- Grafică foarte bună
- Distrugere masivă, distracție fără limite
- Sunet foarte bun
- Mașinile
- Cut-scenes
Dacă nu ați aflat deja, Rico Rodriguez s-a întors! Mai nervos, cu un arsenal mai bogat, mai lipsit de inhibiții și mustrări de conștiință și pus pe distrugere, în noul joc creat de Avalanche și distribuit de Square Enix, Just Cause 3. Dacă v-ați jucat primele 2 jocuri din serie, știți în mare despre ce este vorba, însă veți fi surprinși să vedeți lucruri noi, schimbări destul de mari în gameplay, în mod surprinzător, cel puțin pentru mine, implementate după feedbackul primit de la jucători. Eu l-am jucat destul de mult în ultimele zile și am să vă vorbesc puțin despre el în rândurile următoare.
Avalanche duce aventura lui Rico Rodriguez în republica Medici, un stat Mediteranean aflat sub dictatura Generalului Di Ravello. Personajul nostru se alătură forțelor de rezistență și luptă pentru eliberarea republicii, oraș cu oraș și regiune cu regiune. Cum va face asta? Simplu! Provocând haos și distrugere, ducând la pământ statuile dictatorului, distrugând elementele opresioniste și omorând cât mai mulți soldați guvernamentali. Just Cause 3 este plasat într-o lume deschisă, care poate fi explorată în totalitate încă de la început. Terenurile acoperă o suprafață de peste 600 km pătrați, comparabilă cu dimensiune cu cele din GTA V sau Far Cry 4. Spre deosebire de cele două jocuri amintite, acesta duce posibilitățile de distrugere a celor 600 km la cote înalte, aproape fiecare element putând fi pus la pământ.
De cum începi jocul îți dai seama că nu există reguli, limite sau bariere morale implementate în el. În primele minute primești un lansator de rachete și ești liber să-l folosești cum vrei. Tragi în oricine, militanți ai generalului, luptători rebeli sau oameni simpli. Distrugi mașini, bărci, avioane și elicoptere, clădiri, structuri ale orașelor și chiar și copaci sau ale elemente ale naturii. Conduci orice vehicul și folosești orice armă. În plus ai la dispoziție cârligul care era disponibil și în Just Cause 2, care are însă mai multe funcții acum și pe care îl poți folosi și la deplasare și la luptă. Republica Medici este deschisă, poți să vizitezi orice loc, iar dacă cineva îți spune că nu ai voie undeva, îi vei pune la respect.
Scopul jocului este să te duci în fiecare din orașele sau bazele militare dintr-o regiune și să distrugi elementele de opresiune ale Generalului Di Ravello. Stilul de joc din Just Cause 3 mi se pare o combinație între GTA V și Far Cry 4, însă cu o libertate totală și un sistem mult mai relaxant de completare a misiunilor decât în cele două jocuri. Nu ai un sistem de bani sau restricții legate de timp, viață sau o ordine în care trebuie să completezi misiunile. Poți folosi armele pe care le ai deja sau cele pe care le iei de pe jos, după ce ucizi un adversar. Nu primești bani sau experiență după ce termini o misiune, ci deblochezi unele arme sau vehicule, pe care le poți cere printr-un sistem de drop de la rebeli. Similar cu GTA V, după ce începi să ucizi adversarii au un sistem de urmărire bazat pe stele. Până la 2 stele, inamicii vin doar cu trupe terestre, formate din soldați și mașini, la 3 stele vin elicopterele, la 4 vin tancurile, iar la 5 vin toate trupele disponibile, astea incluzând soldați din trupele speciale, elicoptere de luptă, tancuri, chiar și avioane de luptă. Dacă mori, progresul nu este șters, ci vei primi respawn, în afara orașului, cu armele încărcate la maximum și fără stele de urmărire. Poți continua liniștit ceea ce ai început și duce la bun sfârșit misiunea. Similar cu Far Cry 4, în momentul în care ai distrus toate elementele de opresiune dintr-un oraș sau bază, trupele rebele vin și ocupă acel oraș, iar resursele acestuia îți sunt puse la dispoziție.
Am să încerc să vorbesc puțin despre elementele acestui joc, amintind în mare punctele importante pentru a vă da mai bine seama despre ce este vorba. Mai întâi am să discut despre arme. Rico are la dispoziție 5 sloturi pentru arme. Unul este cârligul, care poate fi folosit pentru a te agăța de un obiect și a te mișca repede până în poziția lui sau poate lega cârligul între două puncte și a torsiona cablul, pentru a mișca unu sau ambele elemente legate. De exemplu, trebuie să distrugi un rezervor de benzină. Poți trage în el sau poți folosi cârligul, legând un capăt al acestuia de rezervor și altul de o structură fixă, de exemplu un perete al unei clădiri. Tot timpul, elementul mai ușor este tras înspre cel mai greu. Dacă diferența de greutate este mică, cablul se va rupe, neducând la niciun rezultat. De obicei, în jurul elementelor care trebuie distruse se găsesc butoaie explozive, acestea pot fi legate de element, trase înspre el, iar la impact, acestea vor exploda, ducând de cele mai multe ori la distrugerea elementului vizat. Cârligul poate fi folosit și ca și armă, legându-l de un adversar. Pe lângă cârlig avem 3 sloturi de arme, care sunt acționate de butoanele 1, 2 și 3. Aceste sloturi, sunt concepute pe categorii, primul dintre ele având rol de pistul sau armă de tip SMG, al doilea pentru arme de asalt, mitraliere, în general, iar al treilea pentru arme grele, ori arme cu lunetă (sniper rifle) ori lansatoare de rachete sau grenade. Cel de-al 5-lea slot este rezervat grenadelor, care pot fi ținute în număr de maxim 3. Fiecare armă are un număr limitat de gloanțe, iar dacă le epuizezi, poți înlocui arma cu una de aceași clasă, luată de la adversari sau îți poți culege gloanțele, în cazul în care adversarii au aceași armă ca și tine.
Nu ai toate armele deblocate pentru drop de la început, dar poți culege orice fel de armă de pe jos, dacă o avea un inamic. Poți ajunge astfel, foarte repede să folosești lansatoare de rachete sau mitraliere de calibru mare. În timpul luptei, rolul cel mai important îl are cârligul. Cu acesta te poți agăța de vehiculele adverse și poți prelua controlul acestora. De multe ori, eu l-am folosit pentru a mă prinde de un elicopter inamic, iar apoi am preluat controlul avionului și l-am folosit împotriva adversarilor. De asemenea, în momentul în care inamicii vin cu tancuri după tine, poți prelua controlul tancurilor și să întorci armele împotriva lor. Nivelul de distrugere este foarte mare, fiecare vehicul putând fi distrus, iar efectele vizuale ale acestor distrugeri sunt impresionante. Poate pare disproporțional raportul pe care vi l-am prezentat, legat de arme și vehicule, dar și tu poți accesa vehicule de luptă, inclusiv avioane, elicoptere sau tancuri, cu ajutorul dropurilor primite de la rebeli. Vehiculele disponibile la drop sunt obținute fie în urma completării misiunilor (cele militare), fie după cucerirea unui oraș și ducerea la garajul orașului a unei mașini civile, care devine disponibilă imediat după.
Am tot vorbit de orașe și baze militare, am să vă spun câte puțin și despre acestea și sistemul de cucerire. Fiecare regiune de pe hartă are un număr de orașe sau baze militare. Unele se văd clar pe hartă, altele sunt ascunse și trebuie căutate. Orașele au o stație de poliție militarizată și un număr de elemente de opresiune. Pentru a cuceri sau elibera orașul, trebuie să distrugi elementele de opresiune și să asedieze stația de poliție. Aceste elemente sunt statui ale „conducătorului iubit”, bannere cu chipul acestuia, stați ide amplificare audio care distribuie mesajul acestuia sau stații de comunicare. În interiorul staților de poliție sunt plasate canistre de benzină, generatoare electrice sau antene radio. Fiecare stație are o poartă sau două, care trebuie deschise, fie din interior, după eliminarea trupelor inamice, fie din exterior folosind cârligul. Deschiderea porții echivalează cu invitarea înăuntru a rebelilor, care te vor ajuta în lupta cu trupele inamice. Unele stații de poliție conțin și celule în care sunt închiși deținuți, care trebuie eliberați. După eliminarea tuturor elementelor de opresiune (care apar în partea stângă a ecranului), ultimul lucru pe care trebuie să-l faci pentru eliberarea orașului este să cobori steagul generalului și să-l înlocuiești cu cel al rebelilor. Poți opta pentru folosirea armelor, sau poți folosi doar cârligul și poți să alegi dacă ucizi sau nu inamici, deci libertatea de acțiune e maximă.
Bazele militare sunt diferite de orașe, simpla apropiere de ele declanșând alarma. Aici va trebui să te lupți cu toate forțele guvernamentale, să te miști repede și să te străduiești să supraviețuiești. unele sunt mai mici, altele gigantice, iar în cele mari ai multe elemente de distrus: de la generatoare de curent și rezervoare de combustibil, la antene de transmisie, stații de luptă antiaeriene, turnuri de control și așa mai departe. În plus, aici nu ai stele de urmărire, ci ești în zonă de luptă și poți fi atacat cu toate trupele aflate în zona respectivă. Va trebui să distrugi elicoptere, tancuri, vase de luptă și mulți soldați din trupele speciale. Răsplata primită după cucerirea bazei este accesul în zona respectivă a rebelilor, controlul artileriei, în special a bateriilor de rachete antiaeriene și deblocarea de echipamente militare (arme sau mașini de luptă). După cucerirea tuturor bazelor și orașelor dintr-o regiune, aceasta devine controlată de rebeli. Pe hartă sunt 3 regiuni zone majore, fiecare cu un număr de regiuni, iar dacă le cucerești pe toate deblochezi o serie de misiuni speciale, care sunt mai dificile, dar care au beneficii mai mari în materie de acces la armament, în general.
După cucerirea unui oraș sau bază militară îți este deblocată și o misiune specială sau o misiune secundară, similară cu cele din Far Cry 4 sau cu cursele deblocate în GTA V. Aceste misiuni secundare includ curse de mașini, sărituri cu parașuta sau cu costumul de zbor, iar gradul de completare a acestor misiuni îți generează un scor între 1 și 5 „rotițe”. Aceste „rotițe” pot fi folosite pentru deblocarea unor abilități speciale, îmbunătățindu-ți armele, vehiculele și chiar și cârligul, care oricum este destul de puternic. Toate aceste misiuni sunt totuși opționale, la fel ca orice altceva legat de joc. Per total, dacă joci doar misiunile de cucerire a bazelor, ai nevoie de 30-40 de ore de joc, asta fără misiunile secundare. Cu tot cu acestea aduni peste 60 de ore, ceea ce nu e rău deloc pentru joc. Dar Just Cause 3 nu se oprește aici. Chiar dacă termini toate misiunile jocului poți încă să mai faci multe lucruri. De exemplu, te poți duce într-un oraș și aduce din nou teroare asupra lui, ca apoi să-l eliberezi din nou. Sau poți lua mașini și urmări multe dintre evenimentele prezente în joc, să faci sărituri acrobatice sau să încerci să îți bați prietenii la timpii scoși pe anumite porțiuni de drum. Aceste clasamente sunt disponibile în joc tot timpul, făcând unele elemente să pară competitive sau măcar să îți dea un impuls să-ți depășești limitele.
Dacă tot am vorbit de mașini, aș dori să insist puțin asupra acestui aspect al jocului, deoarece este unul destul de important și este singurul element de care eu nu sunt mulțumit la Just Cause 3. în GTA V mi s-a părut extrem de nerealistic controlul mașinilor și ce poți face cu ele. Ei, acum acela mi se pare ok față de ce am văzut aici. Mașinile se conduc ok, în general, dar parcă sunt de cauciuc, când vine vorba de teren accidentat, pentru că sar, se întorc și nu pățesc mare lucru, și parcă sunt de titan când lovesc alte mașini. Ceilalți participanți în trafic sunt simple butoaie cu pulbere care stau parcă să puște la o simplă atingere, atunci când ești într-o mașină. Dacă lovești celelalte mașini în viteză, ele vor exploda, iar tu nu pățești nimic. Un alt element care nu mi-a plăcut referitor la mașini, a fost legat de cele militare. tancurile, spre exemplu, nu pot urca dealuri. Nu mă refer la terenuri accidentate, ci la simple urcușuri pe drum drept. Încetinesc până în punctul în care se opresc și nu mai pot continua. Mai mult, am avut probleme la poduri. În interiorul bazelor militare sunt unele poduri sau baraje pe care se poate trece cu mașina. Au o urcare ușoară, cam ca pistele pentru persoanele cu handicat, la magazine, însă acestea sunt prea mult pentru tancuri. Pur și simplu, refuză să urce pe ele, cu toate că poate trece lejer peste orice alt obstacol, fie că e un avion, un alt tanc, mașini militare, etc.
Ca și grafică, Just Cause 3 arată excepțional. Orașele sunt construite foarte frumos, elementele vizuale sunt bine lucrate și efectele, mai ales exploziile sunt realizate impecabil. Toate acestea îți solicită puțin sistemul și trebuie să ai o configurație bunicică, dar cerințele nu mi se par mari pentru ceea ce oferă jocul. Mai ales dacă îl comparăm cu alte titluri similare. Engine-ul grafic mi se pare mai bine lucrat decât cel din GTA V sau Far Cry 4, deci nu am ce să îi reproșez. Când am văzut pentru prima dată jocul pe Steam erau discuții referitoare la unele probleme tehnice ale jocului și eram puțin speriat. În prima și a doua zi când l-am jucat am avut și eu ceva probleme, în sensul că dura foarte mult până intra în joc, aproximativ 6-8 minute. După aceea totul mergea strună. Am reparat destul de simplu însă eroarea, printr-un update la driverele plăcii video, care era disponibil, dar eu nu îl făcusem. După acea actualizare de drivere, jocul a rulat perfect cu detalii date sus. Sistemul pe care am rulat jocul conține un procesor Intel Core i5 4690k (3.50 GHz), 16 GB RAM și placă video NVidia GTX 760 (2GB DDR5). Configurația mea nu este slabă, dar nici de top, deci nu vă speriați de ceea ce scriu utilizatorii pe Steam. Dacă aveți driverele la zi atunci Just Cause 3 vă va rula excelent.
Pe partea de sunet, Avalanche au făcut o treabă mult mai bună decât în cazul Just Cause 2. Dialogurile sunt create bine, sunetele care ies de prin difuzoarele din orașe se aud clar și poți identifica direcția de unde vin, iar efectele sonore sunt foarte bune. Nu am nimic de reproșat celor care s-au ocupat de partea sonoră a jocului, singurul element care nu mi-a plăcut în domeniul audio-vizual la joc, fiind legat de creația filmelor dintre misiuni. Acele cut-scenes, sunt create destul de prost, nu te atrag cu nimic, animațiile și vocile sunt parcă dintr-un alt joc, dar un lucru bun este că poți sări peste ele.
În concluzie, Just Cause 3 este un joc de acțiune bun, cu o mulțime de elemente de distrus și lipsit de reguli. Îl poți juca foarte serios, urmând regulile generale și completând misiunile sau îl poți juca lejer, fără să te gândești la reguli și consecințe. Având o grafică excelentă și un gameplay foarte bun, jocul este unul dintre cele mai distractive pe care le-am jucat în ultima vreme. Cred că este un candidat serios pentru cel mai bun joc de acțiune al anului și vi-l recomand cu plăcere, își merită banii.
[…] lumea din Far Cry 5. Harta este împărțită în 3 regiuni, similar cu ceea ce am văzut în Just Cause 3. Fiecare dintre aceste regiuni este condusă de câte un frate al „tatălui” și, la […]