Gorescript Review - Carnagiul cu orori pixelate
Gameplay9
Grafică și sunet6.5
7.8Scor
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

În ultimii ani jocurile s-au dezvoltat destul de mult și în România, iar primele nume românești pe care le-am văzut au fost prin titlurile celor de la Ubisoft sau EA. Piața indie de la noi s-a dezvoltat și ea și ne bucurăm să găsim titluri noi pe piața Steam. Despre un astfel de joc românesc vorbim și astăzi. Gorescript este succesorul Gorescript Classic, lansat in 2014, un proiect al lui Sergiu Bucur în care a reușit să dezvolte un shooter classic în Javascript/WebGL. În 2016 Sergiu a creat un engine propriu pentru a dezvolta Gorescript în spiritul marilor clasici Doom și Quake.

Carnagiul cu orori pixelate conține:

  • 18 niveluri (2.5D)
  • 6 arme (5 pentru distanță, 1 pentru contact intim)
  • 5 niveluri de dificultate și 2 moduri de joc: Permadeath și Blackout
  • Leaderboard global pentru a-ți măsura puterile cu alți jucători
  • Zone secrete ce conțin upgrade-uri și echipamente absolut necesare
  • Niveluri ce pot fi terminate cu sau fără sărituri (ai nevoie de Anti-Grav Boots pentru a efectua săriturile)

Gameplay

Gorescript este un joc simplu de înțeles pentru că se inspiră din jocuri arhi-cunoscute, clasice, precum Doom, Quake sau Duke Nukem. Dificultatea, inamicii și mult din designul nivelurilor sunt inspirate de aceștia. Jocul este în esență un FPS în care alergi, culegi arme, muniție, cauți chei, omori monștrii și mergi mai departe la nivelul următor. La început ești întâmpinat de un meniu prietenos, în care îți alegi setările grafice, îți poți personaliza tastele, iar apoi intri în joc unde trebuie să îți alegi dificultatea. La prima mea încercare pe medium nu am putut trece de nivelul 2 .Am trecut pe easy și tot am murit de 2-3 ori la acest nivel, deci jocul este fidel clasicelor.

Jocul respectă rețeta de succes și nu ți se dau prea multe informații. Primești un shotgun și câteva gloanțe și un topor/ciocan cu un scut. Cu ele trebuie să te descurci până găsești alte arme. Acestea sunt de multe ori ascunse, iar modul în care alegi să treci un nivel este la mâna ta. există de fiecare dată căi alternative, chestia e să le găsești, lucru care nu este întotdeauna simplu, mai ales că trebuie să te lupți crâncen pentru viață și pierzi din vedere o mulțime de lucruri. Nivelele nu sunt întortochiate, doar pline de inamici, care diferă în dimensiune, dificultate și cu cât avansezi și treci la nivele mai avansate, aceștia devin mai puternici și aplică mai multă forță în lovituri. Încă de la început dai de inamicii principali care sunt un triunghi cu un ochi care trage în tine, o sferă roșie și mai apoi ceva muci verzi cu 3 ochi. Când îi omori înțelegi și de ce jocul are acest nume, pentru că sângele lor pixelat sare pe toți pereții și rămâne acolo și când te întorci prin locurile vizitate anterior.

Gorescript ne pune la dispoziție 18 niveluri de joc foarte similar cu Doom și Duke Nukem, cu zone secrete și obiecte ascunse, dar la fel de rapid ca și Quake. Multe elemente sunt păstrate, copiate, dar mai ales adaptate cerințelor tehnice noi. Chiar dacă grafica este pixelată și amintește de începutul jocurilor 3D, elementele prezente în joc fac ca produsul să pară fresh și nou. Controlul armelor și stilul de luptă, mișcarea și dinamica, în general, a nivelurilor este antrenantă și destul de distractivă. Din păcate jocul începe brusc și se termină la fel, nu are o poveste și singurul său rol este de a te face să încerci să joci competitiv, stabilind scoruri mari pe care să le compari cu a jucătorilor din lumea întreagă.

Grafică și sunet

Gorescript este conceput ca un amalgam de pixeli cu o grafică ce arată ca în primii ani a jocurilor 3D. Multe elemente din joc trădează însă aspectul modern al acestuia. Texturile lipsesc din grafica aplicată nivelurilor, dar construcția acestora este bună, poți distinge orice element. inamicii sunt simplu realizați și sunt compuși din forme geometrice simple, de culori diferite. Când îi omori aceștia se împrăștie pe jos colorând spațiul înconjurător. Culorile alese sunt destul de simple și ele și atmosfera este minimalistă. Totul este de fapt simplu în afară de arme, care au ceva mai mulți pixeli, să zicem așa. Tehnica aceasta minimalistă are și ea avantajele sale pentru că nu te pierzi prin peisaj și tot parcursul jocului este intuitiv. Animația este bine realizată și chiar dacă ai impresia că ești într-un joc vechi, totul pare modern atunci când te miști. Pe partea de sunet lucrurile sunt simple, avem o muzică de fundal clasică și permanentă, căreia nu-i dai prea multă atenție după primul minut de joc.

Concluzie

Gorescript este distractiv de jucat, intuitiv, antrenant și destul de greu, așa că vei pierde destul de mult timp cu el. Chiar dacă pare depășit din punct de vedere grafic, jocul se simte și se mișcă mai bine ca multe jocuri 3D moderne, mai ales ca titlurile horror create în Unity care parcă au invadat în ultima perioadă piața. Mă bucur să văd un joc pur românesc care reușește să mă atragă. Acesta nu este perfect, are și destule lipsuri, mai ales povestea care este inexistentă și care i-ar fi dat ceva ceva mai mult contrast. Nu pot decât să vă recomand să încercați jocul în primul rând pentru a susține dezvoltatorii români, și nu zic asta din patriotism sau ca să fac reclamă, ci pentru că acest joc merită. Nu fugiți de grafica simplistă pentru că vă va surprinde, iar dacă ați prins jocuri precum DOOM și DOOM II în copilărie veți regăsi o mare parte din emoțiile vechi în acest joc. De asemenea, dacă vreți să demonstrați că sunteți buni la jocuri FPS, în general, vă puteți măsura puterile cu Gorescript și jucătorii acestuia în clasamentș aptitudinile voastre vor fi puse la încercare, cu siguranță!

 

Lasa un comentariu
Asrock

One Response

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte