip de joc. Oamenii nu au elemente definitorii, nici macar fete, lucru bun avand in vedere ca nu au nici un rol individual, iar grafica lipsita de elemente ultra-moderne dau un aer relaxant jocului de strategie. Gama de culori e simpla, insa odata cu acumularea de puteri, una dintre acestea iti permite sa-ti personalizezi orasul si sa-i dai o nota unica si sa adaugi culori vibrante caselor si a pamantului in general. Unii oameni au caracteristici unice, dar nu mi-am dat seama inca ce este cu acestia, probabil in versiunile viitoare vor fi identificati ca lideri sau au un rol special in viata comunitatii.
Sunetul nu este inca 100% definit, muzica de fundal lipseste, singurele prezente in acest stadiu sunt efectele sonore. Diferentieri sunt atunci cand moare cate un om, cand auzi un strigat ca de lupta sau cand aduni puncte de credinta generate de cladiri. Deocamdata sunetele nu sunt definitivate, nici macar cosmetizate suficient si probabi lse vor finaliza in ultimele momente ale dezvoltarii jocului.
Concluzie
Chiar daca Godus este inca in fazele incipiente iti ofera cateva ore bune de joc, si, mai important, un joc de calitate. este loc de imbunatatiri peste tot, dar trebuie sa tinem cont ca jocul este finalizat doar in proportie de 41%, iar fata de alte titluri in acest stadiu, jocul promite mult. Pretul jocului este destu lde piperat si probabil isi va merita banii in varianta finala.
Nota (In Alpha): 8/10
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.