Enermax Squa RGB

Tot mai des se discută despre noile plăci grafice de la Nvidia cu tehnologii ray-tracing și DLSS, dar nu multe lume pricepe ce înseamnă aceste tehnologii și ce rol au ele în gaming. Astăzi vom încerca să vă explicăm tot ce ține de aceste tehnologii și să vă arătăm ce face fiecare dintre ele, ce scop au și cu ce ne ajută. Plăcile grafice Nvidia RTX sunt prezente de ceva timp pe piață și unele dintre ele au intrat pe lista cu cele mai puternice plăci grafice ale momentului pentru performanța oferită sau pentru raportul preț-calitate.

Nvidia RTX: Ce este și ce face?

Plăcile grafice Nvidia RTX sunt cele mai noi modele lansate de companie și vin pentru a înlocui linia de plăci grafice GTX, în special seria 10 precum GTX 1060 și GTX 1080. De ce se numesc RTX noile plăci video și nu s-a mai păstrat denumirea de GTX? Din cauza funcțiilor nou adăugate de plăcile care au apărut începând cu luna august 2018, care au fost prezentate cu surle și trâmbițe, ilustrând arhitectura Turing și ceea ce ei au numit real-time ray tracing. Noile plăci grafice sunt puse în mișcare de noile nuclee numite RT Cores și aceste nuclee care fac posibilă tehnologia ray tracing dau numele seriei.

Dar ce înseamnă de fapt ray tracing? În esență, este un tip de tehnologie de reflexie care forțează capacitatea de procesare a plăcilor video, care face ca lumina în joc să se comporte exact în același mod pe care îl experimentăm în viața reală. Nu este un concept deosebit de nou – filmele Pixar folosesc această tehnică de ani de zile, de exemplu – dar până acum a fost practic imposibil de realizat în jocuri datorită cantității mari de timp și putere de procesare necesare pentru ca placa video să proceseze această informație în timp real când noi mișcăm camera pe unde vrem în timp ce ne mișcăm prin lumea jocului.

Dacă urmăriți filmul de mai sus vedeți cum lumina se reflectă de pe fiecare suprafață și cum toate obiectele sunt randate chiar dacă nu sunt în prim plan. Asta e de fapt ceea ce face tehnologia ray-tracing și pentru a o înțelege trebuie să comparăm același joc cu ray-tracing și fără ray-tracing. Tehnologia ray-tracing este de asemenea utilă pentru a genera marginile obiectelor și interacțiunea lor cu sursa de lumină, lucru care nu era posibil până acum.

Tehnologia ray-tracing vine la pachet și cu un concept numit DLSS, care este, de fapt, denumirea dată de Nvidia tehnologiei anti-aliasing și de curățare a marginilor cu care vin noile plăci video prin intermediul așa numitelor Tensor Cores și a capacității de învățare a drivere-lor pentru a reda conținut de calitate mai înaltă cu resurse mai puține. De asemenea, noile plăci grafice RTX au o caracteristică numită variable rate shading, care scade, din nou, resursele necesare pentru redarea unor bucăți din hărțile din jocuri, terenuri, grafică și detaliile acestora, făcând astfel posibilă o creșterea frame-rate-urilor fără ca tu să pierzi din calitatea imaginii redate.

DLSS este acronimul de la Deep Learning Super Sampling, care este o formă avansată de anti-aliasing (AA) care folosește sus-numitele Tensor Cores pentru a procesa mai rapid anumite obiecte de-stresând astfel procesorul grafic și aducând un boost de performanță. Anti-aliasing-ul este o tehnică folosită de producătorii de jocuri pentru a genera linii drepte și implicit margini regulate și cu aspect natural pe diferitele obiecte din jocuri și elimină astfel grafica pixelată.

Această tehnologie este importantă în special când joci jocuri la rezoluție 4K pentru că temporal anti-aliasing (TAA) are tendința de a pixela imaginile la astfel de rezoluții și apar și deformări grafice când imaginile se mișcă rapid pentru că specificațiile tehnice nu permit o randare suficient de rapidă a elementelor. Ideea e că ochiul uman nici nu percepe aceste diferențe tot timpul și trebuie să te uiți atent să le vezi în timpul mișcării (ele sunt vizibile în screenshot-uri), dar aspectul cel mai important în legătură cu DLSS este creșterea în performanță a jocurilor pe specificații asemănătoare. Metro Exodus, de exemplu are cam 15-20 FPS-uri în plus pe o placă RTX față de placa echivalentă GTX.

Tehnologia variable rate shading de care vorbeam mai sus este de fapt un cod-mașină inclus în plăcile RTX care ajută, din nou, la creșterea performanței și implicit a FPS-urilor. Acest lucru este posibil prin concentrarea detaliilor unei imagini în locul cel mai important și reducerea lor în locuri mai puțin importante. Ca să vă dau un exemplu, imaginați-vă în Forza Horizon 4, în timpul cursei mașina e în mijloc și concentrarea voastră este asupra mașinii și a drumului, chiar dacă elementele de pe margine arată impresionant. Astfel, în timpul cursei, mașina se vede foarte clar, în timp ce elementele de pe margine sunt cumva blurate.

Pe hârtie toate aceste elemente sună bine, dar, din păcate, în realitate, în momentul de față nu sunt multe jocuri care să suporte aceste tehnologii, pentru că producătorii de jocuri trebuie să introducă niște bucăți de cod în produsele lor ca să facă posibilă folosirea lor. Asta înseamnă că dacă îți iei o placă grafică RTX nu vei simți diferențe majore în jocurile vechi față de seria GTX. De fapt, în acest moment nu sunt multe jocuri care sunt compatibile cu tehnologiile ray-tracing și DLSS. Asta nu înseamnă că noile plăci video nu sunt puternice, ba din contră, sunt mai rapide decât generația veche de plăci.

Plăci Nvidia RTX disponibile: specificații și preț

Vă punem un tabel cu principalele caracteristici ale plăcilor RTX lansate până acum pe piață și prețul lor. Pentru prețuri am luat prețul cel mai mic disponibil pe piața din România la momentul publicării articolului

Placă Video Nuclee CUDA Memorie RAM GDDR6 Viteză memorie Bandă de memorie Putere consumată Preț
Nvidia GeForce RTX 2060 1920 6GB 14 Gbps 336GB/s 160W 1.786,27 Lei
Nvidia GeForce RTX 2070 2304 8GB 14 Gbps 448GB/s 175W 2.552,47 Lei
Nvidia GeForce RTX 2080 2944 8GB 14 Gbps 448GB/s 215W 3.625,65 Lei
Nvidia GeForce RTX 2080Ti 4352 11GB 14 Gbps 616GB/s 250W 5.460,79 Lei

Din listă lipsește modelul RTX 2050 care încă nu a fost lansat și s-ar putea să nici nu apară, mai ales că a apărut GTX 1660 care costă 1.429,99 Lei, dar care nu am inclus-o în lista de mai sus pentru că nu are toate tehnologiile RTX incluse. Fiecare placă din tabelul de mai sus suportă rezoluții de până la 8K la o frecvență de 60Hz cu HDR activ, asta pe un singur display cu ajutorul portului DisplayPort 1.4a, iar pe HDMI rezoluția maximă este 4K la 60Hz. Toate aceste plăci noi vin și cu port video USB-C. Portul USB-C va fi folosit cu preponderență la VR.

Nvidia speră să atragă gamerii cu noile plăci video, făcând posibil streamul la rezoluții 8K, dar cu o limită de 30FPS. Pentru streameri, plăcile RTX vin cu un encoder HEVC care promite un bitrate cu 25% mai mic și un boost de performanță în H.264 de aproximativ 15%. Odată cu noile plăci video vom vedea mai multe streamuri în 4K datorită capacității plăcilor de a reduce resursele necesare pentru a procesa conținutul grafic de înaltă calitate.

Ce performanță au de fapt plăcile Nvidia RTX?

Pe hârtie, specificațiile tehnice arată bine, dar să vedem cum se traduc ele în performanța obținută. Pentru a putea să le analizăm trebuie să le comparăm cu generația 10 de plăci GTX. Nvidia GeForce RTX 2060 este la momentul actual cea mai bună placă video pe segmentul 1440p dacă ne raportăm la preț/performanță, fiind echivalentul unui GTX 1070Ti, fiind capabilă să ruleze cam toate jocurile de pe piață la 60fps în rezoluție 2560×1440 pe setări grafice maxime.

Nvidia GeForce RTX 2070 este cu puțin mai rapidă decât GTX 1080, dar nu cu mult mai rapidă decât RTX 2060, fiind capabilă să ruleze decent jocurile în rezoluții 4k, la setări medii-mari. Nvidia GeForce RTX 2080 nu este mai bună decât GTX 1080Ti, ambele fiind cam egale cam în toate jocurile, singurele avantaje ale noii plăci fiind tehnologiile introduse.

Nvidia GeForce RTX 2080Ti este însă altă mâncare de pește, iar în momentul de față este CEA MAI RAPIDĂ PLACĂ VIDEO pentru gaming disponibilă. Aceasta este capabilă să ruleze toate jocurile existente în 4K la 60FPS pe detalii maxime.

Concluzie: Merită upgrade la Nvidia RTX?

În momentul de față lista jocurilor care suportă tehnologiile RTX este destul de scurtă și, exclusiv pe acest considerent nu se merită să faci un upgrade sau nu e neaparat o grabă să faci upgrade. Dacă este să analizăm raportul de performanță, din lista existentă de plăci RTX, două dintre ele merită cumpărate. Este vorba despre RTX 2060 care are și un preț competitiv și vine ș icu performanțe masive la pachet care să o facă atractivă pentru segmentul ei de performanță și despre RTX 2080Ti care este liderul de performanță la ora actuală pe piața plăcilor video, dar care vine cu un preț pe măsură.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte