Funhill Games a lansat de curând pe Steam un joc cu o temă mai puțin populară printre jucători, educativă. este vorba despre Kings of Israel, un joc de strategie, adaptat după titlul cu același nume a jocului de pe tablă, având ca temă istoria Israelului, adaptată după Biblie.
Povestea
Copleșiți de hoarde invadatoare și o serie de regi corupți, soarta israelienilor atârnă pe muchie de cuțit. Singura șansă a regiunii o reprezintă o bandă de profeți, care trebuie să propovăduiască credința în rândul populației, înainte să-i atingă furia lui Dumnezeu.
Povestea din Kings of Israel este foarte puternic influențată de istoria spusă de Biblie, iar evenimentele se succed exact ca în Cartea Sfântă. Prezentarea, nararea poveștii și felul în care sunt prezentate evenimentele reprezintă o bună istorisire educativă pentru cei interesați de studii biblice și pentru copii, însă cei care nu privesc povestea Biblică ca pe o realitate istorică, vor clasa toate cele prezentate ca ficțiune pură cu trăsături puternice de îndoctrinare.
Gameplay
Kings of Israel se desfășoară ca un joc pe tablă, fiind adaptat după unul. Nu știu dacă cineva dintre voi a jucat acest joc pe tablă, eu unul nu l-am văzut, dar asemănările sunt foarte mari cu jocul Pandemic, care se găsește de câțiva ani pe la noi prin magazine. Jocul se desfășoară în etape, urmând istoria biblică a Israelului, de la primii regi și până la distrugerea finală de către asirieni. Jucătorii își folosesc cei trei profeți de care dispun să lupte cu necredincioșii de pe teritoriul Țării Sfinte.
Harta este împărțită în mai multe regiuni și orașe. Când numărul necredincioșilor crește, asupra orașelor se adună un număr de până la 3 nori negri. După această fază, inamicii își pot construi altare închinate zeilor în oraș, acaparându-l. Profeții au fiecare un număr de 4 acțiuni pe care le pot folosi în fiecare tură și un număr de abilități specifice. O deplasare dintr-un oraș în altul te costă un punct de acțiune. Îndepăratarea unui nor prin predică te costă un alt punct, iar construirea unui altar sau distrugerea unuia inamic te costă două puncte. Victoria se atinge în momentul în care ai 7 altare construite și ai realizat 7 sacrificii, la acestea. Pierzi când numărul de nori sau altare inamice atinge numărul critic, afișat la începutul fiecărui joc.
Fiecare eră istorică are un rege, bun sau rău. În perioada unui rege bun, vei primi o carte de joc specială care te va ajuta. În perioada regilor răi, inamicii vor primi o astfel de carte pe care o vor folosi împotriva ta. Jocul este destul de static, ca un joc de cărți împotriva calculatorului, iar povestea înfrumusețată biblic, nu este chiar pe placul meu. Gameplay-ul este însă ușor de înțeles și îți solicită intelectul, conceptul fiind bun.
Grafică și sunet
Grafica este bună în ceea ce privește designul cărților, a ilustraților și a profeților. Animațile lasă însă de dorit și senzația generală dată de interfață, control și mecanisme este aceea a unui joc pentru web sau mobil, sau a unui joc de generație mai veche. Adevărul este că nu prea ai ce face la un joc cu cărți, dar măcar la animații se putea lucra. Kings of Israel nu necesită resurse mari și merge bine, chiar și pe calculatoare mai slabe.
În ceea ce privește sunetul, lucrurile stau mult mai bine. Partea narativă este excelent lucrată, pronunția, prezentarea evenimentelor, chiar și tutorialul sunt excelent lucrate din punct de vedere auditiv. Interpreții au făcut o treabă excelentă, iar acest lucru reprezintă marele plus al jocului. Am citit pe undeva că un profesor de religie de prin state, folosește acest joc pentru a înțelege copiii cum se pronunță numele evreiești și să învețe mai ușor istoria biblică a Israelului.
Concluzie
Kings of Israel este o adaptare religioasă a unui concept de jocuri cu cărți pe tablă, lucrat foarte bine din punct de vedere sonor, dar cu lipsuri pe partea grafică, fără a beneficia de vreun efect modern. Gameplay-ul per total este bunicel, dar se pretează doar celor care apreciază istoria religioasă și jocul este educativ pentru copii și poate fi folosit și ca și obiect de studiu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.