Marea majoritate a specialiștilor vă vor recomanda în 90% din cazuri să achiziționați un PC dacă doriți să vă jucați și să vă feriți în general de laptopuri. Există însă cazuri în care utilizatorul are nevoie de mobilitate sau nu are spațiu suficient pentru a depozita un PC și preferă un laptop. În această situație sunt și studenții care tocmai au început anul universitar, care nu au spațiu în cămine și au nevoie de un laptop la școală dar mai vor să se și joace în timpul liber. Există soluții și pentru aceștia dacă știți după ce să vă uitați. Pe piață există multe oferte care sar în față cu o placă video dedicată, dar multe dintre acestea nu fac față stresului impus de rularea unui joc pe termen mai lung de o oră. Am să încerc în continuare să punctez cele mai importante lucruri de urmărit când doriți să achiziționați un produs și să exemplific câteva laptopuri bune de gaming existente pe piața noastră, astfel încât să vă puteți face o idee.
Principala problemă a sistemelor compacte și automat a laptopurilor este supraîncălzirea venită ca și cauză directă a solicitării plăcii video. În primul rând, plăcile video dedicate au nevoie de un sistem de răcire performant și acesta implică o altă calitate a componentelor față de laptopurile construite pentru consumer, iar această schimbare implică costuri de producție, și implicit de vânzare, sensibil mai mari. Că tot am pomenit de prețuri, la laptopurile de gaming acestea încep de la aproximativ 800 euro (3500 lei) și pot depăși 1800 euro(8000 lei) pentru produse de gaming entry și mid level. Nu avem cum să ne așteptăm la performanțe similare cu PCurile și nu putem să cerem gaming 4K și VR de la aceste produse, dar putem să jucăm decent titluri destul de pretențioase. La un notebook entry level putem juca majoritatea titlurilor pe o rezoluție 1366×768 (HD) la o calitate medie, în timp ce pe cele mid range putem să ne așteptăm la o sesiune de gaming fluent pe rezoluție full HD 1920×1080 la calitate High. Dacă doriți ceva mai mult există și sisteme de top dar prețurile trec de 2000 euro și oferă rezoluții 4k în ecrane mari, plăci video dedicate chiar și soluții dual-graphics sau accesorii opționale precum răciri performante.
Înainte să achiziționați un laptop de gaming trebuie să știți că notebookul nu va fi ușor, subțire sau super elegant. Produsele din această gama sunt în general mai groase și trec de 2-3 kg, au tastaturi iluminate și ecrane mai mari, lucruri care le fac mai greu de transportat. Acesta este însă prețul pe care trebuie să-l plătim dacă dorim și să ne putem plimba cu calculatorul și să ne putem juca. Ca și recomandări generale am să încerc să enumăr câteva în cele ce urmează, pentru a vă ajuta să luați o decizie în priviința achiziției.
- Procesorul: nu vreau să fiu hater, dar până nu apar procesoarele ZEN nu am să vă recomand nici un sistem cu procesor AMD. Recomandarea mea este să mergeți pe un procesor Intel, i5 sau i7, din seria 4 sau 6 (numărul din fața modelului începe cu cifra seriei) și, în general, cele mai bune sunt cele care au în terminație „HQ”. Exemple: i7-4750HQ, i5-6300HQ sau i7-6700HQ. Cele care au în terminație „U” sunt în special de evitat pentru că sunt făcute pentru a economisi baterie, nu pentru performanță. Sistemele cu procesoare din a patra generație vin cu memorie DDR3, iar cele din generația a 6-a cu DDR4.
- Memorie: dacă alegeți bine procesorul, memoria RAM este automat compatibilă cu acesta și de calitate. Pentru un entry-level aveți nevoie de 8 Gb, dar dacă doriți ceva mai mult puteți să vă luați un model cu 16 Gb. Părerea mea este că nu aveți nevoie de mai mult de 16 Gb pentru nici o configurație de gaming în acest moment, doar dacă doriți să lucrați cu producție video sau grafică în alternanță cu jocurile
- Harddiskul: majoritatea sistemelor de gaming vin cu un hard disk normal, de eficiență mare, iar capacitatea lui este pur orientativă și depinde de necesitățile fiecăruia. Multe laptopuri vin și cu un hard de tip SSD secundar, care vă ajută doar la viteza de boot și accesare, dar care sunt mai puțin fiabile. Varianta profi ar fi să alegeți un laptop cu harddisk SSD pe PCIe dar acestea nu sunt prezente în laptopuri decât pe sistemele de top
- Placa Video: În funcție de ce doriți să jucați trebuie să vă alegeți și placa video. În general eu aș merge pe mâna NVidia, nu aș alege AMD nici aici, iar minimul recomandat ar fi un GTX 950. Dacă doriți ceva ceva mai mult alegeți un GTX960, 980 sau noile plăci video Pascal GTX 1060, 1070 sau 1080. Prețul crește însă exponențial cu placa video aleasă.
- Modele și producători: trebuie să rețineți că nu toți producătorii au modele de laptopuri de gaming și, de asemenea, nu toate laptopurile de la un producător sunt create pentru gaming. Din modelele pe care le găsim la noi, acestea ar fi cele mai potrivite: ASUS ROG, Lenovo Ideapad Y, MSI GS sau GT, ACER Predator, Dell 7559, HP OMEN sau Alienware.
Am să încerc să fac o selecție de 4 produse 2 entry level și 2 mid level pentru voi, fără să numesc vreun magazin să nu facem publicitate. La modelele high-end nu voi insista pentru că acolo totul depinde de buget. Am să încep cu un laptop de gaming ASUS, un produs care intră în categoria entry-level:
ASUS ROG G551JW-CN319D cu procesor Intel® Core™ i7-4750HQ, 2.00GHz, Haswell™, ecran 15.6″, 8GB RAM, HDD: 1TB + 24GB SSD, DVD-RW, nVIDIA GeForce GTX 960M 4GB.
Acest laptop este echipat cu un procesor Intel de a 4-a generație, cu DDR3 și o placă video decentă care va rula marea majoritate a jocurilor la calitate medie și o rezoluție bună. Fiind entry-level, laptopul nu este foarte greu, designul este plăcut și reprezintă o soluție bună care combină mobilitatea și productivitatea cu gamingul. Prețul este unul bunicel, îl puteți găsi prin magazine pe la noi la aproximativ 4000-4500 lei.
Tot în aceași categorie de preț se încadrează și DELL Inspiron 7559 (seria 7000), ecran 15.6”, Procesor Intel® Core™ i5-6300HQ (6M Cache, up to 3.20 GHz), 8GB RAM, 1TB + 8GB SSH, GeForce GTX 960M 4GB.
Acesta din urmă vine cu DDR4, deci cu o viteză ceva mai mare decât modelul de la ASUS, dar vine cu o carcasă mai puțin solidă și un sistem de răcire mai puțin performant decât modelul anterior. Dacă aveți un buget ceva mai mare, achiziția potrivită în materie de laptopuri de gaming o reprezintă unul din următoarele două modele:
MSI GT62VR Dominator Pro GT72 6QE, Procesor Intel® Core™ i7-6700HQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), 8GB DDR4, 1TB 7200 RPM, GeForce GTX 980M
Acesta este un laptop mid-range extrem de performant care vine cu un procesor capabil să ruleze orice joc disponibil pe piață și o placă video extrem de performantă. Construcția este solidă, laptopul vine echipat cu tot ce ai nevoie pentru a juca la capacitate maximă toate jocurile tale preferate și o tastatură Steelseries. Prețul este însă unul destul de piperat, undeva la 8000 lei. A doua variantă ar fi:
ACER Predator G9-592-78D8, FHD IPS, Procesor Intel® Core™ i7-6700HQ (6M Cache, up to 3.50 GHz), 8GB DDR4, 256B SSD, GeForce GTX 970M 6GB
Acesta este un model ceva mai ieftin, pe la 6000-6500 lei, cu același procesor ca și modelul MSI, însă cu o placă video mai slabă. Același model cu placa video GTX 980 este sensibil mai scump, prețul fiind de aproximativ 8500 lei.
Există așadar variante și pentru cei care doresc și mobilitate și performanță în același pachet, însă aceaste lucruri se plătesc, prețurile fiind sensibil mai mari decât la variantele echivalente tehnic din categoria PC. Voi pe ce vă jucați?
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.