Astăzi vom discuta despre unul din cele mai discutate și dezbătute jocuri disponibile în Steam Early Access, Space Engineers. Produs de Keen Software House, jocul este un sandbox despre inginerie, construcție, explorare și supraviețuire în spațiu și pe planete extraterestre.

9896880_orig

Jucătorii construiesc nave, stații spațiale, baze în spațiu, iar apoi le pot testa, pilota, explora și aduna resurse pentru a supraviețui. Practic, acțiunea din Space Engineers se împarte între construirea unei nave, din perspectivă first sau third person, apoi testarea ei și explorarea spațiului cu ajutorul ei. În modul multiplayer, jucătorii se laudă cu navele construite, iar apoi se războiesc cu ajutorul armelor cu care și-au dotat navele spațiale. Adunarea de resurse este și ea esențială pentru supraviețuire. Practic, jocul are două moduri de joc, unul creativ și unul de supraviețuire, iar producătorii și-au impus să nu pună piedici sau limite jucătorilor. Practic, ai la dispoziție orice găsești în jur. Poți construi orice, cu orice material dorești, iar zona de explorare, de unde te poți aproviziona nu este mică. Acum, a fost lansat un update care adaugă planetele la locurile posibile de explorat, astfel încât, acum nu te mai limitezi doar la zona activă de pe planeta pe care ești și poți folosi nava pentru a ajunge pe o altă planetă și a explora și exploata alte resurse.

9222060_orig

Există două moduri de joc, single-player și multiplayer. În modul single-player joci singur și poți experimenta cu diverse tehnici de construcție și supraviețuire. În multiplayer pui în practică ce ai învățat singur și joci unul din cele două moduri de joc: creativ și supraviețuire. Modul creativ îți pune la dispoziție resurse nelimitate și construire instant a obiectelor și nu poți muri. Scopul jocului în acest mod este construcția structurilor și a navelor și lăudarea în fața celorlalți jucători din online. Modul de supraviețuire crează un scenariu realistic, cu resurse limitate, construcție care durează în timp și sistem de luptă cu ceilalți jucători. Poți muri și primești respawn în acest mod. În supraviețuire, poți juca cooperativ sau competitiv cu alți jucători și sistemul permite conectarea concomitentă a până la 16 jucători.

6930025_orig

Gameplay-ul din Space Engineers este simplu până într-un punct, iar sistemul de construcție este similar cu cel din Minecraft. Totuși, jocul este mult mai avansat, mai ales în stadiile superioare, când va trebui să-ți folosești creativitatea pentru a genera structuri complexe, care să proceseze materiale și componente pe care le vei folosi mai apoi la construcția altor elemente în joc. Modul cooperativ este indicat, mai ales din cauza multitudinilor de sarcini de îndeplinit.

5775134_orig

Pe lângă jucători, sunt implementate, în această fază a jocului, și creaturi controlate de AI. Deocamdată, acestea se limitează la o specie de păianjeni care sunt pe planete extraterestre sau pe lunile planetelor, baze de pirați, peste care poți da pe planete și drone ale acestor pirați, care le protejează „comorile”. Per total, jocul nu este plictisitor, iar dacă ești un fan al produselor SF, comunitatea care este în jurul Space Engineers te va încânta. Comunitatea este imensă, pe Steam și pe forumul, iar în Atelierul Steam poți găsi creații diverse, de la nave la clădiri sau arme.

4222104_orig

Din punct de vedere grafic, jocul este încă nefinisat complet. Există destul de multe probleme, mai ales la umbre și animații ,dar și câteva buguri, dar sunt de așteptat într-un Early Access. dacă vrei totuși să vezi jocul în toată complexitatea lui, poți activa toate setările grafice, însă acestea vin cu un cost asupra resurselor tale. Eu am rulat jocul pe un i5-4690k cu 16 Gb RAM si GTX 760 și l-am putut rula decent, dar s-a cam înfierbântat sisemul după aproximativ 2-3 ore de joc.

3206560_orig

Ca să concluzionez, Space Engineers arată foarte bine și promite mult. La cât de mare este comunitatea din jurul jocului, îmi pot doar imaginea ce va fi când se va lansa. Din toate jocurile din Early Access pe Steam, singurul care rivalizează cu el este H1Z1. Aștept cu nerăbdare să văd ce se va mai întâmpla și implementa în joc, iar la lansare sunt de părere că jocul va fi masiv și va deveni unul din cele mai bune jocuri ale anului.

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte