Ultimul proiect lansat de Daedalic Entertainment se numește Skyhill și este produs de către Mandragora. Este vorba despre un joc de supraviețuire, un platformer cu elemente moderne, pe care am avut ocazia să îl testez și vă voi vorbi astăzi puțin despre el.
Povestea
Personajul principal din Skyhill este un milionar pe nume Perry Jason, care a fugit de Al Treilea Război Mondial, ascunzându-se în apartamentul de lux, situat la ultimul etaj al hotelului Skyhill. Totul a decurs perfect până când un atac cu armă biologică a distrus orașul și peste tot este un haos. Mutanții mișună acum peste tot, dar personajul nostru nu este preocupat de ei… până rămâne fără mâncare. Acum el este nevoit să iasă din cameră și să caute mâncare. Plimbarea prin hotel înseamnă că va trebui să înfrunți lumea de afară, iar pericolele sunt la tot colțul. Va trebui dusă o luptă pe supraviețuire și contra timp. Vei reuși să-i faci față?
Gameplay
Skyhill este un platformer 2D, un fel de dungeon explorer, în care trebuie să cobori de la edajul 100 al hotelului până la parter. Ai un nivel de viață și unul de hrană/foame, fiecare având câte 100 de puncte. Fiecare mișcare pe care o faci îți scade 1 punct din totalul de la mâncare, iar dacă ajungi la 0 ai terminat-o. Fiecare etaj are 3 încăperi: una cu scara și una în stânga sau în dreapta. în aceste încăperi poți găsi diferite obiecte, de la bucăți de lemn, la cuțite sau mâncare, iar după câteva etaje coborâte, începi să te întâlnești cu niște zombi sau mutanți, care te vor ataca.
Obiectele pe care le găsești pot fi folosite ca și arme, pentru a-ți reumple nivelul lde viață sau de mâncare sau pentru a construi obiecte. Așadar, Skyhill are un sistem de inventar și crafting, similar jocurilor RPG. În meniul de crafting ai mai multe categorii, de la arme, poțiuni/leacuri pentru infecții, mâncare sau elemente de mobilă pentru camera de la ultimul etaj, VIP. Pentru a accesa această cameră, care are rol de locuință permanentă, trebuie mai întâi să găsești cheia de la cameră, un lucru care mi s-a părut stupid… doar de acolo ai plecat, nu? La unele etaje vei găsi aparate de băuturi sau mâncare, pentru care ai nevoie de bani. Personajul este un milionar, cum am spus la început și își permite să stea permanent într-un apartament de lux într-un hotel, dar nu are asupra sa niciun ban… din nou acest element mi se pare lipsit de sens în joc.
La fiecare 10 etaje vei găsi și câte o cameră încuiată, pe care trebuie să o deschizi folosind o cheie pe care o poți confecționa din meniul de crafting sau o poți găsi ascunsă pe undeva. Povestea nu este dezvăluită complet în joc, iar pentru a-ți da seama de ce se petrece în jur, te vei folosi de bucăți de ziar sau înregistrări audio, peste care dai căutând prin încăperi. Cum am spus mai devreme, după câteva etaje coborâte vei începe să dai de mutanți. Aceștia te vor ataca de fiecare dată, iar tu poți folosi armele găsite sau confecționate pentru a te apăra. Sistemul de luptă este turn-based, o dată dai tu, o dată dă adversarul. Diferite arme au damage diferit, iar diferiți mutanți au mai multă sau mai puțină viață. Unii stau să se lupte cu tine, alții fug.
În Skyhill nu ai mai multe vieți, dacă unul din monștrii întâlniți îți fac de petrecanie, va trebui să începi de la zero jocul, lucru care poate fi frustrant. Eu am reușit după vreo 3 încercări să ajung până pe la nivelul 50 (din 100), iar acolo, din ghinion, am ratat (pentru că există și șansa asta) cam 80% din loviturile pe care am încercat să le dau monstrului pe care l-am întâlnit. În timpul luptei nu-ți poți folosi poțiunile sau trusele medicale, eci trebuie să te pregătești în avans pentru ce urmează. Specific jocurilor RPG, poți debloca mai multe „rețete” pentru obiectele pe care le poți construi sau mai multe abilități, de-a lungul jocului. De exemplu, poți alege între o abilitate de a sparge ușile încuiate sau abilitatea de a da prima lovitură în luptă. A doua pare crucială, dar când vezi cât de greu găsești cheile de la ușile încuiate, te vei gândi de două ori. Asta deoarece ușile închise ascund cele mai multe provizii esențiale pentru supraviețuire.
Gameplay-ul nu este rău, dar fiindcă trebuie să începi de la început fiecare nivel și să treci din nou prin aceleași încercări de mai multe ori, devine plictisitor. Mandragora s-au gândit al acest aspect și au implementat o funcție care mie mi-a plăcut enorm și mi se pare o idee extraordinară în joc, și anume, conectarea pe Twitch în timpul jocului. Ce face de fapt această funcție? În primul rând îți permite să faci streaming pe Twitch la joc, dar îți afișează și o interfață prin care poți comunica cu cei care se uită la tine și poți interacționa cu ei. Nu doar să vorbești, dar poți influența și jocul. De exemplu, cei conectați pe stream îți pot da poțiuni sau te pot ajuta în luptă. Toate acestea sunt realizate fără ajutorul unui software extern, iar ideea mi se pare genială. Este prima dată când am văzut acest mod de implementare și cred că s-ar potrivi de minune și altor jocuri.
Grafică și sunet
Grafica este specifică unui joc 2D, fără prea multe elemente sofisticate. Nu zic că este rea, dar nici modernă nu este. Dacă producătorii doreau să implementeze un joc cu grafică retro, puteau măcar să lucreze mai mult la elementele individuale, precum itemele pe care le aduni în inventar, dar nici acestea nu sunt polișate. Ca și performanță, jocul se comportă bine, nu sunt sincope sau suprasolicitări ale resurselor, iar animațile sunt lucrate bine, pentru ceea ce oferă jocul.
Coloana sonoră nu iese nici ea în evidență. Fondul sonor este constant, cu mici modificări în momentele cheie sau de luptă. Muzica nu este deranjantă, iar interpretarea vocală a elementelor narat este bună. Actorii angajați și-au făcut bine treaba, povestea este prezentată bine și cu fler.
Concluzie
Skyhill este un joc pe care te chinui să-l termini ,dar odată ce ai reușit acest lucru nu mai are rejucabilitate. Per total ai câteva ore de joc garantat și apoi poți să-l uiți. Jocul iese în evidență prin implementare sistemului de Twitch, dar acesta este singurul lucru nou adus în joc. Grafica este decentă dar fără pretenții. Prețul de 14,99€ este totuși puțin cam piperat pentru joc, însă merită cumpărat dacă apare la reducere.
[…] Skyhill Review […]