Mafia 3 este unul dintre cele mai controversate jocuri ale momentului datorită valurilor de recenzii contrastante primite, atât pozitive cât și negative. Din acest motiv am decis să amânăm puțin recenzia noastră pentru a vă putea expune experiența noastră completă. Astfel, înainte să încep orice fel de prezentare și discuții, doresc să precizez faptul că această recenie vine după aproximativ 40 de ore de gameplay experimentate de mine și după discuții cu alți jucători pe care îi cunosc personal și după testarea jocului pe mai multe platforme, cu configurații total diferite. Sperăm astfel să vă putem prezenta o imagine cât mai apropiată de adevăr despre acest joc. Am să încerc să structurez logic acest articol și am să încerc să ating toate punctele despre care trebuie să vorbim, iar dacă omit ceva probabil va trebui să revin cu editări ulterioare.
Povestea
Mafia 3 continuă franciza începută în 2002 cu un titlu controversat, mai ales prin prisma poveștii, care se diferențează destul de mult de precedentele două titluri. Mulți jucători au afirmat că povestea nu reprezintă mafia vremurilor, iar povestea jocului nu are nimic de-a face cu mafia cunoscută din documentele istorice și mai ales ale poliției. Aici aș vrea să îi contrazic pe aceștia și am să explic și de ce povestea are de fapt mai mult sens decât spun unii. Dacă povestea din primul joc Mafia ne prezenta universul din anii 30 când prohibiția era în floare, al doilea joc ne-a dus în perioada 1940-1950, o decadă glorioasă pentru gangsterii americani, iar cel de-al treilea ne duce mai departe, în anul 1968, mai precis. Personajul principal din joc, Lincoln Clay este un tânăr de culoare proaspăt întors din războiul din Vietnam, care continuă afacerile familiei, marea lor majoritate necurate. Faptul că Lincoln nu e italian este probabil principală problemă a criticilor jocului, însă dacă este să privim realitatea istorică, această linie de poveste are sens.
În 1963, Joe Valachi a fost primul mafiot care a spart codul tăcerii și a dat informații poliției, iar în perioada imediat următoare, una din prioritățile FBI a fost strângerea de informații pentru a clasifica ceea ce noi acum numim „crima organizată”. Pentru a strânge aceste informații, agenții au recurs la metode mai puțin ortodoxe, despre care s-a vorbit, dar puține lucruri au fost demonstrate. Aceștia au încercat să recruteze de partea lor inamicii ai mafiei italiene și oameni din interiorul acesteia, pentru a putea creea o structură pentru ceea ce va deveni în 1970 legea „RICO”, prima bucată legislativă care a permis arestarea infractorilor pentru activități de tip mafiot.
Aceasta este și fundația acestui joc, care implică personaje diverse în doborârea mafiei italiene din orașul New Bordeaux, un titlu fictiv pentru New Orleans. Mafia italiană în anii 60-70 se ocupau cu activități precum pariuri și jocuri de noroc, alcool de contrabandă, protituție, sindicate muncitorești și taxe de protecție. Peste aceste activități au început să intervină comunitățile minoritare localizate în cartierele respective, care au format într-un final organizații crimonale proprii, care au reușit să limiteze sau chiar să excludă dominația italiană din cartierele lor. Mafia 3 ne prezintă acest declin în interiorul unui singur oraș, iar povestea jocului se derulează printr-o serie de episoade prezentate ca fiind în viitor, audieri și interviuri cu martorii acelor evenimente, iar prietenul lui Lincoln, agentul FBI Donovan este cel care îl ajută.
Nu vreau să intru prea mult în detalii să nu vă stric experiența jocului, pentru că povestea se derulează după cum parcurgeți aventura, dar pot să spun cu mâna pe inimă că aceasta mi s-a părut legată destul de bine. Chiar dacă personajele și locurile sunt pur fictive, Mafia 3 atacă subiecte pertinente din perioada respectivă și ilustrează destul de bine, zic eu, acele vremuri. Povestea este mai bine legată decât pare, iar lucrurile prezente în joc nu au legătură numai cu povestea din jurul mafiei, ci cu toată societatea anilor ’60. Există multe elemente controversate precum scandalurile rasiale, sunt localuri în oraș care nu permit negrilor să le treacă pragurile, majoritatea sclavelor sexuale sunt de culoare și la munca de jos se află imigranții reprezentați de organizațile criminale. Alianțele pe care le faci implică exact aceste minorități, de la haitieni, la irlandezi și chiar proscriși italieni, în persoana protagonistului din mafia 2, Vito.
Ce mi-a plăcut mai mult au fost evenimentele și melodiile de la radio, care progresează în funcție de cum completezi misiunile. Sunt acoperite evenimente de la progresul războiului în Vietnam, la asasinarea lui Martin Luther King, lansări de albume muzicale și implicit apariția noilor piese pe radio și asasinarea lui Robert Kennedy. per total, povestea din Mafia 3 este solidă, fluentă, diversificată și interesantă.
Gameplay
Foarte mulți jucători s-au plâns de faptul că Mafia 3 nu seamănă la gameplay cu stilul lansat de primele două jocuri și este mai apropiat de GTA V decât de propria franciză. Au dreptate pe undeva, dar nu în totalitate și țin să cred că cei care afirmă aceste lucruri nu s-au jucat prea mult acest titlu. Într-adevăr stilul de joc, care îți permite să te plimbi pe unde vrei seamănă mult cu jocul celor de la Rockstar, dar conceptul per total este de fapt destul de apropiat de Mafia 2, un joc pe care l-am terminat din nou recent, cu o săptămână înainte să apară acesta, exact pentru a putea observa experiența avută cu memoria proaspătă.
Jocul te bagă direct în acțiune, specific titlurilor anterioare, dar imediat ești pus într-o situație total diferită, fiind nevoit să îți cnstruiești propriul imperiu mafiot. În joc îl controlezi pe Lincoln Clay, un negru rămas singur după ce familia sa adoptivă este ucisă de liderul mafiot din oraș, Sal Marcano. Misiunea ta este să îi răzbuni, doborându-l pe italian și luând controlul asupra orașului între timp. Vei face asta luând lucrurile pe rând, distrugând afacerile acestuia și construind alianțe cu alți lideri mafioți și proscriși. Aceștia sunt trei la număr, fiecare venind cu avantaje unice. Prima de care dai este Cassandra, lidera infractorilor haitieni, care se conduce rețele de prostituție, trafic de droguri și arme. Apoi ai de ales între alții doi, proscrisul Vito, protagonistul din Mafia 2, aflat în disgrație și pe lista neagră a lui Sal și liderul mafiei irlandeze, Thomas Burke, care se ocupa cu mașini și băutură contrafăcută pentru Marcano și care a fost înlocuit.
Fiecare dintre aceștia îți pun la dispoziție o serie de favoruri în funcție de cât de multă influență le dai. Harta jocului este împărțită în districte sau regiuni, fiecare dintre acestea având câte două afaceri majore deținute de mafia italiană. Tu va trebui să aduni informații, să prinzi informatori de la care să obții datele necesare pentru a ajunge la liderii fiecărei afaceri și să îi ucizi sau să îi recrutezi de partea ta. Odată preluată o afacere va trebui să o dai unuia dintre cei trei locotenenți. Odată cucerite cele două afaceri din regiune va trebui să confrunți unul din locotenenții lui Sal Marcano, care odată ucis îi destabilizează acestuia afacerile. După ce termini această misiune va trebui să atribui regiunea unuia dintre cei trei locotenenți ai tăi pentru a conduce toate afacerile din cadrul ei. Acest lucru le mărește acestora veniturile, crescându-ți și ție comisioanele ș idevenind astfel o sursă de venit pentru tine.
Banii pe care îi aduni îi poți cheltui pe arme, modificări la mașini sau echipamente. Lucrurile aici sunt puțin ciudate în mecanica jocului. Armele îți sunt furnizate de un om care lucrează pentru Cassandra, care poate fi chemat cu o dubă oriunde te-ai afla și vine la tine aproape instant. Mașinile sunt furnizate de Burke și la fel îți sunt livrate foarte repede și fără costuri, iar Vito îți pune la dispoziție un serviciu de colectare a datoriilor de la locotenenți și păstrarea banilor într-un loc sigur. De asemena, după ce primesc mai multă putere, aceștia îți dau alte servicii, precum tăierea liniilor telefonice, pentru a scăpa de întăriri, chemarea la bază a polițiștilor pentru a scăpa de urmăriri sau chemarea de întăriri. Sistemul monetar din Mafia 3 este diferit de alte jocuri, banii acumulați putând fi stocați în seifuri, iar dacă nu faci acest lucru și mori cu bani asupra ta în misiune, pierzi jumătate din aceștia.
Sistemul de luptă în joc este și el diferit. Protagonistul poate căra doar două arme asupra sa, un pistol și o armă automată. Varietatea acestora este mare, însă spre deosebire de primele două jocuri când învârteai între arme, acici poți juca doar cu una sau alta. Ai opțiunea de a căra 4 tipuri de grenade și Lincoln posedă o forță brută cu ajutorul căreia poate doborî relativ ușor adversarii. Până în stadiile avansate ale jocului, reculul la armele de foc este mare și este greu să țintești ușor cu ele, iar astfel, arma mea preferată a fost pistolul, cu ajutorul căruia poți da ușor lovituri în cap, iar modul de luptă tactic funcționează bine până la un punct. Practic, dacă ai suficientă răbdare poți doborî cei mai periculoși oameni dintr-o locație fără să faci gălăgie și fără a trage vreun foc.
Totuși nivelul de dificultate nu este mic, mai ales că eu am jucat jocul pe „hard”, iar misiunile sunt asemănătoare dar nu mi s-au părut plictisitoare, mai ales că nivelul de dificultate crește. Adversarii sunt înarmați cu diverse arme și au stiluri de luptă diferite. Unii dintre ei au și roluri în organizație, fiind asasini sau sublideri, sau însărcinați cu chemarea de întăriri. Aceștia sunt cei mai puternici dintre ei și trebuie eliminații înainte de a trece la lupta cu arme. Dacă nu ai răbdare și vrei să intri în plină forță în clădiri, poți face acest lucru însă misiunea va deveni exponențial mai dificilă.
În Mafia 2, spre exemplu, realizări suplimentare erau obținute prin descoperirea de secrete, precum reviste playboy sau postere cu oameni căutați de lege. Acestea erau ascunse peste tot și unele puteau fi găsite doar în cadrul anumitor misiuni. În Mafia 3 sunt prezente revistele playboy, dar și multe alte articole, precum coperți de albume de muzică, reviste Hot Rod sau postere. Acestea nu sunt însă atât de bine ascunse și îți sunt dezvăluite pe hartă când ajungi în apropierea lor. De asemenea, găsești niște dispozitive electronice, un fel de plăci care pot fi montate pe centrale telefonice în tot orașul pentru a permite colaboratorului tău de la FBI de a asculta și aduna informații din zonă. Montarea unui asemenea dispozitiv într-o zonă va dezvălui toate secretele acelei zone.
Mi-a luat 12 ore să termin Mafia 2, cu toate secretele găsite, pe „hard”, iar după 35 de ore în Mafia 3 sunt aproape de final cu povestea principală, dar mai am încă cel puțin 10 misiuni opționale și am adunat abia aproximativ 30% din secrete. Asta spune ceva despre complexitatea jocului și lucrurile pe care le poți face acolo. În comparație, GTA V mi-a luat cam 30 de ore să-l termin, însă acela avea funcție de teleportare, ceea ce în Mafia lipsește. Harta este și mai mică decât în GTA, dar ai lucruri de făcut cam peste tot și poți intra în multe clădiri, pe sub poduri sau prin curțile oamenilor. Gameplayul este bun, misiunile opționale oferă o experiență diferită față de misiunile normale și reprezintă o gură mare de aer pentru gameplay în general. Dacă în joc ai de obicei misiuni de asasinare, cele opționale îți cer să furi bărci pentru a culege droguri aruncate din camion, să furi camioane cu droguri sau arme, să cauți anumite mașini prin oraș și să le duci la groapa de gunoi (ca în Mafia 2), să răpești, să jefuiești inclusiv o secție de poliție și așa mai departe. Includerea acestor misiuni apropie jocul de serie, te pun în fața unor treburi cu care erai obișnuit.
Mașinile sunt destul de multe, dar au nume schimbate, ca în cazul GTA și acest lucru mi se pare cam aiurea. Sunt conștient că utilizarea unor nume reale implică costuri suplimentare pentru producător, dar mă gândesc că își permiteau acest lucru având în vedere prețul jocului și numărul de unități vândute. Controlul mașinilor mi se pare bunicel, însă are elemente foarte specifice jocului GTA, ceea ce nu mi-a plăcut. În Mafia 1, mai ales, conducerea mașinilor îți oferea o senzație unică, ceea ce dădea o notă aparte jocului. Aici, există diferențe notabile între stilul de condus al vehiculelor, dar totul este cam SF. Camera în timpul condusului este puțin enervantă, mai ales la început pentru că se bruschează la curbe, dar te obișnuiești cu ea pe parcurs.
Ceea ce nu mi-a plăcut de loc la joc a fost lipsa unor elemente definitorii pentru mine în Mafia. Ca să enumăr cele mai importante, aș zice de magazinele de haine, care lipsesc cu desăvârșire și personajul doarme, mănâncă, înoată și se luptă în aceleași haine tot timpul jocului. Lipsește și sistemul de somn prezent în Mafia doi, fiind înlocuit cu auto-save-ul, însă autenticitatea are mult de suferit. De asemenea nu există ateliere auto în care să-ți repari mașina, să o personalizezi și să-i schimbi numărul. Nu există nici stare de om urmărit de poliție, o chestie definitorie în Mafia 2, astfel că poți omorî sute de oameni și polițiști, să scapi de urmăritori, iar la 30 de secunde după să treci pe lângă un polițist și acesta să n use lege de tine. În schimb, polițiștii se leagă de tine și dacă stai și te uiți doar la ei și nu te arestează, ci te ucid direct.
Luând în considerare toate lucrurile de mai sus, pot spune că per total, gameplayul din Mafia 3 mi s-a părut bun, dar nu extraordinar. Lipsesc elemente clasice din joc, care sper să fie implementate pe viitor. Experiența mi s-a părut foarte bună și voi continua să îl joc până îl termin și aștept cu nerăbdare și pachetele adiționale cu misiuni noi, dar și actualizările de conținut existent pentru implementarea unor lucruri care lipsesc, din care am amintit anterior. Prezența magazinelor de haine a fost deja anunțată de producător, însă eu nu înțeleg ce concepție au unii developeri care așteaptă să lanseze jocul ș iapoi să adauge patchuri încă din prima zi, pentru că sunt probleme, mai ales la jocurile așteptate. Am să discut mai jos și despre aceste update-uri și problemele de performanță prezente la lansare.
Grafică
Grafica este cel mai controversat subiect legat de Mafia 3. Există mai multe motive pentru aceste discuții și cele mai importante sunt legate de renederingul folosit, care pare să fie în urmă cu câtiva ani, culorile care sunt pale pe alocuri, animații și buguri diverse. Pe de-o parte le dau dreptate pe de alta nu. Am să încerc să punctez cât mai multe aspecte pe această temă să ne facem o idee obiectivă în acest capitol. Am observat discrepanțe majore la grafică în funcție de sistemul folosit, mai ales între plăcile video. Eu am rulat jocul pe un nVidia GTX 970 și nu am avut probleme legate de culori, în general, totul mi s-a părut OK, dar pe un nVidia GTX 1070, placă pe care jocul a fost testat de colegul nostru de pe stream, MaryusX, jocul arăta total diferit. Pe placa mai nouă, culorile sunt foarte pale, șterse, fără adâncime. Am observat, după schimbări de setări diferite, că acest lucru se repară într-un singur mod, și anume, dacă dai luminozitatea la minim, fapt care aduce alte nuanțe de culori peste zi, în joc, însă noaptea nu mai vezi nimic. Astfel ai două variante: să joci cu luminozitate normală și să faci un compromis la grafică peste perioada de zi, sau să alegi grafica bună și noaptea să te chiorăști practic la ecran ca să vezi ceva în jur.
Pe ambele sisteme am observat grafica aplicată mașinilor și personajelor, care seamănă cu jocurile de pe consolele de generații mai vechi. Acesta este un mare minus pentru joc, un minus peste care eu am fost dispus să trec datorită gameplayului care m-a prins, dar alți jucători au renunțat la joc din acest motiv. După aplicarea ultimului update, am observat un nou glitch major pe partea de grafică, și anume, în momentul în care finalizezi o misiune opțională pentru unul din locotenenții tăi, când te duci să încasezi bonusul, personajul se dublează, apărând practic două animații suprapuse. Nu știu cum să vă explic mai bine, dar acest lucru se vede într-un screenshot postat de un utilizator Steam:
Pe de altă parte, efectele de lumină din joc sunt superbe. Răsăritul și apusul soarelui, reflexia apei, efectele lăsate de căderea ploii, noroiul care sare pe mașini și așa mai departe, sunt realizate impecabil. Unii pot spune că sunt poate prea mult pentru joc, dar pentru acestea am doar cuvinte de laudă la adresa producătorilor. Animațille de asemenea sunt bune. Există glitchuri și momente haioase, dar acestea sunt prezente în toate jocurile de acest gen, fie că vorbim despre GTA V, Just Cause 3 sau chiar nelansatul Watch Dogs 2 (din ce am văzut din filmulețe pe youtube), însă în Mafia 3 sunt chiar puține astfel de momente, mai ales spre deosebire de GTA V. Animația din timpul luptelor este și aici bunicică, iar efectele create de distrugerea mediului înconjurător sunt bine venite și foarte bine realizate.
Sunet
Pe partea de sunet lucrurile stau mult mai bine ca la grafică. Sonorul este foarte bine realizat, în tema timpului în care e plasat jocul și fie că vorbim de dialogurile purtate pe stradă, în cutscenes sau în timpul misiunilor, acestea sunt create impecabil. Muzica este și ea la înălțime și coloana sonoră conține peste 100 de piese de top din anii 60-70. Dintre artiști putem aminti nume precum The Animals, Aretha Franklin, Beach Boys, Diana Ross, Elvis, James Brown, Johnny Cash, Ramones sau The Rolling Stones și putem vedea automat calitatea și calibrul listei. S-a muncit mult atât la realizarea dialogurilor cât și la alegerea artiștilor, iar atoate acestea au costat bani. Mă întreb de ce nu au făcut același lucru și cu numele mașinilor sau denumirea orașului și a punctelor de reped din acesta.
Concluzie
Mafia 3 este un joc extraordinar, cu o poveste bogată și complexă, excelent realizată, o coloană sonoră impecabilă, cu un gameplay foarte solid, dar din păcate, cu o sumedenie de probleme pe partea grafică. Chiar și cu aceste lipsuri nu pot decât să îl recomand. Jocul este scump, dar oferă mult mai mult conținut decât alte titluri situate la același nivel de preț.
[…] Am așteptat o nouă versiune, însă ea nu a venit decât după 8 ani, prin 2010 când deja piața jocurilor de acțiune, aventură deja avea atât de multe variante și puteai alege orice îți doreai. Pentru mine personal, a fost altceva, dar sufletul meu tot la Mafia 1 a rămas. Review-ul pentru Mafia III îl găsiți aici. […]
[…] care mie mi-a plăcut și nu am fost de acord cu ceea ce s-a spus despre el în presa largă (vezi aici review-ul). Pentru mine anunțul de săptămâna trecută cu Mafia:Trilogy a reprezentat cel mai important […]