Asrock

Începem noul proiect SteamGames.Ro numit „Calculatorul lui Andrei” în parteneriat cu AsrockNoctua și Enermax. Împreună cu partenerii noștri construim un calculator monstru pentru Andrei. Acest sistem îi va permite să se joace, să învețe, să se dezvolte și să se perfecționeze și sperăm că îi va ușura drumul pe care a pornit.

Astăzi vă prezentăm SSD-ul pe care îl folosim în acest sistem, Samsung 970 Evo Plus 500 Gb și vom face un review detaliat pentru el.

Specificații și montaj

SSD-ul M.2, Samsung 970 Evo Plus 500 Gb a fost instalat pe primul port M.2 de pe o placa de bază Asrock Z390 Phantom Gaming 7.

Specificațiile tehnice oficiale ale Samsung 970 Evo Plus 500 Gb:

Detalii tehnice
Caracteristici generale Model MZ-V7E500BW
Serie 970 EVO PLUS
Tip SSD Intern
Form Factor M.2
Capacitate 500GB
Interfata PCI Express (x4)
NVMe 1.3
Lungime slot M.2 80mm
Consum (idle) (W) 0.03
Consum (scriere) (W) 5.8
MTBF (ore) 1.500.000
Rezistenta la soc 1500G
Tehnologii TRIM Support
S.M.A.R.T Support
Suport NVMe
Viteze de lucru Viteza max. (citire) (MB/s) 3500
Viteza max. (scriere) (MB/s) 3200
Random 4KB citire (IOPS) 480.000
Random 4KB scriere (IOPS) 550.000
Caracteristici fizice Greutate (g) 8

Placa de bază Asrock Z390 Phantom Gaming 7 are 2 sloturi M.2 pentru stocare, ambele protejate cu un scut termic, care sunt înșurubate pe placa de bază. Ambele sloturi suportă SSD-uri de tip M.2 pe dimensiuni variate: 2230/2242/2260/2280 SATA3 6.0 Gb/s sau M.2 PCI Express. Pentru a îndepărta protecțiile de pe cele două sloturi trebuie să desfacem 4 șuruburi de pe partea de sus a plăcii și 2 din spate. De asemenea există și un al treilea slot M.2, care este vizibil pe placă fără a fi nevoie să desfaci vreun șurub, însă acesta este de tip Key E, care suportă o placă M.2 WiFi/BT sau Intel CNVi, la dimensiunea standard 2230.

După cum am spus mai devreme, SSD-ul vine montat în primul slot, acesta fiind plasat pe placă între procesor și placa video. De obicei, această zonă este una cu probleme pentru că tinde să se încălzească destul de tare, însă noi am ales o placă de bază premium și cu scut de protecție și sperăm că nu vom avea probleme cu temperaturile. Vom vedea cum decurg lucrurile în cele ce urmează.

Configurația sistemului și metodologia de testare:

Procesor Intel Core i9-9900k
Placa de bază Asrock Z390 Phantom Gaming 7
Memorie Corsair Vengeance LPX Black DDR4, 2x16GB, 3200 MHz, CL 16
Placa video Kfa2 Geforce RTX 2070 EX 8 Gb
Cooler CPU Noctua NH-D15
SSD Samsung 970 Evo Plus 500 Gb
HDD Seagate Barracuda 4 Tb 256 Mb Cache
Carcasă Enermax SABERAY
Sursă Enermax REVOBRON 700W
Sistem de operare Microsoft Windows 10 Pro x64
Monitor Dell S2419HGF, 24”, Full HD, 144Hz, AMD FreeSync
Tastatură Sandberg FireStorm
Mouse Razer Naga Tournament Edition
Căști Razer Electra V2
Controller Microsoft Xbox One controller
Microfon Sandberg Studio Pro Microphone

Memoria a rulat la frecvența de 3200MHz, cu setul de latențe stardard. Procesorul a rulat la frecvența stock și apoi în overclocking.

Placa de bază are ultimul update de BIOS aplicat (1.10).

Sistemul de operare folosit este Microsoft Windows 10 Pro x64 bit edition, actualizat la zi.

Lista de benchmarkuri folosite:

  • HDTune Pro
  • ATTO
  • CrystalDiskMark
  • Anvil
  • AS SSD Benchmark

Teste

Majoritatea testelor făcute pe componente hardware se realizează într-un mediu cât de cât steril și în relativă izolație, dar astfel de teste îți generează rezultate sintetice, care nu reflectă întotdeauna realitatea. Noi ne-am hotărât să nu le testăm ermetic, ci în mediu de lucru, iar astfel am instalat Windows pe SSD, am pus un HDD normal, SATA, de rezervă lângă și am instalat programe folosite în mod uzual de orice gamer.

În timpul testelor sistemul a rulat Windows în Desktop, cu toate utilitarele driverelor pornite, Steam, Google Chrome pornite. În timpul testelor efective nu am făcut nimic pe PCuri, iar între teste am descărcat și rulat următorul program de testare.

Primul test l-am făcut cu CrystalDiskMark, iar rezultatule sunt:

 

Samsung 970 Evo Plus 500 Gb a înregistrat rezultate excelente, foarte apropiate de specificații. Vitezele secvențiale sunt destul de bune, neașteptat de mari după părerea mea, iar cele de citire, scriere aleatorie a fisierelor mici (4K) sunt în limitele normale.

Următorul test a fost făcut cu ATTO Disk Benchmark:

În trecut am analizat și Samsung 960 Pro și acesta a obținut rezultate mai slabe în acest test, deci obținerea de viteze de 2.87 GB/s la scriere și 3.22 GB/s la citire au fost o surpriză plăcută pentru noi.

Au urmat mai apoi 3 teste cu HD Tune Pro:

Următorul test a fost realizat cu Anvil’s Storage Utilities, un test care forțează destul de mult SSD-urile și multe tind să se încălzească destul de repede și le sunt afectate astfel rezultatele. Rezultatele pe Anvil’s Storage Utilities sunt relevante:

În mod surprinzător, rezultatele pe Anvil sunt sub cele obținute pe Samsung 960 Pro, în special pe partea de scriere, unde vechiul model a obținut un scor de 7800.

În cele din urmă am ajuns la AS SSD Benchmark, unde Samsung 970 Evo Plus 500 Gb a obținut din no uscoruri pes modelul 960 Pro :

Rezultatele obținute sunt foarte bune pentru SSD, ceea ce ne spune că portul M.2 este construit solid pe Asrock Z390 Phantom Gaming 7 și că vitezele sunt în parametrii. Revenind la condițiile de funcționare și analizăm temperaturile la care a funcționat dispozitivul. Portul M.2 este poziționat între procesor și placa video, iar cum noi avem un cooler mare și o placă video pe 3 sloturi, zona respectivă tinde să se încălzească în acea zonă. Așa că am monitorizat continuu, timp de 4 ore temperaturile, în timp ce am făcut toate testele pe dispozitivele de stocare, dar și cele pe procesor și placa video. În idle, temperatura este de 33°C, în timp ce în momentul de load maxim, temperatura maximă înregistrată a fost de 43°C pentru SSD, care sunt niște valori excelente. Temperatura ambientală la care s-au efectuat testele a fost de 26°C.

În sfârșit, vom face o comparație între rezultatele obținute de Samsung 970 Evo Plus 500 Gb și Samsung 960 Pro 512 Gb (rezultate culese în urma review-ului nostru pentru acesta):

Concluzii

Piața SSD-urilor NVMe este una dintre cele mai competitive, iar SSD-urile devin mai rapide, mai ieftine și mai răspândite. Samsung a fost la putere în ultimii ani, dar cum au început să apară din ce în ce mai multe produse competitive din punct de vedere al calității și mai ieftine ca preț, producătorul a fost forțat să acționeze. A apărut astfel Samsung 970 Evo Plus, produsul care a adus din nou liniștea în tabăra celor de la Samsung. SSD-ul este disponibil la un preț decent, are performanțe inegalabile (pe piața consumer) și este în acest moment cel mai bun SSD NVMe de pe piață.

Samsung 970 Evo Plus ne arată viitorul înainte ca restul să înceapă să lucreze la el. Acesta este primul produs pe tehnologie 96-layer V-NAND și, surprinzpător nu am văzut până acum un model 970 Pro Plus. Probabil va apărea și acesta odată cu lansarea PCIe 4.0, dar până atunci regele este la îndemâna noastră. Samsung 970 Evo Plus este cel mai rapid, are cel mai bun raport calitate-preț, este cel mai eficient și cel mai de încredere SSD de pe piață și astfel, este un must-buy pentru orice sistem modern. În gaming, diferența nu se simte neaparat în timpul de încărcare a unui joc, dar se simte la copierea de fișiere, la instalarea de jocuri și programe, la timpul de încărcare a sistemului de operare și, mai ales, în momentul în care copiezi mii de fișiere mici, cum sunt în marea majoritate a jocurilor.

Lasa un comentariu
Enermax Squa RGB
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte