Asrock

Așa cum v-am anunțat la începutul anului, NVIDIA a lansat serviciul GeForce NOW, o variantă de a te distra și a juca cele mai pretențioase titluri chiar dacă deții un pc foarte slab sau chiar laptop, fie ele și fără placă video, procesor performant sau cu puțină memorie ram, tot ce este MUSAI fiind o conexiune foarte bună la internet. Înainte să trecem la experiența pe care am avut-o, vooi lăsa mai jos specificațiile minime pentru a rula acest serviciu:

Cerințe minime pentru PC

Windows 7 sau mai nou, doar pe 64bit
Internet la viteză minimă de 15Mbps pentru 720p 60fps și 25Mbps pentru 1080p 60fps.
Orice mouse și tastatură (recomandate pe USB)
Gamepad-urile acceptate sunt:
Sony DualShock 4 pentru PlayStation 4 ( prin USB sau Bluetooth)
Logitech Gamepad F310/F510/F710
Microsoft Xbox 360 sau Xbox One conectate prin fir.
Procesor Dual core X86 CPU cu 2.0GHz sau mai rapid
4GB spațiu pe HDD
O placă video ce suportă minim DirectX 9 (Seria NVIDIA GeForce 600 sau mai noi, seria AMD Radeon HD 3000 sau mai noi, seria Intel HD Graphics 2000 sau mai noi)

Desigur, serviciul este disponibil și pentru MAC sau SHIELD TV dar asta ne interesează mai puțin 🙂 Dacă pe voi vă interesează aveți AICI specificațiile complete.

Așadar, astăzi în jurul orei 19 am primit un email prin care am fost informat că am primit acces BETA pentru GeForce NOW (cerere pe care o făcusem încă de la începutul anului) și l-am instalat de grabă și am făcut un live pe canalul de youtube JocuriMOCA (ce se regăsește la finalul articolului) în care am testat câteva titluri alături de privitori.

Setările aplicației

Sunt prezente două mari setări: „Network quality” și „Streaming Quality”. Prima doar îți arată o notificare în colțul din dreapta sus al ecranului dacă conexiunea ta la internet este în pericol și pierzi din viteză și poți alege dacă să fie tot timpul prezentă acea notificare, să dispară de tot sau să apară doar când sunt probleme. La calitatea streamului avem 3 profile predefinite pentru a rula jocurile la o calitate mai slabă dar există și posibilitatea de setări „custom”, să alegi singur cum să ruleze platforma. Bitrate-ul maxim poate fi setat la 50Mbps (personal am internet la 500Mbps și tot au fost probleme de „semnal” și uneori primeam acea notificare de net slab), rezoluția poate fi selectată la 720p sau 1080p cu raționamentul 16:9 și 16:10, framerate-ul poate fi la 30, 60 sau 120 (eu alegând 120 dar n-am trecut de 60 în niciun joc testat, cumva am simțit că sunt limitat la 60 pentru că nu scădea dar nici nu creștea…). Pe lângă toate acestea, sunt prezente și două setări ce pot fi bifate dacă ai internet slab sau dacă vrei să activezi VSync (la mine nu poate fi activat, nu știu de ce, deși în setările din fiecare joc am activat această funcție).

Poți face streaming pe YouTube/Twitch fără să îți mai omoare PC-ul!

La configurația pc-ului meu (cam depășită de vremuri: i5-3470 3.2hz, GTX 660, 24GB RAM) puteam face stream doar 720p 30fps și să mă pot juca decent orice titlu. Dacă riscam un 1080fps deja pierdeam frame-uri și nu mă mai puteam juca, procesorul lucra la 95-100%, placa video era ca o uzină ce se chinuia să ruleze jocul și să facă și stream în același timp, toate ventilatoarele făceau ca unitatea să pară că-și ia zborul.
Odată cu GeForce NOW am prins curaj și am setat streamul pentru 1080p 60fps. Aplicația rulează într-o fereastră individuală a unui computer virtual, un fel de Team Viewer doar că nu prea consumă din performanțele PC-ului tău. Așadar a fost foarte ușor ca fereastra să fie capturată și transmită live. Toată acțiunea se petrece pe CLOUD-ul celor de la NVIDIA. Acolo te conectezi la contul de la diferite platforme de gaming, momentan fiind active doar Steam și Blizzard Battle.Net și din lista ta de jocuri poți instala jocurile pe care le deții din cele peste 225 suportate.

PUBG la ULTRA!

Fiind foarte curios de principalul titlu pe care încă și cei mai mari streameri nu îl joacă pe ultra am fost tentat să instalez PlayerUnknown’s Battlegrounds. Instalarea nu durează mai mult de 30-40 secunde, apoi poți rula jocul. Țin să precizez că fără GeForce NOW, PUBG îmi rulează la 50-60 fps pe VERY LOW cu toate setările, FOV la maximum și screen scale la 95. Cu noul GeForce NOW lucrurile se schimbă: cu toate setările pe ULTRA, cu FOV la maximum și screen scale la maximum (120), cu VSync și Sharpen activate am avut constant 60fps (de asta spun că am fost limitat, nici nu scădea, nici nu creștea). 90% din joc poți să te bucuri de calitate maximă, în momentele foarte foarte intense pot apărea pixeli mai mari pe ecran din cauză că e nevoie de un flux foarte rapid și de mulți Mbps pentru a transmite informația și probabil aici se va mai lucra până la lansare. Am observat că este 100% clar atunci când nu te miști, toți pixelii se vad superb. Când alergi, calitatea scade undeva la 90-95%, mai apar mici pixeli dar fără să afecteze gameplay-ul. Adevăratele probleme apărând când te întorci la modul normal de joc după ce te uiți prin lunetă, fiind nevoie să încarce foarte mulți pixeli și acolo apar zone foarte pixelate ce își revin destul de rapid, asta este o eventuală problemă de gameplay dacă te afli într-un conflict în care folosești și luneta și apoi renunți la ea și schimbi arma. Totodată există și un MIC, FOARTE MIC „delay” pentru mouse și tastatură dar nu afectează cu nimic și vă puteți obișnui cu ele după câteva meciuri.

CS:GO e puțin prea mult!

La îndemnurile oamenilor de pe chat ce se uitau la live am testat și Counter-Strike: Global Offensive, un titlu la care am avut mari probleme cu momentele pixelate. Am ales modul de joc „deathmatch” pentru a avea respawn și a mă juca cât mai mult. Încă de la meniu am fost întâmpinat de pixeli, deși era o imagine cât se poate de stabilă dar nu se încărca deloc ușor. Experiența din timpul meciului a fost greoaie, dificil de jucat, fiind mereu întâmpinat de ecranul pixelat care îmi acoperea și inamicii și îmi era greu să țintesc. Totodată am prins și momente destul de lungi când n-am avut această problemă și experiența a fost DECENTĂ. Deși am făcut setările pe cele mai bune opțiuni, nici în acest joc n-am trecut de 60fps dar n-am simțit nevoia de mai mult. Cadrele erau destule, doar că se vedeau prost! Modul de joc ales fiind și foarte intens a fost greu pentru GeForce NOW să randeze foarte rapid cadrele la calitate maximă și de fiecare dată când mă reînvia aveam cam o secundă de pixeli până încărca noua zonă, fiind prezentă și aici problema cu ieșirea din lunetă când trebuie să încarce din nou texturile din jurul tău. Per total a fost dificil să joc CSGO dar e foarte posibil ca într-un meci competitiv să nu aveți problemele astea, fiind totul mai lent, mai calculat, fără atâta haos și atâția jucători pe hartă.

Am testat și un adventure 🙂 Rise of the Tomb Raider

Tot la cerința privitorilor am încercat și un alt gen de joc, un joc de aventură, mai exact cel mai nou titlu din seria Tomb Raider (încă e cel mai nou până la lansarea lui Shadow of the Tomb Raider ^_^ ). După instalarea și setarea jocului la cel mai ridicat nivel am avut aceeași surpriză ca la CS:GO: meniul foarte foarte pixelat. Când am intrat în joc am realizat că totul arată impecabil, că toate detaliile sunt prezente, chiar și zăpada strălucea, iepurașii și cerbii zburdau iar Lara dârdâia. Am dat câteva ture prin zăpadă și n-am întâmpinat probleme care să afecteze gameplay-ul, am dat ofrandă zeului GeForce și câteva animale vânate cu arcul și totul a decurs foarte bine. Astfel de titluri se pot juca fără probleme, titluri ce nu sunt foarte intense, ce nu schimbă locația din 5 în 5 secunde.

O concluzie de final

După cele trei titluri testate vă pot garanta că vă puteți bucura de acest serviciu chiar dacă vă jucați puțin pixelat dar vă recomand să jucați titluri cât mai statice sau să aveți o tactică de lunetist (sau camper, cum vreți voi s-o luați) chiar și în PUBG. Aplicația rulează bine pe PC-ul meu, n-am avut probleme să crape ea sau vreun joc. Așteptăm lansarea și sperăm să fie cât mai stabilă și să se rezolve problema cu momentele pixelate, mai ales că nu sunt din cauza netului (nu aveam acea notificare cu probleme la net când întâmpinam pătrățelele pe ecran). Și să nu uităm cel mai important aspect al acestui serviciu de gaming prin cloud oferit de NVIDIA: CÂT VA COSTA? Nu ar trebui să ne așteptăm ca un serviciu atât de bun ce oferă posibilitatea multora dintre noi să jucăm pe ULTRA multe titluri la care suntem limitați pe PC-urile noastre să fie gratuit, nu? Privitorii live-ului de mai jos au îndrăznit să arunce un preț decent buzunarelor românilor: „dacă abonamentul lunar costă 5-10 euro, mă bag!”.

Am actualizat articolul cu informații recente,. Iată TOT ce știm până acum despre Geforce NOW, cum poți accesa serviciul, cât va costa după BETA și alte detalii. Click AICI

Voi ce părere aveți? Cum e NVIDIA GeForce NOW? Cât ar trebui să coste ca să vă abonați? Ce ar trebui îmbunătățit până la lansare?

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte