Metro Exodus Review
Poveste7.5
Gameplay9
Grafică și sunet9
8.5Scor
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

Metro Exodus are loc la doi ani după evenimentele din Metro: Last Light și povestește despre Artyom și despre călătoria Spartanilor Rangers în Rusia, în speranța de a găsi un loc în care să se stabilească o dată pentru totdeauna. Jocul a fost foarte bine privit de critici, mai bine probabi ldecât îl priveam eu și m-am decis să amân puțin acest review, să explorez jocul ceva mai mult înainte de a-i da o notă finală. Așa că, după 30 de ore în joc vin cu review-ul.

Metro Exodus este primul joc din seria Metro, în care  Artyom, Anna și restul Ordinului Spartan se angajează să iasă din tunelurile metroului pentru a explora Rusia post-apocaliptică. Obiectivul? Pentru a găsi un loc fără radiații unde să se stabilească în cele din urmă și să trăiască viața în pace. Bineînțeles, fiind un joc de din seria Metro, acest lucru nu este simplu de realizat.

Metro Exodus se prezintă ca un joc cu un gameplay care oferă o combinație între o poveste liniară strânsă și un joc de supraviețuire de tip open-world, care ne permite să abordăm orice situație dată în mai multe moduri. Problema mea încă de la început a fost că am interpretat a-la-carte descrierea și mi-am imaginat că voi avea în față alt joc. De fapt, jocul n ueste unul open-world, ci mai degrabă un joc împărțit în patru nivele mari, semi-deschise, dar cu o evoluție liniară, în care trebuie să urmezi misiunea dată, dar de la care te poți abate câte puțin descoperind câteva mici secrete în fiecare nivel în parte. Dacă vă imaginați evenimente și explorări ca în GTA V, Red Dead Repemption 2, Far Cry 5, sau altele jocuri open-world, nu le veți găsi aici. Ce veți găsi sunt câteva elemente de joc pe care le identificați cu ajutorul binoclului și pe care le puteți explora. Din cauză că nu avem voie să dăm prea multe detali idin joc (deh) nu pot discuta despre ele în detaliu, dar ce pot spune este că dacă explorezi destul de mult și deschizi toate ușile vei găsi obiecte care deblochează anumite momente scriptice, câteva personaje care n uau nici un rol în poveste și o groază de orătănii specifice seriei Metro.

Fiind împărțit pe nivele, Metro Exodus nu vă permite să vă întoarceți într-un loc odată ce ați terminat povestea din locul respectiv și ați plecat cu trenul de acolo. Drept urmare conceptul open-world este prezent doar să atragă doritorii unui astfel de joc când, de fapt, ai două locații mari și distincte, împărțite în două părți fiecare, locații în care poți pierde mult timp dacă vrei, dar poți să și treci prin ele dacă vrei să termini povestea. Problema e că dacă te grăbești să termini povestea nu te mai poți întoarce să descoperi toate secretele după aceea.

OK, să trecem la joc să nu pierdem prea mult timp cu povești legate de ce au spus producătorii și ce este de fapt jocul. Dacă ați jucat Metro 2033 și Metro: Last Light știți la ce să vă așteptați, Metro Exodus fiind o continuare modernizată a acestora. Caracterul principal, Artyom este arhetipul rusului puternic și lipsit de frică, gata să se dueleze cu un urs pentru o sticlă de vodkă. Prietenul nostru rus și-a abandonat vechii camazari și a fugit din tuneluri într0un tren șmecher împreună cu soția sa, care este un sniper priceput și încă câțiva colegi pricepuți în arme. Artyom vorbește doar în părțile dintre misiuni și este strâns legat de un sentiment de camaderie și patriotism, ascultând cu strictețe ordinele ofițerului lui superior, care, întâmplător sau nu, este socrul său, care îi dă niște ordine cel puțin ciudate și îl trimite să lupte cu creaturi monstruoase în regiuni periculoase, fără prea multă logică în spatele decizilor. Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că socrul lui vrea să scape de el din oarecare motive, dar nu e treaba mea să mă bag. Nivelurile și inamicii sunt specifice seriei Metro, iar caracterele cad în capcane ieftine și tu trebuie să le salvezi.

Știu că sunt cam dur și poate nu ar trebui pentru că jocu leste destul de distractiv, dar nu mă pot abține. Povestea din campanie este simplistă, mai simplă chiar ca aceea din jocurile Call of Duty, dar dacă jocul nu strălucește în campanie el iese din anonimat prin întâlnirile cu fel și fel de monștrii și lupta cu aceștia, armele găsite și utilizarea lor și micile misiuni pe care le poți îndeplini dacă te plimbi suficient pe hartă (hărți, mă rog). Ca orice joc din seria Metro, Exodus strălucește prin atmosfera creată. Lumea prezentată în joc e dezolantă, ca un western în timpurile moderne, cu frunze, praf și rămășițe duse de vânt, locații abandonate și degradate, case dărăpănate și o groază de cadavre. Și, în sfârșit, ești afară, e lumină, lucrurile arată altfel și, din fericire, grafica jocului e minunată.

Cele două mari nivele de care vă spuneam sunt cam de dimensiunea unui oraș (nu a unei metropole). Unul ne prezintă o zonă de coastă mlăștinoasă în care șeful e un crevete uriaș, mutant care te scuipă de câte ori te vede și celălalt este o zonă deșertică populată de o sumedenie de mutanți umanoizi care sar pe tine din nisip. Ai o hartă în fiecare locație și cu jutorul binoclului poți marca elemente care te interesează pe această hartă. Spre deosebire de primele două jocuri din serie, Metro Exodus nu este înghesuit prin labirinturi întunecate ci este mult mai deschis dar nici open-world nu este. Poți pierde mult timp explorând fiecare centimetru din hartă și poate se merită dacă vrei să găsești toate chestiile ascunse, dar poți la fel de bine să treci repede de ele și să te ți ide poveste. După cum am spus anterior, din păcate dacă treci nu te mai poți întoarce. Fiecare nivel are un boss, cum v-am spus mai devreme și prezența lui se face simțită de cum intri în nivel, tachinându-te și pregătindu-te pentru lupta finală cu el. Jocul e destul de freeky din acest punct de vedere și atmosfera e specifică seriei, ceea ce e foarte bine. Mai mult, Metro Exodus are elemente inspirate din alte jocuri, mai ales din S.T.A.L.K.E.R. și aici mă refer la lcururi bune. Dacă cauți destul, găsești obiecte care îți permit să-ți personalizezi armele și să devii un rus și mai rău. Dacă devii destul de intimidant, unele personaje, și aici mă refer la oamenii pe care îi întâlnești, vor renunța să se lupte cu tine și ți se vor preda. Asta e bine pentru c ătrebuie să te gândești constant la resurse și la cum să supraviețuiești.

Metro Exodus este distractiv pe alocuri, dar nu pare original dacă îl privești de aproape. Dacă am zis de elementele din S.T.A.L.K.E.R. haideți să mai zicem și de altele. Monștrii sunt desenați original, dar ei de fapt sunt niște copii din alte jocuri sau filme, inspirația principală fiind din Alien. Lumea e frumos gândită ș icosmetizată, dar nivelul cu deșert este practic copiat din Mad Max și introdus aici. Unele nivele sunt deschise, dar la nivelul unui Ghost Recon poate, iar altele sunt închise și scriptice ca în Wolfenstein, unde îți pierzi armele și echipamentul… da, acelea pe care te-ai chinuit să le aduni explorând locurile opționale. Jocul este un amestec, uneori reușit, alteori nereușit de elemente, dar este destul de distractiv și te poate ține ocupat liniștit pentru măcar 10-15 ore.

Grafica, să vorbim și despre ea este frumos realizată, în ceea ce privește texturile, desenele, inamicii, armele, totul. Luminile cad exact unde trebuie, terenul se comportă cum trebuie, totul e bine și frumos până la animații. Aici, 4A Games au cam dat-o în bară. Vei găsi lemne care plutesc, locuri teoretic libere pri ncare nu poți să mergi (probabil ar fi trebuit să fie un perete ceva acolo), scări pe care nu poți urca sau coborî pentru că nu merge animația, etc. Sunetul este bun, specific rusesc și am auzit că jocu lar fi mai mișto în rusă, dar nu știu, nu l-am încercat într-o limbă din care nu înțeleg nici măcar literele individuale.

Ca și concluzie, Metro Exodus este un amalgam de elemente care uneori funcționează, alteori nu. Jocul este unul liniar, cu unele nivele foarte deschise, care dau impresia de un open-world, dar care nu sunt de fapt așa ceva. Dacă îl jucați pentru atmosfera din seria Metro, se merită cu certitudine să-l încercați. Jocul e super creepy fără să fie întunecat. Ai mutanți mulți de omorât și câteva secrete de descoperit. Dacă ignori erorile din animații, Metro Exodus arată chiar bine și sunetul este specific zonei.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte