Săptămâna aceasta am pus mâna pe un joc interesant denumit Tales from the Void, un joc tactic plasat în Primul Război Mondial, pe un submarin. Dezvoltat de Portaplay, un studio indie danez și distribuit de Black Dog, jocul este unul cu o atmosferă unică subacvatică și un gameplay captivant.
Povestea
În iunie 1916, în mijlocul Primului Război Mondial, submarinul HMS E18 aparținând marinei Angliei a dispărut în timpul unei misiuni în Marea Baltică. În 2009, o echipă de cercetare a găsit rămășițele submarinului, dar faptele care au dus la dispariția acestuia au rămas un mister. Bazat pe fapte reale, Tales from the Void ne prezintă o versiune SF a ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu echipa de pe navă.

Tales from the Void
Sunteți invitați să călătoriți înapoi în timp și să intrați în pielea lui Edwin Albert Taylor Bragg, căpitanul navei HMS E18. Vă aflați într-o misiune secretă în apele controlate de Germani și înarmați cu o armă experiementală menită să aducă victoria decisivă pentru stabilirea sorții războiului. Dar arma dă greș, iar echipa este teleportată prin spațiu pe un asteroid. Mâncarea este la limită, timpul nu ține cu tine, iar misiunea se transformă în una de supraviețuire. Din disperare va trebui să folosești echipamentul de pe submarin și să te aventurezi împreună cu echipa pe suprafața asteroidului pentru a aduna resurse, însă în drumul tău vei da peste creaturi extraterestre cu intenții ostile. Poți scăpa din Gol?
Gameplay
Acțiunea din Tales from the Void este plasată în spațiu, într-un „Gol” pe care tu va trebui să-l explorezi în căutare de resurse esențiale pentru supraviețuire. Când intrii în joc primești un tutorial care îți explică toate lucrurile de bază din joc. Acesta este destul de bine structurat și te ajută mult în înțelegerea conceptului din spatele jocului. După terminarea tutorialului vei intra în campanie, care este structurată în trei scenarii diferite, fiecare dintre ele având trei setări de dificultate. Sistemul de joc are la bază două elemente esențiale: mișcarea prin spațiu, cu gravitate mică și tragerea cu arme în acest spațiu, arme al căror recul te împinge în spate. Controlarea acestor două elemente sunt cheia succesului în joc.
Tales from the Void îți oferă libertate în alegerea misiunilor. Nu va trebui să joci liniar campania, ci poți alege ce misiune vrei să faci, în funcție de necesități. Fiecare misiune îți oferă înainte de a o începe o scurtă descriere a scenariului, îți prezintă potențialele resurse la care poți spera să le acumulezi. Fiecare misiune impune și o serie de costuri în ceea ce privește aerul consumat din tancuri și mâncarea necesară membrilor misiunii. De asemenea, pentru fiecare misiune primești sfaturi tactice, pe care e bine să le urmezi. Între misiuni, pe parcurs ce înaintezi în joc, povestea este explicată și dezvoltată în detaliu, iar acest lucru te face să vrei să joci din ce în ce mai mult, pentru a deslușii misterul din spatele poveștii.
Vorbeam de sfaturile tactice mai devreme, iar acum am să intru puțin mai în detaliu. La începutul ficărei misiuni va trebui să îți alegi o echipă. Ai de ales între trei clase de oameni pe care îi iei cu tine în misiune: ingineri, experți în armament și iscoade. Fiecare dintre ei au propriul set de arme și echipament și abilități unice. Aranjarea lor în echipă constituie o mare parte din succesul misiunii. Aceste misiuni sunt foarte diferite una de alta, astfel încât nu vei putea folosi aceași echipă la două misiuni comsecutive. Obiectivele misiunilor nu sunt complecate, dar modul de abordare este la atitudinea jucătorului și o abordare greșită duce la eșec.
În timpul misiunilor se pune mare accent pe lupte. Aici intervine tutorialul de la începutul jocului care îți explică ceea ce trebuie să faci. fiind plasat în spațiu, mișcarea oamenilor e lentă, iar armele au recul mare, ceea ce poate provoca probleme. De exemplu, poți fi aruncat în afara orbitei din cauza șocului sau poți fi lovit de meteoriți în timpul deplasării. Luptele sunt rapide și necesită concentrare maximă din partea jucătorului. Sistemul de luptă este asemănător cu cel din UFO, unde vei a ordine unităților pentru a executa mișcările pe care le dorești ș iacestea le ascultă. Arsenalul din Tales from the Void este format din pistoale, puști semiautomate, mitraliere și arme explosive, precum grenadele. Fiecare armă are limitările ei, iar grenadele, în special, sunt periculoase pentru trupele proprii.
Per total gameplayul mi-a plăcut, nu a fost greu de înțeles, iar conceptul este oarecum unic. Are elemente întâlnite în alte jocuri, dar nu toate cele prezente aici sunt regăsite în totalitate într-un alt titlu. Tales from the Void nu are alte moduri de joc, deci după ce termini campania ai cam terminat-o cu jocul, din păcate.
Grafică și sunet
Producătorii spun că Tales from the Void este un joc tactic atmosferic, iar acest lucru definește practic tot timpul petrecut în joc. Atmosfera creată în spațiu, împreună cu efectele sonore fac deliciul jucătorilor. Lumea este creată magistral, iar atmosfera, costumele, efectele sonore specifice anilor ’20 sunt foarte bine realizate. Povestea este concepută și ilustrată în stilul nuvelelor sau romanelor SF scrise de Asimov sau a celor horror scrise de Lovecraft.
Concluzie
Tales from the Void este un joc surprinzător de bun, cu o atmosferă excelentă, o poveste bine structurată și un gameplay unic, captivant și bine implementat, dar puțin cam scurt. Jocul este disponibil pe Steam la prețul de 14,99€, care este excelent, raportul calitate/preț fiind unul de top. Vă recomand să îl încercați.
Hey, this is Jakob from Portaplay, the developers behind the game.
Thank you very much for the excellent review. (And sorry for writing in English!)
Is it ok for us to post a translated quote to English from your review on our Steam page?
We are thinking the following quote would be nice:
„Tales from the Void is a surprisingly good game with a great atmosphere, a well structured story and unique gameplay, addictive and well implemented, but a little short. The game is available on Steam at a price of € 14.99, which is an excellent price / quality ratio. I recommend you try.”
Hello Jakob. Of course you can post it up. The quote is great.