Un joc a facut furori cand a fost anuntat pe Steam, nu din cauza ca era foarte asteptat si anuntat de mult, ci din pricina pretului extrem de piperat. Este vorba despre Planetary Annihilation, un titlu creat de catre Uber Entertainment si lansat prin intermediul KickStarter. Pretul anuntat este de 54,99€, la nivelul jocurilor de top, chiar mai scump decat multe dintre ele. Eu m-am uitat din curiozitate si nu pretul a fost ceea ce m-a facut interesant de joc, ci trailerul de prezentare care arata un joc extrem de complex si cu un gameplay unic.
[bd_youtube id=FhEYvOYceNs ]
Daca ai jucat Supreme Commander sau Starcraft, acest joc te va prinde imediat. Chiar din trailer se observa ca va trebui sa adaptezi tehnici specifice startegiei din Starcraft cu abilitatile comandantului din Supreme Commander, iar misiunea suprema este sa-ti anihilezi adversarii, chiar daca asta inseamna anihilarea completa a planetei. Si de multe ori asta se intampla.
Gameplay-ul din Planetary Annihilation este extrem de complex. Pornesti cu un robot la comanda, un Commander, care poate construi anumite cladiri si crea unitati noi prin intermediul acestora. Planeta pe care pornesti dispune de 2 resurse esentiale: fier si energie. fierul poate fi extras din pamant folosind unelte capabile sa exploateze aceasta resursa si, fiind o resursa naturala, batalia se va da pe punctele de exploatare. Energia poate fi produsa de catre anumite cladiri si structuri si poate fi acumulata mai usor. Insa cladirile consuma mai mult metal, iar trupele mai multa energie. Asemanator cu Starcraft, intri direct in actiune, dar in beta e valabila doar varianta multiplayer. Se pare ca va exista si un mod single player pentru a te antrena, dar in acest moment pornesti practic pe o planeta nelocuita si jucatorii se impart in 2 echipe.
Ce mi-a placut la multiplayer a fost modul de impartire a resurselor. Jucatorii din aceasi echipa acumuleaza si consuma resurse impreuna. Lucru excelent daca il cunosti pe cel care joaca impreuna cu tine. Daca e o persoana dificila, in schimb, nu ai nici o sansa sa castigi jocul. Cand am jucat cooperativ am castigat de fiecare data. Unul aduna resurse, celalalt construia. Armata am facut-o pe din doua si am atacat impreuna.
In versiunea beta ai 4 modele de trupe disponibile: Bot, Vehicle, Air si Naval. Unitatile de infanterie sunt denumite Bot. Asemenator cu Starcraft, aceste unitati sunt rapide, dar au putere de foc scazuta si armura slaba, deci sunt tinte usoare pentru armele puternice, dar bune pentru lupte de hartuire a adversarului. Vehiculele se impart in masini, tancuri sau alte masinarii. Acestea se misca lent, dar au armura si forta de tragere puternice. Aveti la dispozitie si avioane si forte navale care vor asista la lupta. De curand, cei de la Uber Entertainment au adaugat si statii spatiale, care vor permite construirea de rachete care iti vor permite sa colonizezi si alte planete sau corpuri celesti si sa-tti dezvolti o baza secundara acolo.
Jocul dispune de o lume extrem de vasta chiar si acum, iar cu colonizarea planetelor din jur va deveni si mai vasta. Producatorul a anuntat un mod multiplayer pentru Planetary Annihilation care va permite pana la 40 de jucatori conectati simultan. Probabil impartirea se va face in mai multe echipe, nu doar 2, iar lupta va fi interplanetara. Din cate vedem in trailer, colonizarea lunii sau a altei planete poate genera unitati noi, care vor putea crea o a treia baza pe cometa si putand declansa astfel anihilarea totala, descrisa in titlu.
Sistemul de lupta, ca tot am amintit de el, se bazeaza pe producerea masiva de trupe. Armate mari care lupta una impotriva celeilalte. Mie acest sistem mi s-a parut destul de haotic in clipele finale ale jocului cand incerci distrugerea adversarului. E un fel de minioni, sau cum le zicea, la Zergi in Starcraft, cand faceai sute de astfel de mici ucigasi si ii trimiteai sa atace la nimereala. Cam asa se intampla si in Planetary Annihilation, numai ca aici bataia se da cu trupe mult mai mari ca si dimensiuni si putere de distrugere. Per total, jocul pare mai mare si mai devastator ca oricare altul care l-am jucat. Producatorii spun, ca in varianta finala, acest sistem de lupta va fi mult mai bine organizat si va fi creat un echilibru intre unitati, ceea ce acum lipseste cu desavarsire.
Oricum, pentru un joc aflat inca in stadiul de testare, Planetary Annihilation arata mult mai bine ca alte jocuri in curs de dezvoltare, iar daca panta ascendenta continua pana i ndecembrie cand va fi lansarea oficiala, Uber Entertainment isi va merita banii.
Din punct de vedere grafic, chiar si in acest punct, Planetary Annihilation arata foarte bine. Privirea de ansamblu pare simplista, dar e folositoare in gameplay, iar cand faci zoom, detaliile 3D devin vizibile si arata minunat. E o placere sa te uiti la roboti cand se invart prin baza sau in timpul luptelor. Pacat ca la acest nivel de zoom nu poti face mai nimic pentru ca nu ai privire de ansamblu. Detaliile mediului inconjurator sunt bine structurate, suficient cat sa te poti juca linistit fara sa ai probleme de intelegere a terenului. Mai e de lucru si la animatii si la anumite aspecte grafice, in special la privirea generala a hartii, dar speram ca se vor rezolva, mai sunt totusi cateva luni pana la finalizarea proiectului.
Sunetul nu m-a impresionat cu nimic in aceasta versiune, dar, din nou, e doar un beta, iar modificari vor aparea cu siguranta si la acest capitol.
Per total, Planetary Annihilation e extrem de promitator, iar daca totul merge cum trebuie, vom avea un joc extraordinar, un candidat serios la jocurile de strategie de top din acest moment si probabil il vom vedea si in competii profesionale.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.