Pe 27 septembrie, Kalypso Media a lansat un nou joc de strategie care promite multe, numit Rise of Venice. Am avut sansa sa testam acest nou simulator, air, pornind de la premisa ca jocurile produse de catre Kalypso Media in trecut nu m-au dezamagit, am avut asteptari mari de la acest nou titlu.
Povestea
In Rise of Venice ai in mana viata unui fost mercenar, care decide sa-si schimbe viata si sa-si incerce norocul ca un comerciant. Actiunea are loc in perioada de glorie a Venetiei, in secolul al XV-lea, mai precis in anul 1455. Urmand sa-si respecte promisiunea facuta bunicului sau pe patul de moarte, tanarul isi incepe noua viata, in speranta acumularii unei averi care sa-i schimbe statutul social si sa duca o viata linistita.
Venetia este centrul cultural al Europei si unul dintre cele mai infloritoare porturi de comert din lume, cel mai mare din Europa. Avand suportul familiei, tanarul nostru erou lupta pentru faima, putere si succes, construindu-si un adevarat imperiu comercial in Marea Mediterana. Pe masura ce te dezvolti vei avea de a face cu din ce in ce mai multi dusmani, atat comercianti competitori, cat si pirati sau producatori. Va trebui sa-ti folosesti toate resursele pentru a supravietui si a-ti atinge scopul, chiar daca va trebui sa dai spaga, sa soliciti ajutor de la persoane influente sau sa-ti construiesti propria mica armata pentru a-ti proteja ambarcatiunile. Scopul final este sa ajungi liderul Venetiei, postul cel mai de vaza in Europa Renascentista.
Gameplay
Jocul dispune de 3 moduri single-player si de multiplayer. Optiunile disponibile sunt: campanie, free to play si meci pe scor. Campanie e clasica. Iti alegi un personaj si incepi jocul. Ai un tutorial la inceput si evoluezi incet, invatand rand pe rand toate elementele jocului. Modul free-to-play iti permite sa alegi sa joci cum vrei, misiuni specifice sau create de tine. Meciul pe scor iti va da o lista de misiuni pe care trebuie sa le indeplinesti intr-un anumit timp.
Campania e primul loc unde ar trebui sa te opresti cand incepi Rise of Venice, iar acest mod a fost preferatul meu. Incepi cu putini bani si o nava si va trebui sa incepi sa faci afaceri, iar facand asta castigi bani si reputatie. Cu cat acumulezi mai multa reputatie, personajele din oras incep sa te cunoasca si vei incepe sa interactionezi cu fiecare in parte. Comertul se face vanzand si cumparand bunuri. Unele orase produc anumite obiecte si au nevoie de altele. Transporti dintr-un loc in altul, iar daca iti configurezi bine rutele vei avea succes. Respectul acumulat iti va debloca mai multe orase/porturi unde vei putea face comert.
Spre deosebire de simulatoarele si jocurile de strategie din ultima vreme, in Rise of Venice e simplu sa te descurci. Poti face orice cu ajutorul mouse-ului si cu putine taste daca vrei sa-ti usurezi munca. Meniul jocului este foarte intuitiv si esti conectat in permanenta cu ceea ce se intampla in orasele in care faci comert. Din acest punct de vedere, jocul este destul de complex, pentru ca nevoile oraselor se schimba constant si nu va trebui sa faci acelasi lucru de multe ori. Fiecare vizita intr-un port va fi diferita de precenta, ceea ce e extraordinar, din punctul meu de vedere, caci te intriga si te tine conectat la joc, fara sa te plictiseasca. In plus, fiecare actiune pe care o intreprinzi tu, ca si capitan, influenteaza mersul jocului. Rise of Venice nu se rezuma doar la schimburi comerciale, ci te invita in viata sociala si politica a Venetiei Renascentiste. Va trebui sa te implici in alegeri, angajarea personalului pentru navele tale, scolirea acestora. Implicarea in acte caritabile, precum dezvoltarea de scoli, iti vor creste popularitatea si te vor ajuta sa te dezvolti din mai multe directii deodata si sa avansezi mai rapid, ceea ce face ca jocul sa aiba un ritm destul de bun si sa elimine plictiseala din alte titluri de strategie.
Cum am spus la inceput, jocul nu se rezulma doar la comert, ci iti va testa si abilitatile militare. E limitat, ce-i drept, la lupte cu pirati, dar e o iesire din rutina bine venita. Mediul de lupta implica adoptare de tactici si coordonare in actiuni. Te deconecteaza de la adunatul banilor si, pentru mine, a fost chiar placut. Nu este complicat de luptat, indicatiile sunt bune, iar sistemul de lupta este intuitiv.
Grafica si Sunet
Grafica din Rise of Venice este foarte bine lucrata. Se observa efortul depus in realizarea jocului de catre Kalypso Media, iar rezultatele sunt bune. Ai o privire de ansamblu excelenta, care iti permite sa identifici bine toate elementele lumii, detaliile apei sunt unele dintre cele mai bune dintr-un joc de strategie pe care le-am vazut pana acum, iar cand te apropii asupra unui oras sau port, cladirile sunt bine realizate. Animatiile sunt fluente, insa personajele sunt statice. Per total, jocul arata si se simte modern, ai parte de calitate vizuala, fara a avea insa nevoie de un procesor grafic pretentios, lucru excelent pentru un joc de strategie.
Sunetul e clasic pentru astfel de jocuri. Tema este specifica erei, repetitiva insa, dar nu enervanta. O treci cu vederea rapid si nu te disturba.
Concluzie
Rise of Venice este un joc de strategie bun, peste medie. Gameplay-ul, in varianta single player, este aproape de excelenta, grafica este foarte buna, insa povestea nu este exploatata suficient in joc.
NOTE:
Poveste: 7
Gameplay: 9.5
Grafica: 9.5
Sunet: 8
Total: 8.5
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.