Asrock

Sword Coast Legends Review
Poveste9.5
Gameplay9.5
Grafică8.5
Sunet10
Timp de joc9.5
9.4NOTA
Reader Rating: (2 Votes)
9.0

editor's pick

Cel mai mare impact pe Steam luna aceasta l-a avut un joc D&D așteptat de mulți, intens discutat de pasionați și cu destul de multă acoperire media. Este vorba despre Sword Coast Legends, un joc produs de n-Space și distribuit de Digital Extremes. Fenomenul Dungeons & Dragons este extrem de popular datorită jocurilor pe tabla de joc între prieteni, iar când un astfel de joc apare pe o platformă digitală, fanii se înghesuie. Totuși, nu sunt foarte multe jocuri pe această tema. De ce? Pentru că este extrem de greu să produci o replică după un astfel de joc și să o implementezi cu succes pe PC. Până la dezvoltarea multiplayerului complex de acum, era aproape imposibil să creezi un astfel de joc. Cele care au apărut totuși au avut parte de multe critici și puține au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor. Eu țin minte Baldur’s Gate, un joc clasic de acest gen, care mi-a mâncat multe ore în trecut și, inevitabil, voi compara Sword Coast Legends cu el în acest articol.

Povestea jocului este plasată într-o lume fantastică, numită Forgotten Realms, iar jucătorii sunt provocați să încerce să combine experiența de joc într-un Dungeons & Dragons clasic, cu elemente de RPG și o dezvoltare a evenimentelor împărțită între participanți.

Sword Coast Legends ne propune 3 moduri de joc, un single player, cu o campanie creată de producătorii Dragon Age: Origins, un mod cooperativ, care poate fi jucat în 4 jucători și un mod Dungeon Master, în care un jucător creează un nivel și alți 4 se luptă să treacă nivelul și, implicit, să-l învingă pe primul. Acestea fiind spuse, avem în față un joc masiv, iar ca să putem face această recenzie va trebui să vorbim despre aceste moduri de joc diferit, luând în considerare toate aspectele.

SCL_ChapterHouse_Bridge

Campania ne propune o poveste care pornește brusc, dar evoluează rapid într-o imensă misiune care are ca scop final salvarea lumii. Jocul începe cu alegerea personajului cu care vrem să jucăm. Avem de ales între 5 rase și 6 clase de personaje. Practic avem multe posibilități și până să începem pur și simplu să ne jucăm, trebuie să petrecem ceva timp creând personajul dorit. Mai întâi alegem rasa, apoi clasa, iar apoi istoria. Aici eu am rămas uimit de cât de mult s-a investit în poveste. Fiecare alegere îți va dezvălui o parte din poveste și te va face să intri captivat în poveste. Acest mod de creare a personajului l-am mai întâlnit și în alte jocuri și e specific RPG-urilor, dar și jocurilor D&D, pe tablă fizică de joc. Totuși povestea cu care vine fiecare personaj o poți găsi doar jucând un joc de top D&D, având cărți și manuale întregi. Am prieteni care petrec și câteva ore în acest punct la astfel de jocuri, dar eu nu am stat atât. Nu mă interesează așa de mult cum arată personajul, încât să-i personalizez înfățișarea, dar am fost interesat de poveste.

SCL_SlumsCombat_2

Odată trecut de acest punct ajungi la abilități. Aici eu m-am pierdut puțin. Nefiind un jucător înrăit de astfel de jocuri, sistemul masiv care mi-a fost pus în față m-a încurcat puțin. Aici alegi liniile esențiale, pe baza cărora va evolua personajul creat de tine. Sunt multe opțiuni, unele pe care le-am mai văzut în alte jocuri, altele pe care nu. Mai greu este când alegi să joci cu un vrăjitor, dar eu aleg tot timpul forță brută. Mi-am ales puterile necesare și am trecut mai departe.

SCREEN_SCL_022715_002

Nu mai ai nimic de configurat în acest punct și poți intra în joc. Gameplay-ul este practic un RPG cu roluri și reguli, un amestec între Baldur’s Gate și poate Dragon Age: Origins, căci elemente de la acesta din urmă au rămas în urmă de la producători. Chiar dacă nu ești inițiat în jocuri D&D, sistemul de luptă este simplu de înțeles și există o funcție de pauză, care îți permite să discuți strategii sau să organizezi atacul, fără a fi nevoit să fii atent să nu fii atacat. În mare, sistemul de luptă e ca la un RPG, care după victorie îți dă un loot. Luptele sunt totuși ceva mai tactice și implică ceva gândire pentru a putea fi duse cu succes la sfârșit.

SCL_TrollAttack

În Baldur’s Gate, aveai totuși opțiuni să eviți unele lupte. Sword Coast Legends nu-ți dă opțiunea asta, iar toți inamicii întâlniți trebuie înfrânți. Sistemul de dialog îți permite totuși să obții unele informații de la inamici care ar putea fi folositoare în viitor. Ai multe variante de răspuns și asta îți conferă un avantaj. Mai mult, în cazul în care ți-ai crescut bine caracterul și întâlnești inamici mult mai slabi, aceștia se pot speria și abandona lupta predându-se, lucru foarte bun pentru că se evită o anumită repetitivitate din joc. Jucat de la cap la coadă, jocul îți oferă aproximativ 30 de ore în modul campanie, mai mult decât suficient în opinia mea. Jocul deviază totuși de la modul D&D și mie mi se pare mai mult un RPG decât un simulator de aventură, lucru care pe mine nu mă deranjează, însă ar putea apărea voci care să spună că Sword Coast Legends nu respectă descrierea producătorului întocmai.

SCREEN_SCL_060515_004

Modul de joc Dungeon Master aduce în prim plan un stil de joc specific D&D, în care jucătorul trebuie să-și construiască propria campanie sau să controleze acțiunile altor jucători. Am fost puțin speriat de acest mod de joc, întrucât am crezut că va fi foarte dificil să creez un nivel care să ofere o anumită satisfacție în joc, datorită multiplelor decizii pe care trebuia să le am. Totuși, producătorii au gândit bine acest mod, făcându-l ușor de înțeles chiar și pentru cei neinițiați. Vei putea să construiești orașele, locațiile, chiar și dialogurile, ceea ce îți permite să-ți inventezi propria poveste și aventură în Sword Coast Legends. Ai un număr limitat de opțiuni, ce-i adevărat, dar nu va trebuie să petreci 2 zile să construiești o misiune care poate dura până la o oră.

SCREEN_SCL_022715_016

Practic modul nu reinventează jocul, ci îți permite să-ți transpui propria variantă a legendei în joc. Unii jucători s-au plâns pe Steam că nu au suficiente opțiuni aici, dar eu am considerat că sunt destule, mai ales că nici nu știu cum să le aplic pe toate și nici nu aș vrea să pierd foarte mult timp construind. Ce mi-a plăcut la acest mod este că după ce începe jocul ai două opțiuni: să coordonezi jucătorii, astfel încât să-și atingă scopul final sau să coordonezi inamicii jucătorilor, astfel încât să-i împiedici pe aceștia să-și îndeplinească misiunea. Folosind a doua opțiune jocul devine intens, mai ales dacă îl joci cu prietenii și mie mi se pare că aici ajunge foarte aproape de jocul pe tablă. Poți să-ți soliciți la maxim prietenii, aruncând în luptă adversar greu chiar după ce au terminat cu unul asemănător, iar complexitatea jocului face ca victoria în acest punct să ofere o satisfacție mare jucătorilor sau o frustrare de partea învinsă, în același timp.

SCREEN_SCL_060515_012

Dacă îți place jocul, dar nu ai timp suficient să-l joci cu orele ai opțiunea să joci un Dungeon Crawl, care este practic o singură misiune jucată în multiplayer, care durează aproximativ 30 de minute. Trebuie să învingi adversarii întâlniți, iar apoi să învingi bossul nivelului pentru a termina. Orice mod ai juca, experiența acumulată se adună și o poți folosi ulterior în campanie sau în modul Dungeon Master, caracterele evoluând continuu.

SCREEN_SCL_DM-Mode_1

Dacă e să vorbim despre grafică, aceasta arată extraordinar în varianta standard. jocul îți permite și să faci zoom până aproape de caractere, iar aici se văd mici scăpări. Caracterele sunt bine desenate, dar arată ca niște personaje de desene animate. Animațiile sunt specifice jocurilor de strategie, fără prea multe detalii, însă vegetația și decorul sunt magnifice. Totuși acestea vin cu un cost. Dacă te apropii prea mult de aceste detalii, vei simți cum se zbate calculatorul. Rulând pe un i5-4760k, cu 16 GB RAM și NVidia GTX 760 Ti, eu aud foarte clar ventilatoarele, lucru care nu mi se prea întâmplă. Procesorul urcă către 30% în unele momente, deci dacă nu aveți un sistem solid, nu intrați prea mult în detaliile grafice.

SCREEN_SCL_060515_008

Coloana sonoră este bună, te ține în priză și atmosfera se schimbă în funcție de acțiunea din joc. Aproape toate dialogurile din joc sunt înregistrate pe voce, iar interpretarea este foarte bună. Din punct de vedere al sunetului, nu am nimic de reproșat producătorilor, au făcut o treabă excelentă.

SCREEN_SCL_060515_009

În concluzie, Sword Coast Legends este un joc complex, cu multe opțiuni, potrivit atât fanilor RPG, cât și celor D&D. Gameplay-ul îți oferă o mulțime de posibilități, iar timpul de joc este mare, mai ales dacă ai prieteni cu care să joci. Grafica este bună și coloana sonoră excelentă. Singura problemă este că ai nevoie de un sistem performant pentru a profita de tot ceea ce îți oferă jocul.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte