Jocurile video s-au maturizat în timp și s-au adaptat cutumelor moderne și la cerințele pieții, aducând conținut „adecvat” și „politically correct”. Aproape toate studiourile s-au aliniat acestor obiceiuri. Aproape toate, nu și Running With Scissors, cei responsabili pentru seria Postal. Poate nu toți ați apucat să jucați cele 3 jocuri Postal în trecut (2 chiar, Postal 3 nu îl putem numi joc), așa că am să vă spun pe scurt despre ce este vorba. Postal este o serie de jocuri care ilustrează depravarea umană, include toate stereotipurile negative ale societății și îți permite să faci ceea ce vrei tu. Unele publicații au spus în trecut că seria Postal ar trebui interzisă pentru că include anumite elemente care nu ar trebui să apară pe ecranele jucătorilor. Asta pentru că poți urina pe oameni, poți recurge la gesturi de cruzime și violență neprovocată, poți incendia oamenii pe stradă, include consum de droguri și, poate cel mai cumplit lucru pentru „internauți”, în Postal folosești pisicile pe post de amortizoare la arme. Cum poți face asta? Prinzi pisica și îi îndeși țeava puștii în „dos”. Au trecut ceva ani de când a fost lansat ultimul joc Postal și poate persoanele deranjate de aceste jocuri au răsuflat ușurați în speranța că astfel de creații nu vor mai apărea prea curând. Ei, din păcate pentru ei tocmai a răsărit pe piață Postal 4: No Regerts (da, e greșeală în nume, da, e intenționată!). Acesta include toate elementele de mai sus și mai multe. Din punct de vedere al conținutului, Grand Theft Auto e un joc liniștit și lipsit total de violența față de Postal 4!
Să începem cu începutul, zic. Povestea jocului începe în orașul Edensin la câțiva ani după evenimentele care au devastat orașul Paradise și din care au supraviețuit doar 2 suflete, Postal Dude și câinele lui Champ. Aceștia se plimbă cu rulota prin Arizona în căutarea unei noi case, iar o oprire pe marginea drumului îi lasă fără mașină și doar cu 50$ în buzunar. Din acest moment, personajele noastre trebuie să supraviețuiască așa cum știu ei. Versiunea pe care o avem acum la dispoziție este una Early Access, un Alpha chiar, care are destul de multe probleme legate de funcționalitate, lucru de înțeles la un joc aflat în dezvoltare, dar care ne permite să ne facem o idee despre cum va arăta jocul în momentul lansării finale.
Începi prin a explora noul oraș și pui repede mâna pe primele obiecte, iar lucru specific seriei primele lucruri pe care le găsești sunt o lopată care o vei folosi și ca armă și ca obiect utilitar și droguri, mai exact o pipă cu ceva substanțe halucinogene și niște medicamente care îți sporesc abilitățile. Prima misiune este să îți cauți de lucru și vei face asta luând o bucată de carton și pleca la „cerșit”. Bineînțeles, dacă oamenii te trimit să „plimbi ursul” sau te jignesc poți să le aplici o corecție așa cum vrei tu.
Descoperim un orășel mic, cu câteva case și afaceri, iar singurul vehicul pe care îl poți conduce e un cărucior electric ca acela pe care îl conduc grașii prin statele unite. Acesta își face treaba, dar se va da de multe ori peste cap și controlul său este destul de haotic. Vei merge la o agenție de plasare a forței de muncă și primești trei opțiuni de a face bani: munca la pușcăria locală, la hingheri și la canalizarea orașului. Aceste trei locuri de muncă reprezintă și misiunile jocului în acest build.
La pușcărie primești sarcina de a ține sub control pușcăriașii, și, în stilul specific Postal lucrurile o iau razna, iar pentru a supraviețui și a termina misiunea va trebui să lupți pentru viața ta. Practic această misiune are rolul de a te învăța cum să folosești armele și în 20 de minute vei omorî pe toți cei încarcerați în penitenciar.
Cea de-a doua misiune este la hingheri unde vei primi sarcina de a captura câini și pisici de pe stradă. Totul în regulă până aici, problema care va supăra pe mulți dintre cei sensibili este că după ce îi capturezi și îi duci la centru, animalele se vor transforma în delicatese pentru șeful centrului. Afli astfel că poți ademenii câinii cu mâncare și astfel te vor urma, fie că îi duci la moarte fie că îi vei folosi ca și arme, pentru că îi poți asmuții către celelalte personaje din joc, iar pisicile pot fi capturate fie dacă le iei prin surprindere și le prinzi, fie cu o capcană pentru pisici, care este o litieră. Din nou, pisicile pot fi duse la abator, pardon, adăpostul pentru animale, sau folosite ca și amortizor pentru practic toate armele care trag cu gloanțe în joc.
În fine, cel de-al treilea loc de muncă, la canalizare îți cere să rezolvi anumite probleme, transformând jocul într-un puzzle 3D prin care trebuie să sari ca prin Super Mario, să găsești secrete, să te lupți cu șobolani mutanți și să scoți rahatul colectat în canalizare din țevile de deversare. Bineînțeles că vei da de surprize și pe aici, așa că trebuie să fi atent la fiecare pas și să-ți folosești bine toate abilitățile.
Fiecare misiune este acompaniată de un dialog de introducere, care este extrem de ofensator, dacă îl asculți cu atenție, are o groază de elemente care ilustrează depravarea umană, dar este plin de umor negru dacă stai să citești puțin printre rânduri. Vocea personajului nostru, Postal Dude este interpretată de același actor care l-a interpretat pe Duke Nukem în jocurile originale, deci pentru cei mai vechi dintre voi care ați prins acele jocuri acest lucru este unul dintre bucuriile aduse de Postal 4: No Regerts. Replicile NPC-urilor sunt multe preluate din Postal 2, ceea ce aduce din nou amintiri.
Ca și arsenal, avem câte ceva de care să ne bucurăm, cu toate că nu toate armele din Postal 2, spre exemplu, sunt prezente și acum (în această versiune cel puțin). Ca și arme mellee avem lopata tradițională cu care decapitezi pietonii, un baston metalic cu curent cu care poți zdrobi capul inamicilor și poți curenta tot ce mișcă și o macetă, care pe lângă că funcționează ca o sabie poate fi folosită și ca și bumerang, iar acest lucru mi s-a părut cel mai distractiv de folosit. Ca și pistoale avem un Deagle și un revolver, nu foarte eficiente, dar bune în caz de extremă nevoie. La arme mai mari avem un shotgun, care funcționează exemplar și un AK-47 care are rată mare de tragere, dar nu este foarte exact. Bineînțeles, armele de foc pot fi echipate cu pisici-amortizor și sunt destul de distractive. O armă nouă introdusă în joc este Spurt’n’Squirt, o inofensivă (aparent) pușcă cu apă, care poate fi însă încărcată și cu urină sau benzină. Dând cu apă vei putea stinge eventualele incendii, cu urină vei enerva lumea și îi vei face pe unii să vomite, iar cu benzină… ei bine folosești un chibrit după și știi ce ce va întâmpla… Ca și throwables avem cocktailuri molotov, grenade și, bineînțeles ceea ce culegi de pe jos, nefiind limitat la opțiuni, iar un lucru ofensator, dar distractiv este să iei membrele sau capetele retezate ale NPC-urilor proaspăt ucise și să le folosești pe post de arme.
Ca și grafică, Postal 4: No Regerts nu excelează, iar în ceea ce privește controlul lucrurile pot fi îmbunătățite și sperăm să vedem acest lucru pe viitor. Oricum, jocul este OK din punctul meu de vedere, este clar succesorul moral al Postal 2 și vine să lase în urmă eșecul cauzat de Postal 3 și să aducă aceea notă de distracție „tâmpită” celor care caută un joc care nu trebuie luat foarte în serios și care îți permite să-ți exprimi cele mai negre gânduri.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.