Enermax Starryfort SF30

Razer Orochi 2015
7.8 Notă editor
Pro
  • Design reușit
  • Calitate materiale bună
  • Soft foarte bun
Contra
  • Dimensiuni prea mici
  • Conectivitate bluetooth
  • "Gaming?" Hun ... Nu prea
Performanță7
Calitate Materiale9
Funcționalitate7.5
Raport Preț/Calitate7.5

Când vorbim de periferice de gaming, brandul cu cel mai mare impact la gamerii români este Razer. Calitatea, designul și prețul destul de piperat al produselor fac ca acestea să fie prezente în majoritatea listelor de dorințe pe site-urile de specialitate. Astăzi am pus și noi mâna pe un mouse Razer Orochi 2015, l-am testat și ne-a plăcut. În primul rând, Orochi este un mouse wireless și când combinăm termenul de wireless cu gaming mie mi se pare că lucrurile nu se prea leagă, însă fiind un produs de tot poate mă înșel. Să ne uităm puțin mai întâi peste specificațiile tehnice:

Tip mouse Wired/Wireless
Interfata USB
Bluetooth
Tehnologie 4G Laser Sensor
Rezolutie maxima 8200 dpi
Numar butoane 7
Rotite scroll 1
Culoare Negru
Dimensiuni 99 x 67 x 35 mm
Incarcator Baterii 2x AA
Altele Pana la 210 inch pe secunda/ 50 g acceleration
1,000 Hz Ultrapolling
1 ms response time (Wired) / 8 ms response time (Wireless)
Razer Synapse
Iluminare Chroma
Sincronizare culori cu alte periferice Razer
Ambidextru Da

Ce găsim în pachet

Pachetul Razer Orochi 2015 este o cutie de calitate superioară, peste cele cu care sunt eu obișnuit la un mouse. Exteriorul este mat cu o imagine a mouse-ului pe partea din față ș ieste specificat faptul că mouse-ul poate fi folosit wireless prin bluetooth dar și prin cablu. Cutia se deschide prin partea de sus și în interior găsim mouse-ul într-o țiplă care nu mai are nimic spectaculos, însă sub aceasta este o nouă cutiuță care cuprinde câteva accesorii:

  • cablu USB cu mufe aurite și înveliș textil
  • o hârtie care are un fel de rol de certificat care te invită în clubul posesorilor de produse Razer
  • un manual
  • două baterii Duracell
  • o husă textilă pentru transport

Aveți mai joc un mic video de unpacking din momentul în care am primit pachetul:

Design și Calitate Materiale

Primul lucru care îți sare în ochi când te uiți la Razer Orochi este dimensiunea. Mouse-ul este foarte mic pentru unul de gaming, ciudat de mic aș putea spune. Este cam cât mouse-ul wireless de la Microsoft și pe jumătate la dimensiune față de cele de la A4Tech sau decât „fratele” său Razer Mamba. Dimensiunile sunt cele prezentate mai sus: 99 x 67 x 35 mm. Eu unul prefer un mouse mai mare și mi se pare puțin ciudat să-l folosesc la jocuri pe acesta, dar dimensiunea este pe placul fetelor.

Când îl iei în mână observi un alt lucru ciudat la el… mouse-ul este foarte ușor. Capacul de deasupra se deschide însă (am avut nevoie de manual să-mi dau seama cum îl deschid) din partea din spate și în interior are locul de baterii. Tot aici găsiți și numărul serial cu ajutorul căruia vă înregistrați produsul în cadrul software-ului oficial Razer. După montarea bateriilor, greutatea crește și Orochi imprimă o altă impresie când e așezat pe masă.

Mouseul are o suprafață curbată din plastic pe partea de sus și lateralele sunt cauciucate. Marginile sunt ieșite puțin în exterior ceea ce e bine pentru că nu te freci cu degetul mare și cel mic de masă când îl miști. Rotița de scroll este și ea cauciucată și are rizuri care o fac să nu alunece. Partea de jos arată ca la un mouse de duzină și nu are nimic special, ba mai mult pare să opună ceva rezistență. Sub scroll are o gaură care îți permite să atașezi cablul usb pentru a-l transforma din wireless în wired și astfel scade și timpul de răspuns al mouse-ului. Cablul USB e probabil cea mai high-end componentă pe care o găsim în cutie, fiind solid, îmbrăcat în cămașă textilă și cu mufe aurite, iar fiindcă e ecranat, rata de transfer e foarte mare prin intermediul acestuia.

Funcții și Software

Razer Orochi este un mouse fără fir în esență, dar spre deosebire de competitorii lui acesta nu are nevoie de un dongle USB pentru a se conecta la calculator, ci folosește semnalul Bluetooth. Din păcate, PCurile nu prea au Bluetooth integrat, deci dacă vreți să îl folosiți pe PC aveți nevoie de un adaptor, sau o placă de bază nouă care să aibă Bluetooth/WiFi onboard. La majoritatea laptopurilor, funcția este prezentă, dar la modelele ieftine adaptorul integrat nu este foarte performant și mouse-ul se deconectează constant. Lucru extrem de enervant pentru un gamer, mai ales dacă ești în mijlocul unui joc competitiv. Testat pe un laptop nou, mouse-ul nu a avut probleme de genul acesta, însă după un restart la PC a trebuit să aștept câteva minute până să își revină. Drept urmare eu aaș recomanda să-l folosiți pe fir când vă jucați, dar atunci de ce să se mai numească mouse wireless de gaming?

Pe partea de soft, Orochi se conectează cu Razer Synapse, aplicația de la Razer care este una dintre cele mai bune de pe piață. Aplicația funcționează ca la orice alt mouse Razer și îți permite să setezi din ea senzitivitatea, care poate fi aleasă între 200 și 8200 DPI, lucru foarte bun pentru că îl poți configura să funcționeze așa cum vrei tu, dar poți umbla și la senzor pentru a adapta nevoilor tale aderarea și răspunsul mouseului la suprafața pe care este mișcat. Poți pune și comenzi macro în mouse cu ajutorul softului și îți poți personaliza butoanele programabile. Chiar dacă mouseul nu este mare, acesta are 7 butoane care pot fi programate individual. Inițial, butoanele sunt configurate ca și click stânga și dreapta, click 3 pe scroll, două butoane laterale pentru a schimba valoarea DPI direct de pe mouse și două libere. Toate cele 7 butoane pot fi însă reprogramate și adaptate nevoilor tale.

Fiind un mouse Razer, de pe Orochi nu putea lipsi funția Chroma, care este softul de iluminare al mouseului, care reprezintă orice produs al companiei. Funcția îți permite să personalizezi luminițele de pe mouse având 16,8 milioane de culori. Din păcate singura zonă iluminată fiind pe scroll, funcția e cam inutilă pe acest mouse mic.

Performanță

Orochi are un senzor laser 4G, care este sub standardul 5G care era disponibil la momentul lansării mouseului și era montat deja pe alte modele precum Mamba. De aceea, dacă ai testat deja un mouse Mamba, experiența avută pe Orochi este mult sub așteptări. Cu toate acestea, mouseul nu se mișcă rău și setările sunt bune, pe hârtie pentru un mouse de gaming. Tehnologia Bluetooth îți pune înăs „frână” la performanță, pentru că timpul de răspuns e de 8ms, față de 1 ms pe cablu și rata e de doar 125 Hz față de 1000 pe USB. N use simte mult diferență când folosești mouse-ul în aplicații desktop, însă la jocuri, mai ales la cele online ai de suferit. Am testat mouseul în Counter-Strike:Global Offensive, StarCraft II, Dota 2 și Mr. Donovan pentru a acoperi cam toate genurile de joc în care ai nevoie de mouse.

În CS:GO mi-a luat ceva timp până am reușit să ajung la o setare care să îmi placă și să mă satisfacă pentru că eu joc pe DPI mic și inițial mouse-ul e setat pe maxim. În offline cu boții s-a mișcat decent, dar când am intrat online, combinând latența de pe Bluetooth cu cea a internetului, a trebuit să conectez firul. În Dota 2 am putut să joc cu DPI mare fără probleme și fără fir, dar a împrins în unele locuri. Starcraft II și Mr. Donovan le-am jucat offline și similar cu rezultatul de la CS:GO nu am avut probleme. Toate aceste teste au fost realizate pe un laptop nou, de gaming, cu Bluetooth modern și rapid. Forma mică a mouseului m-a incomodat puțin dar am putu să-mi programez butoanele laterale și l-am folosit relativ bine.

Mouseul vine echipat cu 2 baterii Duracel, iar Razer spune că acestea rezistă până la 7 luni în condiții normale de uzură. Presupun că dacă îl folosești zi de zi atât în gaming cât și în mediul de lucru desktop acestea rezistă 2-3 luni. Nu pot să mă exprim în această privință pentru că eu l-am folosit intens, ce-i drept, vreo 20 ore în total și nivelul indicat al bateriilor a rămas la 100%, deci probabil țin destul de mult. Fiind baterii normale acestea pot fi schimbate relativ ușor și ieftin și acest lucru este un plus.

Concluzie

Dacă vreți să vă luați un mouse de gaming exclusiv eu recomand la toată lumea să-și cumpere unul pe fir, având performanțe mult mai mari decât unul wireless. Dacă țineți totuși neaparat să luați un produs fără fir, Orochi este o variantă bunicică. Chiar dacă am avut destul de multe lucruri mai puțin bune de spus despre mouse, acesta este mult peste alte produse fără fir în aceeași clasă de preț. Din păcate datorită dimensiunilor reduse, faptului că performanța e mică pe Bluetooth și necesită un sistem nou și performant pentru a funcționa cum trebuie pe wireless, nu pot să vă recomand acest mouse ca și unul de gaming. Pentru aplicații desktop este clar cel mai bun la un buget de până la 400 lei, fiind mult peste produse Microsoft sau Logitech, însă în jocuri trebuie conectat firul. Dimensiunea lui este prea mică pentru un bărbat și l-aș recomanda doar fetelor sau copiilor.

 

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte