The Long Dark este un joc single-player hardcore de explorare și supraviețuire care mi-a atras atenția cu un an în urmă când se afla încă în Steam Early Access. I-am dat o încercare la acea vreme, iar pentru că am fost plăcut surprins de ce oferea la vremea respectivă, am așteptat cu nerăbdare lansarea oficială, așa că iată părerile mele despre acesta.
POVESTE
Unul dintre modurile de joc este intitulat „Wintermute”, care e alcătuit din 2 episoade și urmărește povestea lui Will Mackenzie (personajul jucătorului) care se prăbușește cu avionul împreună cu Dr. Astrid Greenwood în sălbăticiunea pădurilor din nordul Canadei.
În ambele episoade scopul tău este să supraviețuiești și să o găsești pe Astrid după ce ați fost separați de la prăbușire. Pe drum întâlnești diferite locații și oameni care încetul cu încetul dau jucătorului o imagine de ansamblu asupra zonei în care se află și alte detalii pe care le-am considerat puțin confuze și nesemnificative, cum ar fi oameni care au murit în zona respectivă. Povestea este destul de simplă și simt că este prezentă doar ca jucătorul să aibă un obiectiv clar în modul Wintermute.
GAMEPLAY
Gameplayul este exact ceea la ce m-am așteptat când am auzit „hardcore” și „survival”. The Long Dark s-a ridicat la orice așteptare pe care am avut-o când l-am deschis prima oară. Jocul este foarte greu și ca să îți demonstreze asta, încă de la început nu te va ține de mânuță. În tutorial îți sunt prezentate lucrurile de bază și ești lăsat să explorezi, să descoperi și să înveți.
Fiind singur în zăpezile canadiene, trebuie să găsești mâncare, plus să îți asiguri apă și căldură, toate pe cont propriu. Pentru hrană, pescuiești sau vânezi iepuri, căprioare, urși și lupi pe care îi tai și îi prăjești. Ca să bei, trebuie să topești zăpadă, iar apoi să purifici apa prin fierbere sau cu pastile găsite pe hartă. Ca să nu apară hipotermia, ești nevoit să rămâi tot timpul cald stând la foc. Pentru foc ai nevoie de multe lemne sau bețe și atunci când îl aprinzi ai șansa să eșuezi, în funcție de lemnul folosit.
În teorie, jocul nu sună foarte complex, dar dacă iei în considerare toate nevoile pe care le are personajul tău și diferitele riscuri de boli, de infecții și de posibile răni atunci când mergi oriunde, practica sună mai complicată.
Mie îmi plac felul ăsta de jocuri hardcore care te pun la încercare și cer multă concentrare, dar în unele situații mi s-a părut că The Long Dark este puțin prea meticulos, mai ales la început când nu ai mai nimic la tine și ești constant îngrijorat de ce va apărea la următorul colț.
Jocul te ține ocupat foarte mult timp deoarece ritmul în care avansezi este încet, ceea se este de înțeles când nu ai toate uneltele necesare să supraviețuiești în condiții extreme și tu trebuie să le construiești. Nu poți sări peste majoritatea acțiunilor și e necesară multă răbdare.
Sunt disponibile trei moduri de joc: Wintermute, Survival și Challanges. În Survival singurul scop este să rămâi în viață, iar jocul fiind open-world, ai libertate completă să îți scrii propria poveste, spre deosebire de Wintermute. În plus, în Survival dacă ai murit, o iei de la început; nicio presiune.
Dacă consideri că primele două moduri de joc sunt prea lungi sau prea ușoare, îți rămâne Challanges. Aici durata de gameplay pentru câte o provocare este estimată între 1 și 3 ore. De fiecare dată îți va fi dat un anume obiectiv, cum ar fi „Hunted”, în care trebuie să scapi de un urs cu sete de sânge. Momentan sunt prezente doar 5 provocări, iar dezvoltatorul promite să introducă unele noi în viitor.
The Long Dark a fost lansat recent și dezvoltatorul lansează constat update-uri care rezolvă bug-uri și îmbunătățesc experiența de joc. Eu când am jucat am întâlnit unele bug-uri de UI mici și unele de sunet, dar jocul nu suferă de erori mari care ar face jucătorul să nu mai dorească să joace. Colac peste pupăză, The Long Dark oferă un gameplay interesant și intens, care se poate ridica la așteptările unui utilizator mai pretențios, dar mi-ar fi plăcut să vad disponibil un mod co-op, de asemenea.
GRAFICĂ ȘI SUNET
Estetica jocului este ceea ce îl face să iasă în evidență cel mai mult între nenumăratele jocuri survival prezente pe Steam. Stilul artistic face să pară ca oriunde te uiți, totul să arate asemenea unui peisaj dintr-un tablou. Eu personal prefer mult mai mult să aleg un joc care are o grafică cu mai puțină atenție la orice detaliu minuscul, ca și cea din The Long Dark.
Coloana sonoră aici este excepțională. Sunetele zăpezii sub picioare, al vântului, al animalelor și al copacilor creează o atmosferă care adaugă la elementul de realism al jocului – reușește să te convingă că ești singur în sălbăticiune. Vocile personajelor sunt și ele foarte plăcute și convingătoare, iar personajul tău semnalează automat că are o nevoie imediată prin replicile și comentariile pe care și le spune singur – ceva care înlocuiește plictisitoarele notificări de pe ecran.
CONCLUZIE
Sunt singur că The Long Dark va fi îndrăgit de aproape orice fan al jocurilor hardcore și survival. Modul Wintermute are momentan două episoade care au peste 12 ore de gameplay și au fost promise încă două episoade după lansare, iar dacă luăm în calcul modurile Survival și Challanges, vei fi ocupat cu acest joc multă vreme. La prețul cerut de 30 euro, The Long Dark oferă mult conținut și o experiență autentică de joc specifică acestui gen, deci cu siguranță merită încercat.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.