Super Button Soccer Review
Gameplay9.5
Grafică10
Sunet7
8.8Scor
Reader Rating: (4 Votes)
10.0

Fotbalul este sportul preferat al românilor și de aceea a fost exploatat și au fost create diferite joculețe pe această temă. Unul dintre acestea a fost în vremea comunismului „fotbal cu nasturi”, un joc ușor de recreat fără a fi nevoie să cumperi un set de joc. L-am jucat și eu în copilărie și am uitat de el până de curând când întâmplător am văzut pe Steam jocul Super Button Soccer. Creat de o firmă braziliană, Smyowl Game Studio, jocul reprezintă o variantă electronică a jocului pe tablă. Am sărit repede pe el și mă așteptam să găsesc ceva joculeț micuț casual, dar ce am găsit m-a surprins.

Despre joc

Super Button Soccer este un joc de acțiune/strategie foarte rapid având ca temă fotbalul. Poți juca împotriva adversarilor controlați de calculator, a jucătorilor reali, fie în mod multiplayer local, split screen sau online și colecționezi cartonașe care îți deblochează piese de joc (jucători), scheme tactice, embleme și terenuri de joc. Jocul recreează tablele de joc pe care le încercam când eram copii, aducând elemente noi, cum ar fi schimbări de vreme, dar folosind ca terenuri ceea ce foloseau și copiii, cum ar fi tabla mesei, teren pe gheață sau terenul clasic de fotbal.

ss_d4a0c9e97d23ea2b7e6d74bc0d15cfd3f1bacf9d

Pentru cei care sunt prea mici și nu au prins jocul, acesta se juca cu cu jetoane pe post de jucători, porți doar niște schelete de plastic și tabele de marcaj rudimentare. Unii loveau jetoanele cu niște pene de plastic, alții foloseau mâna, dând un bobârnac nasturilor. Jocul pe tablă se juca în formulă completă, de 11 jucători, iar spre deosebire de acesta, varianta electronică proaspăt testată de noi folosește echipe de câte 4.

Gameplay

Sistemul de joc din Super Button Soccer este foarte simplu și ușor de înțeles și de către cei care nu au avut contact cu jocul clasic. Ideea e simplă. Se joacă fotbal după reguli ale jocului în sală, fără auturi, cornere și ofsaiduri. Fiecare echipă este formată din 4 jucători, identificați prin jetoane, care se diferențiază prin mărime și putere de șut. La începutul fiecărei runde (runda se încheie când o echipă marchează) fiecare echipă își alege o așezare tactică în teren. După primul meci care îți explică sistemul de joc vei primi un set de cartonașe care reprezintă un set de jucători, 4 la număr, un set de patru așezări tactice, trei echipamente și un teren de joc. După acest prim meci îți poți personaliza echipa, alegând un nume, o stemă, jucătorii și sistemele de joc pe care le ai la dispoziție pentru următoarele meciuri și poți începe să joci, mai întâi împotriva adversarilor controlați de calculator și apoi online.

ss_6794d75f39a5a7dfcd1f9d32ac37de291341e445

Progresul în joc este pe bază de experiență, iar fiecare meci jucat îți dă un anumit număr de puncte de experiență. Jocul pune la dispoziție o serie de turnee împotriva unor echipe create de dezvoltatori și controlate de AI. Câștigarea unui astfel de turneu îți dă un număr de puncte de experiență care te ajută să treci la un nivel superior, nivel care îți va debloca un nou set de cartonașe. Cartonașele reprezintă jetoane de jucători, cu corespondență în lumea reală, fiecare jeton având un nume foarte asemănător cu cel al jucătorilor reali. Spre exemplu, eu am primit un jeton „Ney”, cu referire clară la Neymar, „Potti”, pentru Totti sau „Ronaldo”. Jetoanele au un număr asociat, care reprezintă valoarea jucătorilor, asemănător cu cel din FIFA, cu cât mai mare, cu atât mai bun.

ss_8649cf4beb86488d2817e6b2db17df1204ff0ef8

Regulile jocului sunt simple și controlul la fel, iar diferențierea în joc se face în funcție de strategia adoptată și tactica din timpul jocului. Pentru a te juca poți folosi tastatura sau un controller. Pe tastatură folosești săgețile, sus-jos pentru a selecta jetonul activ și stânga dreapta pentru a alege direcția de mișcare sau șut și tasta Space, care activează șutul la o apăsare, iar apoi o bară care se mișcă îți permite să alegi puterea cu care să trimiți jetonul înspre minge. Jetonul care atinge ultimul mingea este cel care continuă să lovească în tura următoare, iar scopul este să dai gol. Fiecare meci durează 3 minute, la sfârșitul cărora echipa aflată în avantaj este declarată câștigătoare, iar în caz de egalitate, jocul continuă cu regula „golului de aur”, iar prima echipă care marchează este desemnată câștigătoare. Aveți mai jos un scurt filmuleț din timpul jocului, care ilustrează câteva meciuri:

Cum am spus mai devreme, există mai multe moduri de a juca, iar eu le-am încercat pentru a putea să vă spun despre ele. Am vorbit până acum despre modul offline, am să vă spun puțin și despre multiplayer. Acesta poate fi jucat în două moduri, local sau online. În cel local este recomandat să aveți două controllere, iar cei doi jucători își pot alege echipele cum vor și joacă pe același ecran. În modul online ai un clasament în funcție de experiență și puncte și ai opțiunea de a cere sistemului să-ți caute un adversar pe măsură sau să provoci unul din jucătorii aflați online, fie el prieten cu tine pe Steam sau nu. Am dorit să caut un adversar pentru a vedea cât de repede îmi găsește și ce se întâmplă dacă nu poate găsi pe nimeni disponibil, scenariu întâlnit la multe jocuri noi, marea majoritate nefiind capabile să-ți găsească adversari. După câteva zeci de secunde de căutare sistemul m-a informat că nu poate găsi un adversar dar îmi poate oferi un meci cu un BOT creat de dezvoltatori și care se potrivește rankului meu. Acest lucru este extraordinar în opinia mea, pentru că te poți juca practic oricând vrei și nu ești neapărat obligat să aștepți stând blocat și așteptând un adversar competent.

ss_09693bce53ca34593ac0db6cb4396ff9189fd073

Per total, gameplay-ul mi s-a părut extrem de bun, de rapid și distractiv, mai ales jucat cu un prieten. Probabil nu voi lăsa jocul din mână pentru o perioadă bună de timp de acum încolo.

Grafică și sunet

Sistemul grafic mi s-a părut extrem de bun de la prima încărcare a jocului. Grafica seamănă cu aceea din FIFA Manager, dacă ar fi să o compar cu ceva și interfața este extrem de prietenoasă. Culorile sunt vii, elementele grafice frumos realizate, iar efectele vizuale sunt la înălțime. Grafica mi-a depășit așteptările și am rămas plăcut surprins de ea. Animațiile atât la meniuri, cât și în joc pot pune pretenții de joc de primă mână, ceea ce este un lucru extraordinar pentru un joc produs de către o firmă micuță.

ss_f646b1a06282b5e446a4ce24d0c51444259e6556

Pe partea de sunet lucrurile nu stau așa de bine, chiar dacă am observat că se lucră al acest aspect. Ieri s-a făcut un update care a adăugat comentariu detaliat în joc, schimbând puțin atmosfera care era până atunci dominată de muzica de fundal și efectele sonore. Muzica este bună, dar se repetă obsesiv devenind iritantă dacă este lipsită de comentariu. Comentariul este astfel binevenit dar nu este interpretat la o calitate extraordinară. Acesta pare înregistrat într-un studio mic sau într-un apartament, iar la strigătul de GOL, spre exemplu, cel care vorbește se abține parcă din strigat pentru a nu trezi vecinii. efectele sonore sunt însă bune și realizezi dacă mingea a atins un jeton la faze neclare.

Concluzie

Super Button Soccer este un joc revigorant, alert, distractiv, cu multă rejucabilitate, care posedă o grafică superbă, iar singurul punct negativ pe care îl pot atribui acestuia ar fi sunetul. Prețul de 9,99€ mi se pare unul extrem de corect pentru un joc care îți va oferi multe ore de gameplay. Vi-l recomand cu căldură și sper să vă placă și vouă la fel de mult cum mi-a plăcut mie.

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte