Red Dead Redemption 2 - PC - Review
Poveste10
Story Mode10
Multiplayer10
Grafică10
Performanță/Port PC9
9.8Scor
Reader Rating: (1 Vote)
10.0

În urmă cu un an scriam review-ul la Red Dead Redemption 2varianta pentru console, un joc care ne-a lăsat cu gura căscată și ne-a mâncat atâtea zile și nopți în fața televizorului. După un an, așa cum ne-a obișnuit Rockstar, a apărut și varianta pentru PC, care din nou ne ține în fața monitorului, de această dată. Dat fiind faptul că am făcut deja un review jocului nu am să insist asupra elementelor cunoscute deja din varianta pentru console ci am să mă concentrez pe ceea ce este nou în varinata pentru PC din punct de vedere al story-ului, la setările grafice și la modul online pe care acum îl poți juca fără a fi nevoit să plătești un abonament lunar ca pe console.

Red Dead Redemption 2 este cel mai bun joc western lansat vreodată, asta e clar. Acum să discutăm despre portarea jocului pe PC. Din primele minute ai de-a face cu același Arthur Morgan, care, de această dată însă, arată mai bine și este într-o lume mai bogată, vizual și nu numai și parcă ai în față un joc de o generație mai nouă decât varianta de console ale acestuia, însă, așa ca să fiți pregătiți, să știți că aceste lucruri noi și frumoase au un preț care se resfrânge asupra bugetului pe care va trebui să îl investiți în hardware pentru a vă putea bucura cu adevărat de joc. Red Dead Redemption 2 omoară multe calculatoare mai vechi și nici pe cele mai noi nu merge extraordinar de lin. haideți să dăm un ochi peste cerințele de sistem mai întâi:

Specificații minime:

 • OS: Windows 7 – Service Pack 1(6.1.7601)
 • Processor: Intel Core i5-2500K / AMD FX-6300
 • Memory: 8GB
 • Graphics Card: Nvidia GeForce GTX 770 2GB / AMD Radeon R9 280 3GB
 • HDD Space: 150GB
 • Sound Card: DirectX Compatible

Specificații recomandate:

 • OS: Windows 10 – April 2018 (v1803)
 • Processor: Intel Core i7-4770K / AMD Ryzen 5 1500X
 • Memory: 12GB
 • Graphics Card: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB / AMD Radeon RX 480 4GB
 • HDD Space: 150GB
 • Sound Card: DirectX Compatible

Nu pare nimic ieșit din comun la aceste specificații, însă acestea sunt pentru setările minime de grafică. Într-adevăr Red Dead Redemption 2 este jucabil și fără grafică avansată activată, dar este chiar păcat să nu te poți bucura de ea. Jocul nu are nici ray-tracing, deci nu pare de speriat, însă trebuie să știți că nici măcar NVIDIA GeForce RTX2080Ti nu poate rula Red Dead Redemption 2 în 60fps la rezoluție 4K cu setările pe Ultra…

Partea bună este că Red Dead Redemption 2 supărtă atât DirectX 12 cât și Vulkan, ceea ce face ca jocul să meargă și pe plăci mai vechi, așa cum o merge el și vine cu mai mult de 40 de setări grafice și îți permite să îl personalizezi așa cum vrei. Se pot controla calitatea texturilor, umbrelor, a ierbii, anti-aliasing și multe altele. Ai și un benchmark-tool integrat în joc să poți testa setările tale și să vezi cum trebuie să le pui pentru a experimenta o sesiune de gameplay lină. Aceste setări s-ar putea totuși să îi depășească pe unii. Chiar și noi ne-am chinuit ceva până am găsit soluția optimă și cu toate acestea sunt momente în care FPS-urile scad sau jocul se blochează pentru câteva secunde, din fericire nu prea multe… Iată lista de setări:

Ia uitați-vă ce zice NVidia despre setări și cum funcționează jocul cu ele:

Setările la care se referă cei de la Nvidia sunt pentru a rula jocul „optim” adică în 60 fps. practic, RTX2080Ti te lasă să te joci în 60FPS în rezoluție 4K, dar doar pe setări medium-high, iar pentru a juca în 1440p la 60 fps ai nevoie de un RTX 2070 SUPER, dar din nou, nu pe ultra ci pe HIGH și în 1080p (ca mai toată lumea de pe aici) ai nevoie de minim un RTX 2060 și atunci, din nou pe HIGH. Asta ce înseamnă? Înseamnă cu nu există la ora actuală nici o placă video capabilă să ruleze Red Dead Redemption 2 în 4k la 60 FPS în setările maxime de grafică. Ca să vă spun din testele mele, pe un GTX 970 jocul merge în 1080p la 60 FPS relativ constant în setării medii și pe alocuri LOW, iar pe un RTX 2070 merge cu setări HIGH și câteva medium, la aceiași rezoluție de 1080p. iată un video de pe RTX 2070:

Chiar dacă aceste lucruri pe care le-am spus sună rău despre joc, acestea sunt probabil singurele puncte în minus și vom trece de acum la pozitive. Dacă pe consolă te chinuiai cu controlul personajului din manetă, pe PC ai aim din mouse și, poate cel mai important lucru, poți să-ți configurezi butoanele așa cum vrei! AIM-ul este foarte important într-un astfel de joc și mouse-ul te ajută enorm, iar tastele ți le configurezi cum vrei, mai ales că sunt multe. Trecând speste chestiile tehnice haideți să vedem ce oferă nou varinata de PC față de cea de consolă a jocului:

 • trei noi misiuni Bounty Hunter
 • două noi Gang Hideouts
 • două noi Treasure Maps
 • patru arme noi (pistolul M1899, un nou repeater și două revolvere)
 • patru cai noi și 3 cai sălbatici
 • o misiune nouă în Story
 • și 5 noi obiecte de colecție

Ca și conținut, aceste elemente nu sunt foarte multe și nu schimbă cu adevărat povestea, dar e bine de știut că ai ceva diferit față de consolă, pe lângă grafică. Pe lângă acestea au fost îmbunătățite multe elemente, iar unul dintre acestea este modul de fotografiere. Acesta este accesibil din meniul de pauză apăsând F6 și, la fel ca modurile foto în jocuri precum Marvel’s Spider-Man, vă permite să înghețați acțiunea și să reglați setările fotografice până când ați creat imaginea perfectă. Opțiunile includ un unghi al camerei care este legat de personajul tău, precum și o cameră plutitoare liberă, care este limitată la o rază decentă distanță de jucător. Puteți seta adâncimea câmpului (numită „blur strength” aici) și distanța de focalizare și puteți regla sau bloca expunerea. Efectele speciale vă permit să modificați imaginea cu filtre din secolul al XIX-lea, precum daguerrotip și tintype, precum și tratamente mai moderne. Și după ce ați salvat o fotografie în galeria dvs. Social Club – fie că ați făcut-o în modul foto, fie cu camera foto în joc, puteți să plasați autocolante și text personalizat pe ea.

Povestea jocului este aceeași. Vei experimenta Red Dead Redemption 2, prin ochii lui Arthur Morgan, un nelegiut al vestului sălbatic care se chinuie să se adapteze schimbărilor în lume și vei trece prin toată acțiunea într-un stil specific jocului GTA, cu polițiști pe urmele tale, curse cu cai și trăsuri în loc de mașini, libertate totală de alegere și multă distracție fără limite. Misiunile principale sunt însă la fel de rigide ca și până acum. Lumea este deschisă, dar când ajungi la o misiuni o faci liniar, mergi din punctul A în B, faci un lucru, care îl declanșează pe al doilea, iar la final ai ceva opțiuni care îți conturează caracterul (acesta fiind lucrul nou și diferit față de GTA). În plus ai o groază de side-questuri și o mulțime de obiecte de colecționat, care te fac să te simți ca într-un Far Cry. Trebuie să vânezi animale, să le descoperi, să le iei blana și să le gătești pentru a le mânca. Așadar Red Dead Redemption 2 are și o componentă survival. Obiectele de colecție le găsești prin misiuni și prin plimbările tale, iar evoluția personajului are elemente de RPG prin ea. Jocul este practic un amalgam de elemente, care se conturează însă frumos și liniar între ele, fiind un amestec foarte reușit care îmbină mai multe genuri de jocuri fără a se baza foarte mult pe ceva anume, iar distracția este în stilul clasic GTA, deci cum să nu îți placă un astfel de joc?

Fiind un joc Rockstar care se respectă, Red Dead Redemption 2 are suficient conținut să te țină în story peste 30 de ore, lucru mai rar întâlnit recent, mai ales la jocurile care îți oferă și un multiplayer bogat. Pentru că discutăm de multiplayer trebuie neaparat să vorbim despre Red Dead Online, modul multiplayer al jocului. Acesta este cu adevărat glorios și este exact în stilul GTA Online. Practic te poți plimba pe unde vrei, poți intra pe unde vrei, poți face ce vrei și asta împreună cu alți jucători online. Te poți alia sau te poți lupta cu ei și ai și misiuni speciale care se actualizează constant și elemente noi sunt adăugate în continuu în joc. Dacă vrei o experiență survival te poți duce cu prietenii la vânătoare de urși, te plimbi pe mulți, îți pregătești mâncare și stai izolat. Dacă îți place distracția mergi prin orași, te bagi în baruri, bei, faci scandal, te bați și fugi de poliție.

Odată cu portarea pe PC a jocului vor apărea, bineînțeles și probleme în online, cum au fost și la GTA cu hackeri și oameni agitați, dar Rockstar se ocupă de astfel de probleme, deci se vor rezolva. Cum jocul are și o componentă survival va fi distractiv să le strici buna dispoziție unor jucători care încearcă să devină izolați prin lumea deschisă a Red Dead Redemption 2 și vei descoperi lucruri noi peste tot.

Nu mă voi lungi mai mult pentru că nu are sens. Red Dead Redemption 2 în varianta pentru PC este exact ceea la ce vă așteptați: același joc minunat de  pe consolă, dar cu grafică mai bună (dacă nu aveți un potato PC), mai mult control în toate acțiunile din joc datorită posibilităților de personalizare a controalelor, o poveste mare și bogată și un multiplayer de care nu te poți plictisi și care aduce lucruri noi în permanență. Deci merită cumpărat? Răspunsul e clar DA!

 

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte