Pentru amatorii de jocuri pe PC există multe simulatoare auto, cu plusuri și minusuri, unele mai bune, altele care dau în arcade. Există multe păreri pro și contra referitoare la orice joc, însă cam toată lumea este de acord cu un aspect esențial: în acest moment, pe Steam nu pare să fie disponibil un simulator complex și în adevăratul sens al cuvântului. Asta deoarece lumea a uitat de un joc lansat în beta în urmă cu 3 ani, și anume rFactor 2. Lansat cu surle și trâmbițe de Image Space Incorporated, jocul venea ca o continuare la celebrul rFactor 1, considerat unul din cele mai bune simulatoare pentru vremea sa, însă datorită timpului lung de producție, mulți au uitat de el și, chiar dacă l-au cumpărat din timp, jocul a rămas pe raft, prăfuit și ascuns în ceva colț. Acum, varianta finală este terminată și, chiar dacă este puțin depășit la grafică, rFactor 2 este un titlu extrem de puternic, în materie de elementele pe care le posedă „sub capotă”.
Gameplay
rFactor 2 este un SIMULATOR. Spun asta în litere mari, deoarece jocul este chiar asta, așa că dacă vă așteptați la un joc cu mașini mai complex dar ușor de stăpânit, ca majoritatea celor de pe piață, nu veți avea o experiență plăcută cu acest titlu. Acest lucru se datorează complexității jocului. Este enervant până poți să-l stăpânești și va pune probleme celor mai buni dintre voi. Eu am avut nevoie de un prieten, pilot de meserie pentru a realiza că jocul este extrem de puternic și că nu are probleme așa cum credeam inițial. Nefiind foarte experimentat, l-am încercat și mă pregăteam să-l abandonez, pentru că aveam impresia că ceva este în neregulă cu el, deoarece mașinile erau extrem de greu de controlat. Asta se datora în principal mie, pentru că nu alesesem opțiunile cum trebuie, pe de o parte, și pentru că eram obișnuit să joc 2-3 curse și apoi să mă impun. Mi-a luat o zi să reușesc să depășesc prima mașină și să nu mai termin ultimul, iar sentimentul a fost extrem de mulțumitor, mult peste ce mă așteptam.
Jocul nu este simplu, chiar de loc, dar dacă ai noțiuni elementare despre mecanica auto și ai răbdare să îl joci, să pierzi și să o iei de la capăt, până la urmă te obișnuiești cu el și începi să devii mai bun. Eu l-am încercat cu un controller de XBox și cu un volan Logitech Racing Force GT. Sensibilitatea celor două dispozitive a fost atât de mare, încât eu nu credeam că nu pot reacționa în acest hal. Practic, mi-au dat impresia că au fost construite special pentru acest joc, în special volanul. Le-am mai folosit și la alte jocuri, precum Project CARS sau GRID, dar diferența este extremă. mai mult decât atât, jocul oferă și o sumedenie de opțiuni de configurare, putând fi mapate toate butoanele și funcțiile. Sunt și multe opțiuni legate de senzitivitate, putând să-ți setezi controllerul așa cum vrei, iar răspunsul este extrem de bun, controlul devenind repede adaptabil.
Mașinile pe care le poți conduce sunt foarte multe, rFactor 2 oferind una dintre cele mai mari varietăți pe care eu le-am văzut. De la mașin ide Formula 1, la mașini clasice, poți conduce orice. Mai mult, fiecare mașină este unică, atât din punct de vedere vizual, cât și din punctul de vedere al controlului și al manevrabilității. Senzația de condus e unică pentru fiecare mașină, iar experiența adunată este, astfel, una care iți aduce dorința de rejucabilitate, chiar dacă jocul nu are o poveste clară sau un scop. Jocul te pune practic la volan și te provoacă să îți depășești limitele, iar dacă reușești acest lucru, senzația de satisfacție pe care o primești este unică. Nivelul de dificultate este așa de mare, încât te face să fii într-o stare de împlinire mare, după fiecare victorie.
Pe lângă modul single-player, jocul are și opțiune de online, care este extrem de competitivă și, poate din acest motiv, sau poate pentru că jocul nu este foarte popular, este cam goală. Totuși, acest mod de joc este luat în serios de împătimiții jocului, poate prea în serios, deoarece cei care joacă se consideră într-o ligă reală. există reguli clar stabilite, nu există înțelegere pentru amatori, iar greșelile se plătesc cu penalizări, iar dacă nu ești suficient de bun ești dat afară, iar jucătorii preferă să folosească un bot în locul tău. Chiar dacă nu sunt mulți jucători online, pe servere, comunitate pare să fie foarte puternică. Atelierul Steam este plin de circuite noi, dar și de mașini. De asemenea sunt opțiuni de configurare a interfeței, practic poți schimba orice. Găsești și pe forumuri pe internet multe modificări și contribuții ale jucătorilor.
Toate opțiunile existente și cele pe care le poți adăuga vin totuși cu costuri de performanță. Chiar dacă rFactor 2 a fost conceput în urmă cu 3 ani, cerințele de sistem sunt destul de mari și pentru sistemele moderne. Chiar dacă am folosit placa recomandată de producător GTX 760, nu am putut rula la maximul setărilor grafice jocul. A trebuit să reduc ceva setări grafice pentru că îmi sacada prin curbe sau în unele momente critice și îmi afecta performanța.
Grafică și sunet
Sistemul grafic este cel creat la momentul anunțării jocului, iar texturile și elementele vizuale nu se ridică la nivelul celor din jocuri precum GRID Autosport sau Need for Speed, dar nu trebuie să fiți speriați de acest lucru. Efectele vizuale legate de distrugerea vehiculelor sunt excelente. Loviturile sunt realistice și realizate foarte bine. De exemplu, dacă ești implicat într-o coliziune gravă, mașina se va distruge și nu o vei mai putea conduce, iar cursa se va încheia. Oglinzile retrovizoare, spre exemplu, sunt create extrem de realist, ascunzându-ți unghiuri moarte, dar arătându-ți lucrurile care se petrec în spate într-un mod foarte similar cu realitatea. Reluările cursei sau a unor momente sunt foarte bine lucrate și efectele vizuale sunt realizate foarte bine.
Pe partea de sunet, în timpul curselor, efectele sonore sunt implementate foarte bine. Auzi motoarele adversarilor și pe al tău, astfel încât îți dai seama când un adversar se apropie și poți să și intuiești direcția pe care vrea să te depășească. De asemenea, defecțiunile la propriul motor sunt sesizabile prin prisma diferențelor de sonor.
Concluzie
rFactor 2 este un simulator auto în adevăratul sens al cuvântului. Jocul -a făcut să-mi schimb părerea despre ceea ce înseamnă un adevărat joc de simulare și să privesc cu alt ochi celelalte jocuri care se vor a face parte din această categorie. De aceea, din păcate, mulți se vor enerva și nu vor avea răbdare să îl joace. Părerea mea este să îl luați obligatoriu dacă aveți un scaun de simulare auto sau un volan profesional, pentru că veți simți lucruri pe care nu le-ați văzut în alte jocuri cu mașini. Dacă sunteți un fan al jocurilor arcade cu mașini, nu vă chinuiți, pentru că nu veți putea să vă obișnuiți cu jocul și vă veți face nervi.
[…] rFactor 2 Review […]