Echipa Crytek face jocuri extraordinare din punct de vedere vizual. Futuremark este unealta ideala folosita de profesionisti pentru a determina calitatea si puterea unui calculator, dar daca poti rula ultimul joc lansat de Crytek in full, nu ai nevoie de confirmare, STII deja ca ai un calculator beton. Cei din lumea gamingului au vorbit non-stop in ultima perioada de demoul Unreal Engine 4 care a fost prezentat recent la E3 si apoi la PS4. Toti acestia au cazut de acord ca acesta este ‘viitorul gaming-ul’, dar eu afirm cu tarie ca ‘viitorul’ in ceea ce priveste grafica in jocuri, este deja aici, prezent in Crysis 3.
Inovatia din Crysis 2 numina Nanosuit este pastrata ca o traditie in Crysis 3. Costumul ne da armura daca vrem sa facem pe fortosii sau abilitati tactice daca vrem sa lucram „tiptil”. Cand am vazut ca se apropie data de lansare pentru noul Crysis 3 am inceput sa-mi fac griji in privinta calculatorului pe care va rula jocul si m-am pregatit psihic pentru o eventuala dezamagire.
Actiunea din Crysis 3 are loc la 24 de ani dupa ceea ce s-a intamplat in Crysis 2. Extraterestrii Ceph au fost eradicati(sau asa se crede), iar corporatia CELL a devenit din ce in ce mai puternica, insa omenirea a platit pretul acestei victorii. Orasul New York este distrus si strazile sunt neingrijite, verdeata crescand peste tot. Prophet, este capturat de CELL, ca si multumire pentru salvarea lumii, iar planul este sa fie disecat pentru a gasi secretul simbiozei lui cu costumul. In ajutor sare insa “Psycho”, iar misiunea este simpla – sa descoperi planurile reale ale celor din C.E.L.L., sa le dejoci si sa-i elimini. Cand incepi sa ai viziuni din trecut si experimentezi sangerari in interiorul constumului este clar ca lucrurile nu mai sunt cum au fost o data…
Frumos, domle’…
Cu Crysis 3, Crytek si-au atins scopul dorit in primele secvente – chiar si la setari minime,grafica jocului este cea mai buna dintre toate shooterele aparute pana acum. Am testat jocul pe un sistem cu placa video Nvidia GeForce 550Ti, nu am reusit sa ma joc in 1080p cu toate la maxim, dar am fost pe aproape. Framerate-ul e stabil undeva la 30, cu anti aliasing mai jos ruleaza lejer la 45. Chestia extraordinara este ca, chiar daca am redus grafica, detaliile au fost inca prezente in toata splendoarea lor.
Crysis 2 a avut loc in New York City cand orasul era inca intreg si sub asediul extraterestrilor Ceph. Vegetatia din oras in Crysis 3 prezinta impactul avut asupra metropolei. Poreclit “The Liberty Dome”, mediul inconjurator este impartit in mai multe zone,fiecare mai periculoasa decat precedenta. Ce m-a impresionat insa, a fost atentia la detalii acordata de Crytek. Am hoinarit putin prin fiecare zona accesibila si am incercat poate sa gasesc erori in grafica, insa producatorii s-au autodepasit! Chiar si zonele inaccesibile sunt prelucrate atent, efectele aplicate apei sunt extraordinare si vegetatia inalta da o senzatie unica.
pentru cei ce au jucat titlurile precedente, mecaniza din Crysis 3 este familiara. O multitudine de arme ce contine pistoale, mitraliere, arme de asalt, aruncatoare de rachete, pusti cu luneta sunt toate prezente, dar introducerea arcului Predator Bow duce jocul la un alt nivel. Arcul vine cu o multitudine de varfuri si intrebuintari, dar tot ce trebuie sa stii este ca e pur si simplu letal. Arma iti permite sa-ti urmaresti adversarii, sa-i pandesti si sa-i ucizi in deplina liniste si cu o acuratete de invidiat. Cand am primit arcul n-am fost faorte incantat si nu ma gandeam ca-l voi folosi excesiv in Crysis 3, dar curand a devenit arma perfecta si preferata in lupta cu oamenii. O chestie foarte misto, care, sper rusinea mea, am descoperit-o destul de tarziu, este ca iti poti recupera sagetile. Daca tintesti bine si iti elimini 8 adversari cu 8 sageti, te duci rapid si-ti refaci stocul de „gloante”.
Jocul vine cu un meniu de modificare a armelor „on the fly”. Fiecare arma poate fi adaptata cu munitie specializata (sageti, gloante explozive, cu curent, etc), amortizoare, diferite lunete, incarcatoare mai mari si diferite iteme care pot fi deblocate in functie de cum avansezi in joc. Crysis 3 iti da libertatea sa te joci asa cum vrei tu… iti activezi armura si te duci sa faci pe Rambo ciuruind tot ce misca, sau iti iei arcul si te misti in liniste deplina cu invizibilitatea activata. eu am reusit sa combin cele doua stiluri de joc, sunt un fan al „masacrului general”, si am reusit sa-mi elimin marea majoritate a adversarilor incepand prin a-i elimina cu arcul, in limita sagetilor disponibile si a continua apoi cu armele de foc, cauzand haos printre dusmani.
Upgrade-urile nu se limiteaza insa la arme. Pe parcursul jocului primesti anumite optinui de a-ti imbunatati costumul, ceea ce iti va permite sa acumulezi mai multa forta, mai multe abilitati, scuturi si alte elemente care te ajuta sa-ti personalizezi stilul de joc. Punctele de upgrade sunt limitate, asa ca fiecare jucator isi va personaliza personajul in functie de propriul stil de joc.
In crysis 2 a lipsit un aspect foarte popular in primul joc al seriei – lumea deschisa. Crysis 3 urmeaza acelasi stil liniar ca si predecesorul sau, insa terenul e mult mai deschis. Noile arme si abilitati asociate costumului ofera jucatorului posibilitatea de a aborda stiluri diferite in a termina jocul. Chiar daca actiunea poate fi terminata in 8 ore de joc, aceasta poate fi extinsa prin reluarea joculu isi abordarea unui alt stil. Cat despre poveste, daca doresti sa o urmaresti si vrei sa te joci un FPS cu un story-line extrem de bun, vei fi dezamagit de Crysis 3. Totul se invarte in jurul a doua personaje: Prophet si Psycho. Dialogul este bun, insa devine usor de ignorat cand avansezi in joc. Spre sfarsit esti deja plictisit si te resemnezi cu ideea ca nu vei auzi nimic interesant si preferi sa avansezi fara sa bagi in seama discutiile si sa faci totul de capul tau.
Te vei adapta.. fie ca vrei sau nu 🙂
Crysis 3 vine cu o serie de optiuni in stilul de joc multiplayer menite sa-ti verifice calitatile. Chiar daca AI-ul este bine structurat si destul de inteligent, problemele reale vin de la jucatorii reali. Jocul vine cu 12 harti multiplayer si 8 moduri de joc menite sa-ti permita sa te joci asa cum vrei tu. Modurile Deathmatch, Team Deathmatch, si Capture the Flag sunt prezente, dar cireasca de pe tort se numeste Hunter mode. In Hunter mode 2 jucatori (din 8) primesc Predator Bows, Nanosuits, si bara de stealth plina. Ei se vor infrunta cu alti 6 jucatori care poseda toata diversitatea armelor C.E.L.L.. Cand un agent C.E.L.L. este ucis el devine vanator. Scopul este ca pana la sfarsitul timpului regulamentar de joc toti agentii C.E.L.L. sa fie eliminati, in caz contrar ei castiga jocul.
Modurile omise de mine anterior, Deathmatch, Team Deathmatch, si Capture the Flag dau tuturor jucatorilor cate un Nanosuit si nivelul actiunii creste exponential. Jucatorii noi se vor adapta ceva mai greu, insa vor dezvolta propriul stil de joc care se va diferentia de la o persoana la alta. dupa ce te obisnuiesti cu costumul si-i stii adevarata putere te vei trezi ca faci mai multe pagube decat ti-ai imaginat.
Maximum Armor…Engaged
Crysis 3 este un titlu extraordinar, aproape din toate punctele de vedere. Vegetatia care a invadat orasul New York (vi se pare cliseu ca orasul asta e invadat de extraterestrii in majoritatea SF-urilor?…) arata de parca a fost desenata fir cu fir. Ca si shooter Crysis 3 nu reuseste sa se diferentieze de alte titluri, dar introducerea arcului face din el un joc tactic excelent. Daca alegi sa ignori arcul te trezesti ca joci din nou Crysis 2. Din punctul meu de vedere jocul este facut sa se adapteze fiecarui jucator in parte, oferind o flexibilitate extraordinara. In modul single player ai de ales intre 5 nivele de dificultate, diferenta dintre acestea transforma jocul dintr-o plimbare linistita si haioasa prin parc intr-o incursiune intr-o lume sinistra si plina de capcane la tot pasul. Faptul ca jocul dureaza doar 8 ore in modul single player este dezamagitor, dar multiplayerul, grafica si flexibilitatea introduse de producator transforma experienta jucatorului. Ce pot sa zic in afara de faptul ca deja ma gandesc cum va fi Crysis 4…
Puncte Forte:
– Grafica extraordinara
– Inamici multi si variati
– Multiplayer foarte bun si antrenant
– Flexibilitate in modul de joc
– Arcul
Puncte slabe:
– Single Player prea scurt
– stil liniar de joc chiar daca e mult de explorat
Nota Noastra: 8.5
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.