Luna martie a sosit cu o mulțime de lansări noi pe Steam, cu titluri din toate genurile. Noi vă vom prezenta astăzi un joc RPG creat de Redshirt, un studio indie localizat aproape de noi, în Ungaria, The Quest, un joc inițial creat pentru platforma mobilă Apple și portat pe PC. Jocul este un RPG de tip Open World cu o interfață clasică și grafică creată în stilul anilor ’90, dar cu un gameplay modern și versatil.
Povestea
Povestea din The Quest are loc în regatul Monares, unde problemele se țin lanț. Guvernatorul din Freymore este dispărut și insula vuiește de probleme. Magii au prevestit o perioadă întunecată pentru viitorul comunității. Rolul jucătorului este acela al unui agent aflat în slujba regelui, iar misiunea ta este să aflii adevărul despre cele întâmplate. Povestea jocului este construită destul de solid, iar gameplayul îți permite să controlezi evenimentele în funcție de deciziile pe care le iei.
Gameplay
The Quest începe ca un RPG clasic și îți oferă posibilitatea de a alege o rasă și o clasă pentru caracterul cu care vei juca. Opțiunile sunt destul de diversificate. Ai la dispoziție 5 rase diferite din care poți alege, iar fiecare dintre acestea are puncte forte și slabe. Fiecare rasă are 6 clase de eroi: luptător, mag, hoț, preot, mag războinic și arcaș. Clasele sunt specifice jocurilor RPG, iar The Quest are elemente pe care le-am mai văzut în jocurile de tip Dungeon sau în seria Gothic, dar seamănă în multe aspecte și cu Might&Magic.
Acțiunea este foarte mare, iar pe parcursul poveștii întâlnești multe caractere și mai multe questuri sau misiuni. Inamicii sunt marea majoritate monștri, dar povestea după care e structurată misiunea se adaptează frumos deciziilor pe care le iei. practic aproape toate misiunile sunt dimanice și pot fi completate prin mai multe metode. Aceste metode modifică calea pe care personajul o urmează în poveste, iar acest lucru l-am văzut doar la titluri mai mari și cu buget mai mare și astfel de evoluții sunt văzute mai rar la titlurile indie. Felul în care care alegi să completezi misiunile are impact asupra faimei tale. Poți ajunge un personaj negativ sau unul pozitiv la finalul jocului ,dar nu ai un indicator care să îți indice clar în care categorie te vei încadra. Acest lucru dă o notă de complexitate jocului, dar nu este prezentă numai aici.
Harta care o explorezi este mare, iar misiunile se află în zone îndepărtate. Jocul însă nu îți dă posibilitatea să pui un indicator pe hartă și nici nu-ți arată un drum clar pe care trebuie să-l urmezi pentru a ajunge la locul dorit. Trebuie să-ți dai seama singur de locația misiunii, iar asta o poți face doar citind cu atenție instrucțiunile. În aceste momente jocul pare un fel de diablo 1, dar chiar și acolo mai aveai unele săgeți de orientare. Drept urmare, trebuie să ai ceva experiență în jocurile RPG pentru a putea duce la bun sfârșit povestea din The Quest.
Sistemul de luptă din joc este unul turn-based dar nu bazat pe acțiune, ci mai degrabă pe poveste, lucru similar cu jocurile RPG de tip anime. Chiar dacă adversari isunt destul de variați, luptele nu sunt în centrul poveștii. În ceea ce privește harta, mobii nu se respawnează, lucru rar întâlnit, din nou, în jocurile RPG. Specific însă stilului de joc, acești mobi sunt organizați pe clase și nivel, iar dacă te aventuriezi în zone unde sunt adversari de nivel mare și tu nu ești suficient de dezvoltat riști să pierzi jocul. Fiecare adversar are slăbiciuni, iar exploatarea lor e de multe ori singura sau cea mai sigură metodă de a-ți asigura victoria.
Per total, The Quest este un joc solid, surprinzător pe alocuri și foarte bine gândit. Acțiunile, hainele, modul de abordare, toate aceste elemente influențează felul în care progresezi, iar acțiunea este mai mult decât suficientă. Pe lângă cele amintite mai sus, jocul are multe alte elemente mici, dar semnificative, care te fac să stai conectat cât mai mult pe el. Există jocuri de cărți în unele momente, ai posibilitate să produci poțiuni, iar sistemul de luptă îți dă și el multe posibilități, permițând chiar să execuți mișcări combinate, mai puternice decât cele uzuale. Sistemul de luptă puțin plictisitor la prima impresie și lipsa indicatoarelor evidente de mișcare sunt singurele minusuri pe care le-aș putea remarca la gameplay. jocul are și un DLC disponibil pe Steam numit Islands of Ice and Fire care aduce și mai mult conținut, deblocând o nouă parte a hărții și aducând misiuni noi.
Grafică și sunet
grafica nu este punctul forte al lui The Quest. Chiar dacă personajele sunt desenate și ilustrate frumos, mișcările, elementele vizuale și artistice sunt învechite. Jocul compensează prin gameplay și poveste și nu pune baza pe grafică. Dacă vrei să-l încerci pentru a avea o experiență grafică modernă nu îți recomand pentru că vei fi dezamăgit. Nu vreau să spun că grafica este proastă, ea este doar învechită. Elementele desenate sunt unice și plăcute.
Sunetul este însă destul de bun, fiecare personaj are un sunet propriu, inamicii pot fi identificați prin sunetele care le fac și fondul sonor este destul de bun. Coloana sonoră vine însă sub formă de DLC lucru care l-am mai văzut la multe jocuri și mi se pare o prostie sau o modalitate de a produce ceva bani în plus pentru producători. Înteleg faptul că muzica a trebuit plătită pentru joc, toată lumea o plătește, dar dacă nu te încadrezi în bugetul inițiat cu ea mai bine ai băga cei 2 euro în prețul jocului decât să o vinzi separat.
Concluzie
The Quest este un RPG ambițios, produs de o companie mică, dar care ridică pretenții mari la gameplay și poveste, lucru excepțional pentru astfel de jocuri mici. grafica și sunetul nu sunt însă la același nivel. jocul costă 10 euro pe Steam și nu este o investiție rea, iar dacă sunteți fani RPG vă recomand să-l cumpărați pentru că nu veți regreta un minut alegerea făcută. Gameplay-ul este solid, progresul este liniar, dar influențat de acțiunile jucătorului, iar complexitatea jocului este rar întâlnită.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.