Enermax Squa RGB

ASUS ROG Sagaris GK100
8.5 Notă editor
Pro
  • Calitate foarte bună în raport cu prețul
  • cablu flexibil și învelit în material
  • Mufe aurite
  • Construcție solidă cu materiale foarte bune
  • Funcții anti-ghosting funcționale
  • Design minimalist dar de efect
  • Iluminată
Contra
  • Cursă scurtă taste
  • Protecție anti-lichid îndoielnică
Construcție
Calitate Taste
Taste și funcții speciale
Raport Preț/Calitate

După cum am precizat în articolul anterior, ne-am hotărât să testăm o serie de tastaturi de gaming pentru cei care nu au bugete mari ș isă găsim soluții potrivite oricărui buget. Cea de-a doua tastatură pe care am încercat-o a fost ASUS ROG Sagaris GK100. Aceasta este cea mai ieftină tastatură de gaming de la ASUS cu preț undeva la 100 lei și cu 100-150 lei mai ieftină decât următoarea. Pentru nivelul de preț aceasta vine cu specificații destul de avansate precum funcții anti-ghosting, protecție la lichide, iluminare sau taste programabile,  așa că ne-am hotărât să o încercăm.

Pachet și prezentare

Când vine vorba de echipamente de gaming, seria ROG are unul dintre cele mai sonore nume din domeniu, iar echipamentele au în general un design care sare în ochi, o construcție solidă și se livrareă în cutii speciale, care îți sar în ochi.  ASUS ROG Sagaris GK100 vine într-o cutie simplă comparabil vorbind de celelalte produse ROG, dar care sare în ochi dacă este pusă lângă altele cu buget comparabil lansate de concurență. Cutia este mică și tastatura înghesuită înăuntru însă are tot ce-i trebuie acolo.

Funcțiile tastaturii sunt toate ilustrate pe cutie, iar în interior avem tastatura înfoliată și materiale promoționale corespunzătoare. Tastatura îți sare în ochi la prima privire și chiar dacă nu este foarte mare și umflată se vede mâna celor de la ASUS în construcție. Elemente subtile plasate strategic pe tastatură precum liniile roșii și logo-ul mare ASUS sare în ochi, dar chiar dacă tastatura este din seria GAMING, ASUS a omis intenționat să plaseze logo-ul specific ROG pe aceasta pentru că nu are toate funcțiile unei tastaturi de top.

Design și Construcție

Tastatura ASUS ROG Sagaris GK100  este din plastic dur, de calitate și lipsesc elementele metalice sau cromate. Când pui pentru prima dată mâna pe ea simți însă că nu ai de-a face cu o tastatură de duzină. Chiar dacă nu este o tastatură mecanică, aceasta este destul de grea.

Tastele nu sunt colorate, iar singurul design care sare în evidență pe ele este la tastele WASD care au un mic pătrățel în jurul lor. Acestea nu sunt însă diferite de restul și nu sunt cauciucate, dar datorită iluminării le vezi cu ușurință și în întuneric. Iluminarea este de tip Backlit, adică se luminează spațiul de sub taste și sunt disponibile 7 culori. Ai taste funcționale pentru a schimba culorile sau poți cupla modul aleator, în care tastatura schimbă singură culorile la fiecare câteva secunde. Eu nu sunt un fan al acestui tip de iluminare, dar am observat că nu e așa deranjant ca în cazul altor tastaturi. Se poate seta și nivelul de intensitate al luminii și ți-o poți personaliza așa cum vrei. În partea din față regăsim un suport pentru mână potrivit ca dimensiune, nici mare nici mic, care este destul de comod.

Tastele sunt destul de late și spațioase astfel încât să nu deranjeze la scris și tastatura vine echipață și cu o protecție împotriva vărsării lichidelor. Nu știu cât de eficient este acest sistem pentru că nu m-am încumetat să vărs ceva pe ea, mai ales că nu am văzut pe partea din spate prea multe găuri pe unde poate să curgă apa. Dacă tot am vorbit de partea din spate acolo am regăsit două elemente care sunt un must-have la orice tastatură după părerea mea. În primul rând în partea din față sunt două elemente cauciucate dintr-un material abraziv care împiedică alunecarea pe masă a tastaturii. În partea din spate sunt două piciorușe reglabile care permit înălțarea tastaturii pe masă în funcție de preferințe.

Cablul de conectare are un înveliș textil și este foarte flexibil. Fiind flexibil are nevoie de o protecție, care este oferită de acest înveliș, iar pe lângă întrebuințarea practică are și un rol important în design. Mufa USB este aurită și vine cu capac de protecție din plastic similar cu cel regăsit la plăcile video high-end. Așadar, chiar dacă ASUS ROG Sagaris GK100 este ieftină, ASUS nu a făcut prea mare rabat, păstrând caracteristici minime care s= confere tastaturii un aspect profesional.

Performanță și funcții taste

ASUS ROG Sagaris GK100 ne-a impresionat cu designul, însă acesta nu este singurul lucru la care trebuie să ne uităm când alegem o tastatură, așa că am băgat-o în teste să vedem cum se comportă la o utilizare normală. Primul lucru pe care l-am observat a fost cursa tastelor, care este mică, de 4mm după cum spune producătorul, similară cu aceea de pe o tastatură de laptop. Mie îmi place să simt când apăs pe taste așa că m-am simțit destul de aiurea cu această cursă scurtă, dar am observat că timpul de răspuns este foarte bun și că spațierea tastelor este suficientă astfel încât să nu nu ai probleme cu apăsări simultane ale acestora.

Tastele care conțin litere au și funcții anti-ghosting, care chiar funcționează. Adică dacă apeși simultan trei taste în timpul unui joc, tastatura le recunoaște pe fiecare executând repede toate cele trei instrucțiuni. Am testat-o atât la scris rapid în Word cât și în jocuri și s-a comportant decent. La scris probabil din cauză că eu nu sunt obișnuit cu cursa scurtă a butoanelor am avut mai multe probleme, dar în jocuri experiența a fost extrem de plăcută și lipsită de probleme. Sunetul scos de taste este redus datorită cursei scurte de apăsare și din acest motiv tastatura este potrivită pentru acasă dacă nu vrei să-i deranjezi prea mult pe cei din jurul tău.

Concluzie

Fiind cea mai ieftină tastatură de gaming de la ASUS, Sagaris GK100 nu are toate funcțiile premium la care ne-am fi așteptat de la brand, dar are multe elemente care nu se regăsesc în acest sector de preț la competitori. Designul compact dar elegant, cablul învelit în material textil, mufele aurite și materialele de calitate din taste ne duc cu gândul la o tastatură mai scumpă. Iluminarea și cursa tastelor lasă însă de dorit nefiind varinta ideală pentru mine cel puțin la o tastatură de gaming, dar puse în balanță toate aceste specificații putem spune că această tastatură este una dintre cele mai bune variante ieftine pentru jucători. Dacă vrei să optezi pentru un brand de top și să-ți limitezi bugetul, ASUS ROG Sagaris GK100 este o variantă cât se poate de ideală.

 

 

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte