Bloober Team SA au lansat Layers of Fear, un joc psihologic horror ce te va ține conectat în joc pe toată durata acestuia. Fiind îngropat adânc în mintea unui pictor nebun și descoperind secretele nebuniei acestuia, te vei plimba printr-o casă ce este într-o continuă schimbare.
Poveste
Layers of Fear te pune la propriu în pielea unui pictor nebun căzut în patima alcoolului, care are halucinați. Inițial el se hotărăște să se întoarcă acasă unde treptat își va aduce aminte de soția sa care a fost mutilată în urma unui incendiu, își va aduce aminte de cât de dezamăgit a fost când a aflat că fiul său nu are talent la desen. Inițial jocul nu pare prea horror, dar treptat când își fac apariția ființe demonice, situația se schimbă.
Gameplay
Faptul că trăiești momentele prin care a trecut personajul principal, faptul că efectele sunt foarte realiste și că jocul este plin de jump scare-uri îl fac un joc horror cu un mare impact psihologic. Trebuie să realizezi unele acțiuni pentru a descoperi secretele din fiecare cameră. Modul în care deschizi uși, ferestre, rafturi sau cufere este destul de fain, deoarece nu le deschizi cu un singur click, de exemplu dacă vrei să deschizi ușa trebuie sa tragi ușor mouse-ul în direcția în care vrei să se deschidă. Un detaliu mic, care mulți producători îl omit, este faptul că dacă ești curios cum arată chipul personajului te uiți în oglindă (logic) :), dar din păcate nu toate jocurile îți oferă această posibilitate. Faptul că poți ridica obiecte, dar decât le privești, nu le poți lua cu tine sau să le bagi într-un inventar, nu mi-a plăcut. Deși în mod normal ele sunt inofensive, pe mine m-au speriat, nu știi despre ce vorbesc? Păi tablourile, mereu te urmăresc și unele desene sunt foarte creepy. Pictorul ăsta cred că s-ar fi înțeles foarte bine cu George Bacovia.
Intri într-o cameră, nimic ciudat, până se închide singură ușa, lucru obișnuit în jocurile horror, tocmai din cauza asta nu i-am acordat prea multă atenție acestui detaliu, am continuat să caut lucruri interesante prin cameră și când să ies, observ că ușa prin care am intrat, nu mă mai duce în direcția din care am venit, interesant, și am continuat să merg în direcția indicată de uși, am făcut chestia asta jumătate de oră ca să ajung de unde am plecat, de fiecare dată când ajungeam iar într-o camera pe care o mai văzusem, mereu apăreau mesaje pe pereți, lucrurile nu erau la locul lor, deși unele planșe erau albe, când vizitam iar aceeași camera, apăreau desene (dacă le pot spune desene) care se completau singure. Toate astea datorită minții nebune a pictorului.
Grafică
La capitolul grafică nu am ce să reproșez, este extraordinară, orice detaliu este bine conturat. Cioburile de pe jos, tablourile, lumina de la fulger, totul este foarte bine realizat. Chiar dacă pc-ul tău nu rulează tocmai bine jocul la high și te gândești să dai pe low, nu pierzi multe detalii, este o mică diferență, dar este normal.
Layers of Fear are niște efecte extraordinare de la lumina flăcării care reflectă până la modul în care apar halucinațiile.
Sunet
Muzica de pe fundal este stranie, dar liniștită în același timp, mai puțin când intri într-o cameră în care este vreun pian sau patefon care cântă singur. Fiecare obiect din jur scoate câte un sunet stresant. Sunetul ușilor care scârțâie sau a parchetului, îți fac pielea de găină.
Concluzie
Layers of Fear este un joc horror cu un puternic impact emoțional, cu o grafică excelentă. Chiar dacă prețul este mare pentru mulți din punct de vedere al bugetului, jocul își merită fiecare cent. Pe Steam prețul pentru Layers of Fear este de 19,99$.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.