Va mai aduceti aminte de jocul Descent? Eu unul nu l-am uitat din 2 motive: 1 – ne jucam pe el la scoala in orele de info si 2 – e primul joc care iti da impresia de „ameteala”, cauzata in general de turele pe roller coaster 🙂 In 1993 a fost lansat jocul Doom, care dadea o iluzie vaga de 3D. Descent a fost insa primul joc care a introdus nivelele 3D in gameplay si a dat posibilitate jucatorului sa se invarta in toate directile. La momentul sau a fost un produs extraordinar, o alternativa moderna la jocurile arcade si o introspecie timpurie in tehnologia 3D.
De ce am amintit de Descent? Simplu: Miner Wars 2081 pare versiunea moderna a clasicului, insa cu ceva in plus. E de la sine inteles ca avem un spatiu 3D, liber de explorat, insa inovatia cu care vine Miner Wars 2081 este aceea legata de nivelul de distrugere la indemana jucatorului. Toti asteroizii se distrug daca tragi in ei, sau te pot „gazdui” daca forezi in interiorul lor. Conceptul in sine nu e original, l-am intalnit in Red Faction, dar de data asta esti in postura unui pilot de nava spatiala.
Forarea prin asteroizi iti da posibilitatea sa gasesti minerale. Daca le aduni, le poti vinde pe la diverse magazine (cam ca si in targ la noi) si sa-ti cumperi munitie sau diverse upgrade-uri la arme. Acesta nu este insa aspectul principal al jocului, e doar un side-quest sa zicem asa, misiunea ta fiind sa ajungi din punctul A in punctul B si sa distrugi navele inamice in drumul tau.
Din pacate lupta cu navele inamice e destul de banala, multumita armelor care scaneaza dupa inamici. Si cand stii de unde vin, tot ce trebuie sa faci este sa-i impusti inainte sa te impuste ei pe tine. Macar la Descent te puteai feri de rachetele care se indreptau inspre tine. In Miner Wars ele localizeaza inamicul si il urmaresc in orice coltisor s-ar ascunde, iar tinta nu se rateaza.
Nici macar terenul nu te ajuta sau macar sa te incurce in lupta. Daca tu te ascunzi dupa anumiti asteroizi sau pietre cand vin rachete, calculatorul nu este inzestrat cu atata inteligenta si nu se apara in vreun fel. Daca tragi intr-un asteroid, el se face bucati, iar mici fragmente din el se imprastie in toate directile. Din pacate aceste fragmente trec pur si simplu prin navele inamice, fara sa faca vreun damage, deci sunt doar de decor 🙂
Miner Wars recreaza atat interiorul, cat si exteriorul vast de care dispunea Descent. Faptul ca trebuie sa oscilezi rapid intre spatii inchise si deschise aminteste de un alt joc clasic: Terminal Velocity. Ca in cazul aceluia, va trebui sa treci cu viteza maxima prin tunele minuscule si sa ai grija sa nu-ti avariezi nava.
Ca tot am amintit de interioare, sa vorbim putin si despre ele. Grafic vorbiind, ele sunt extrem de complexe. Daca adaugi la asta stilul rapid al jocului, te vei simti dezorientat rapid. Jocul vine cu o solutie si in acest caz, dar, din nou, folosirea acesteia distruge practic gameplay-ul. Ai o optiune numita „highlight path to objective” si daca o folosesti vei avea o linie albastra care-ti indica pe unde sa mergi sa ajungi de la punctul A la punctul B. Acest lucru distruge practic toata ideea din spatele Miner Wars, transformandu-l dintr-un joc complex si vast, intr-un arcade usor de finalizat de catre un copil de 5 ani.Este pacat, pentru ca engine-ul, special creat, de altfel, pentru Miner Wars, arata extraordinar. Dar daca mai mult te incurca decat te ajuta, este o munca facuta degeaba.
Avand in vedere cata munca s-a pus in crearea graficii, a fost dificil de lucrat la alte aspecte. Din aceasta cauza (probabil, imi dau si eu cu parerea), povestea a avut de suferit. Nici sunetul nu este grozav. Daca vrei sa-l joci ca pe un arcade este un joc extraordinar, dar daca te intereseaza aspectele mai „adanci” nu vei rezista sa joci Miner Wars.
Totusi am dat cu ochi is ide multi-player si am vazut modul co-op. Mi-am pus sperante mari in el, intr-ucat Descent l-am jucat aproape exclusiv in LAN, insa si aici sunt lacune. Cu toate ca intra 16 jucatori, obiectivele de indeplinit sunt tot ale jucatorului principal (player 1), deci in co-op joci „follow the leader”. Exista si un mod deathmatch, dar eu n-am reusit sa gasesc jucatori online :)) Poate daca il jucam intre noi 😀
Jocul nu pare 100% finalizat, intr-ucat exista inca buguri majore si snt momente cand pur si simplu se blocheaza. Lucru enervant mai ales ca timpul de incarcare e mare (cateva minute chiar). Speram ca se vor lansa ceva patch-uri si update-uri sa se repare aceste lagune.
Jocul, per total, e promitator. Totusi, se vede ca este conceput de un developer mai mic, Keen Software, iar acest proiect pare prea mare pentru ei. Avand in vedere experienta mea cu Descent, am sa-i dau un 7 acestui joc. Dintre cei ce nu au jucat clasicul, jumatate probabil vor aprecia originalitatea adusa de Miner Wars, iar restul il vor uri si-l vor pune deoparte pentru totdeauna (ceea ce e pacat).
SteamGames.Ro te provoaca la concurs! Intra pe Facebook, devin-o fan steamgames.ro si poti castiga o licenta STEAM pentru jocurile Miner Wars 2081 si Miner Wars Arena.
Jocul e in stil ciudat dupa cum te misti IN Game , era si m-ai de muuuuult un joc tot in genul acesta dar nu mai tin minte cum se numea . Era un joc inca cand au aparut pc-urile sa zic asa cat de cat buna 😀
🙂